CA World - Beheer van virtualisatie is nog uitdaging

Dit artikel delen:

Bedrijven hebben inmiddels zoveel gevirtualiseerde servers dat ze het overzicht kwijtraken.

Bedrijven virtualiseren meer en meer servers in hun ict-omgeving. Het wordt lastig om daarbij overzicht te houden. Goed beheer van de gevirtualiseerde omgeving is steeds belangrijker.

Steeds meer ict-afdelingen hebben moeite met het beheren van virtuele omgevingen. "Vroeger had een bedrijf tweehonderd gevirtualiseerde servers. Nu zijn dat er duizend. Het beheer is niet meer te overzien", zegt vice-president Stephen Elliot van softwareleverancier CA tijdens CA World in Las Vegas.

Een van de problemen waar bedrijven tegen aanlopen is bijvoorbeeld het managen van patches. Hoe weet je nu welke van de duizend virtuele omgevingen zijn gepatcht? Of hoe hou je overzicht over de prestatieniveaus van de verschillende gevirtualiseerde servers? CA-ceo John Swainson in zijn openingstoespraak: "Virtualisatie lost een groot aantal problemen op, maar heeft zelf net zoveel uitdagingen. Het voegt een extra laag complexiteit toe aan een it-omgeving die al complex is."

Meer kostenbesparing

Veel bedrijven denken pas over het beheer van de gevirtualiseerde omgeving na als de eerste kostenbesparingen zijn gerealiseerd. "Maar voor meer besparing is goed beheer nodig", zegt Elliot. Swainson vindt beheer de ‘killer app' voor virtualisatie. "Wat ik bedoel is dat door goed beheer de technologie virtualisatie zijn volledige potentieel zal bereiken en dan pas alle voordelen zal geven die al zo lang worden beloofd."

Nu zien nog alleen grote bedrijven de noodzaak van goed beheer in. "Dat was drie tot vier jaar geleden wel anders", aldus de vice-president. Toen waren bedrijven niet bezig met het beheer van virtualisatie. Toch is hij voorzichtig en vindt virtualisatie nog niet volwassen. "We hoeven steeds minder vaak uit te leggen wat de technologie inhoudt, maar we zijn nog niet bij de volgende stap."

Controle loslaten

Die volgende stap is bijvoorbeeld het automatisch beheren van gevirtualiseerde omgevingen. De beheersoftware verdeelt dan bijvoorbeeld automatisch de workload over de verschillende servers. Maar ict-afdelingen moeten hier volgens Elliot nog erg aan wennen. "Ze moeten leren de tool te vertrouwen en niet de controle te willen houden. Dat zal nog wel een tijdje duren."

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

"Eerst gedaan en das pas gedacht heeft menigeen tot leed gebracht"

Weer een prachtig voorbeeld van de kortzichtige - financiele - besparende - denkwijze van mening leidinggevende.

ICT is net als je zenuwstelsel, het zit door je gehele onderneming heen. Je kunt het dus niet "effu aanpassen" simpelweg omdat het gehele onderneming draagt.

Virtualisatie is geen "halleluja kostenbesparend zaligmakend tovermiddel". Als er geen bedrijfsbrede visie en implementatie achter zit, geef je de zgn. virtualisatie besparingen straks weer uit aan een houtje-touwtje beheer oplossing..

Wake up...CEO's
ICT is geen kostenpostje
ICT vormt het fundament van je enterprise
Ga er dan ook zo mee om.. de basis waarop je business draait!

Tja, virtualisatie maakt beheer an-sich echt niet overbodig...
Virtualisatie KAN beheer wel eenvoudiger maken...
(met nadruk op KAN)
Ik heb altijd aangenomen dat dat een van de bijkomende voordelen was?
Als je het meeneemt in implementatie natuurlijk (...)

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2008-11-17T22:21:00.000Z Rian van Heur
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.