VMware biedt VM’s fouttolerantie

Dit artikel delen:

VMware breidt zijn virtualisatiesoftware uit met mogelijkheden voor fouttolerantie. Uitvallende hardware wordt daarbij opgevangen doordat de erop draaiende virtuele machine (vm) automatisch naar een ander systeem wordt verplaatst.

Fouttolerantie is een relatief dure vorm van beschikbaarheid. De relatief kleine leverancier Stratus heeft fouttolerante servers al goedkoper gemaakt dan zijn oude Unix-systemen en de NonStop-servers van HP (oorspronkelijk Tandem). VMware brengt fouttolerantie nu naar de massa; niet alleen qua prijs, maar voor reguliere standaardservers.

Standaardservers

VMware verbetert zijn beheersoftware Virtual Center en live migratietool VMotion om op basis van ingebouwde regels (policies) fouttolerantie te bieden voor virtuele machines (vm's). De virtuele servers die draaien op VMware's virtualisatiesoftware ESX Server kunnen daarmee uitval van de onderliggende hardware doorstaan zonder zelf uit te vallen. Dit draait dan op standaardservers.

Normaliter neemt failover van servers toch enkele seconden tot minuten in beslag, waardoor de betreffende applicatie even niet functioneert. Bovendien kan failover complexe - en dure - systemen vereisen. De hardware moet immers dubbel uitgevoerd zijn en de software moet ‘weten' dat het in een failover-opstelling draait. Het besturingssysteem kan die taak op zich nemen, maar ook dat vereist wat complexe configuratie.

Kopietje

VMware laat simpelweg een kopie van de fouttolerante vm meedraaien in het virtuele geheel, maar dan wel specifiek op een andere fysieke server. Hiervoor is niet letterlijk nog een exemplaar van die fysieke server nodig, want virtualisatie zorgt voor een hogere benutting van de hardware. Veel fysieke servers draaien namelijk ver onder de maximale capaciteit. Die onderbezetting geldt dus twee keer voor traditionele failover.

De regie van van de virtuele failover wordt overgelaten aan de Distributed Resource Scheduler van de leverancier. "Je zet in de beheeromgeving één vinkje en je hebt failover voor je vm. Dat is in een halve minuut gebeurd", vertelt Richard Garsthagen van VMware.

Rampenherstel

"Dit maakt ook disaster recovery mogelijk, dus tussen verschillende panden." Dat is wel een flink bredere functie, waarvoor VMware dan ook storage-leveranciers als moederbedrijf EMC en diens concurrenten IBM, NetApp en Lefthand Networks (tegenwoordig HP) aanhaalt. De storage waarop de vm staat, moet voor site recovery namelijk wel goed gesynchroniseerd zijn tussen de verschillende panden.

Bijkomend voordeel van het gebruik van virtualisatie voor fouttolerantie is dat de software geen weet heeft van de failover en dus niet aangepast hoeft te worden. Dit geldt voor zowel de besturingssystemen in de vm's als de applicaties die erop draaien. De onderliggende hardware kan volgens VMware elke willekeurige standaardserver zijn waarop de virtualisatiesoftware kan draaien.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Ik snap niet dat dit nieuws is?!?
VMotion was al mogelijk met ESX 2.5x
DRS was al mogelijk ESX 3.0.x
SRM bestond al sinds VMworld 2007.

Waarom is dit ineens "groot nieuws"? of mis ik iets?

Hier gaat het niet om high avalability maar om fault tolerance wat een groot verschil is. Bij HA heb je nog altijd de time-out voordat de VM van de ene ESX server naar de andere wordt verplaats en opgestart.
Bij fault tolerante welke beschikbaar wordt in ESX4.0 draait de VM zonder downtime of wat voor vertraging dan ook gewoon door als de ESX server uitvalt. Dit omdat de kopie dan de "live" VM wordt.
Zie dit filmpje voor een mooie demonstratie van fault tolerant met Vmware: http://download3.vmware.com/vdcos/demos/FT_Demo_800x600.html

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2008-11-13T09:45:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.