Windows Azure krijgt andere hypervisor

Dit artikel delen:

De aankomende cloud-uitvoering van Windows Server gebruikt niet Microsofts virtualisatiesoftware Hyper-V. Die hypervisor is sinds juni dit jaar uit voor Windows Server 2008, maar Microsoft zegt een andere virtualisatielaag te gebruiken in Windows Azure.

Microsoft is een relatieve nieuwkomer op de markt voor virtualisatiesoftware. Zijn hypervisor Hyper-V is nog maar net op de markt, maar de leverancier gaat die niet gebruiken in de aankomende cloud-uitvoering van Windows Server. Dat besturingssysteem, Windows Azure, krijgt een nieuwe hypervisor.

Windows Azure is eind oktober officieel aangekondigd op de ontwikkelaarsbijeenkomst PDC (Professional Developers Conference) van Microsoft. Cto Ray Ozzie deed daar de cloud-uitvoering van Windows uit de doeken. Ceo Steve Ballmer had in de weken ervoor echter al hints gegeven over de cloud-plannen van zijn bedrijf.

Compleet nieuw

De cloud-uitvoering van Windows Server leunt zwaar op virtualisatie zodat bestaande applicaties relatief makkelijk kunnen draaien op de gedistribueerde omgeving die Microsoft biedt. Programmatuur hoeft zich niet 'bewust' te zijn van de onderliggende, uiteenlopende hardware. Opvallend genoeg gebruikt Microsoft daarvoor niet zijn virtualisatiesoftware Hyper-V.

Microsoft laat weten dat het een compleet nieuwe hypervisor heeft ontwikkeld voor Windows Azure. Die nieuwe virtualisatielaag is beter geschikt voor een homogene datacenter-omgeving, aldus de leverancier. De software is dus beter in staat virtuele machines (vm's) te verspreiden over verschillende servers met verschillende eigenschappen.

Utility computing

Dit betreft onder meer de beschikbare rekenkracht (door processorkloksnelheid en het aantal cores) en geheugen, maar bijvoorbeeld ook de aanwezige opslagruimte en de snelheid daarvan. De Azure-hypervisor kan die bronnen (resources) automatisch en tijdens het draaien van de vm's aanpassen, herverdelen en de vm's zelf verplaatsen.

Concurrent VMware biedt dergelijke functionaliteit al in zijn virtualisatiesoftware. Dergelijke flexibiliteit door virtualisatie maakt de inzet van ict als nutsmiddel (utility computing) mogelijk. Servers hoeven dan niet meer gekocht en ingericht te worden op piekbelasting, maar op gemiddelde belasting met ruimte elders om de pieken op te vangen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Al de genoemde features werden gisteren met veel passie door Mark Russinovich tijdens TechEd EMEA ook besproken, maar dan als onderdeel van Hyper-V R2. Deze verder geevolueerde versie van de Microsoft's Server hardware virtualisatie technologie is standaard onderdeel van Windows Server 2008 R2, (bij sommigen nog bekend als Windows 7 Server) de opvolger van Windows Server 2008.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2008-11-07T11:06:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.