Citrix komt met client-based virtualisatie

Dit artikel delen:

Citrix heeft een hypervisor ontwikkeld die op verschillende apparaten lokaal draait. Normaal staan de beheerconsoles waarmee je virtuele sessies aanstuurt, op een centrale server die je lokaal benadert. Dat werkt echter lang niet altijd optimaal. De virtualisatieleverancier werkt samen met Intel.

Leverancier van virtualisatiesoftware Citrix komt met een hypervisor die op lokale clients kan worden geïnstalleerd. Dat is nieuw, omdat de virtuele sessies meestal tot stand komen via een beheerconsole die op de server staat en wordt aangeroepen vanaf de client. Hypervisors zijn een softwaretoepassing waarmee virtuele sessies worden opgestart en aangestuurd.

Server-gebaseerde hypervisors hebben als nadeel dat centraal draaiende toepassingen lang niet altijd juist werken op de apparatuur van de eindgebruiker, schrijft Computable-expert Bert Bouwhuis op zijn blog. Zo kunnen ze te zwaar leunen op grafische ondersteuning of alleen werken met een heel hoge bandbreedte tussen client en server.

Bare-metal client hypervisor

Een oplossing voor dit probleem is volgens Citrix om de hypervisor op de apparatuur van de eindgebruiker te installeren. Die technologie heet bare-metal client hypervisor. Desktop- en applicatiesoftware wordt daarbij rechtstreeks opgeslagen en uitgevoerd vanaf de pc-client. De virtualisatieleverancier meent dat hiermee hogere prestaties, rijke grafische elementen en een ‘volledige off-network mobiliteit voor laptop-gebruikers' worden bereikt. Gebruikers kunnen zonder netwerkverbinding gebruik maken van gevirtualiseerde applicaties. Later worden de applicaties gesynchroniseerd.

De noodzaak van een hypervisor die lokaal draait, neemt toe naar mate bedrijven een grotere diversiteit toestaan in de apparatuur die door hun medewerkers worden gebruikt. Om te voorkomen dat de centraal draaiende en virtueel benaderde programma's op veel pc's niet optimaal werkt, kan zo'n client hypervisor een uitkomst zijn. Apparaten, applicaties en gebruikers kunnen volgens de leverancier onafhankelijker van elkaar en met minder beperkingen werken.

Intel

Citrix werkt samen met Intel om de nieuwe technologie te bouwen. Naast de lokaal te installeren hypervisor, biedt de virtualisatieleverancier een centraal beheer managementsysteem, een delivery-mechanisme en beveiligingssoftware voor de virtuele machines. Alles is geoptimaliseerd voor notebooks en desktop-pc's die gebruikmaken van Intel vPro.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Eerst draaien alle applicaties op de pc, daarna op de server en nu weer op de pc....??

Ja, en dat alles om het OS zo te manipulieren dat de afwezigheid van een echt multi-user-OS niet zo opvalt . .
Windows is namelijk geen multi-user OS.

Kleine nuancering: client hypervisors waren er altijd wel (denk bijvoorbeeld aan Microsoft Virtual PC, VMware Workstation of Sun VirtualBox). Dit zijn echter allen hypervisors die bovenop een normaal operating systeem draaien (zogenoemde type 2 hypervisors). Dit heeft niet alleen als nadeel dat je performance verliest, maar ook verhoogt het de beheerlasten op de client omdat je naast de virtuele omgeving ook nog het onderliggende operating systeem moet beheren. Wat nieuw is in de aankondiging van Citrix - en wat reeds eerder is aangekondigd door o.a. Virtual Computer, VMware en Neocleus- is de ontwikkeling van bare-metal (type 1) client hypervisors. Hiermee ben je verlost van het onderliggende oparating systeem. Samen met een goede ge?ntegreerde beheeromgeving waarmee je onder andere de virtuele machine kunt synchroniseren, kun je zo de voordelen van lokaal werken (offline, goede performance) combineren met de voordelen van centraal beheer (veiligheid, lage kosten).
Dat bestaande server-gebaseerde bare-metal hypervisors - zoals XenServer, ESX of Hyper-V - minder geschikt zijn voor de client heeft inderdaad te maken met gebrekkige ondersteuning van grafische kaarten, USB-devices en geavanceerde power mogelijkheden. Echter ook met de wens om je virtuele machine op de client te willen synchroniseren op de server nadat je een tijd offline hebt gewerkt.
@Manga: klopt dus, eerst alles op de PC (hoge beheerkosten, lage veiligheid), toen alles op de server (minder goede performance, alleen online werken), nu weer alles op de PC (lage beheerkosten, hoge veiligheid, goede performance, ook offline werken mogelijk).

@Bert: Helder toegelicht. Is dit vergelijkbaar met Microsoft Application Virtualization (voorheen Softgrid) of zijn er belangrijke verschillen?

@Rolf: nee, dit is niet vergelijkbaar met de applicatievirtualisatie-producten. Die richten zich op het zodanig inpakken van 1 - of soms meerdere - applicaties dat je ze zonder installatie binnen een operating systeem kunt draaien, waardoor ze bijvoorbeeld ook te streamen zijn naar de desktop en ze zonder een footprint achter te laten weer verwijderd kunnen worden. Zie ter info ook http://earlybert.com/glossary voor definities van dit soort begrippen.

"..Zo kunnen ze te zwaar leunen op grafische ondersteuning of alleen werken met een heel hoge bandbreedte tussen client en server.."
Dit is slechts een deel van het probleem. Waar het ook om gaat is dat applicaties elkaar nog steeds kunnen be?nvloeden. Om dit te ondervangen moet de Citrix agent moet worden afgeschermd door een filter driver. Hierdoor worden alle Citrix applicaties onafhankelijk van het OS. Daar heb je dan geen grote bandbreedte meer voor nodig en ook geen zware desktop waar je alsnog je applicaties op moet zetten. Volgens mij jaagt Citrix je zo op kosten terwijl het veel simpeler kan. Kijk eens op www.dinamiqs.dvs4sbc.nl

@Hans: dat citaat vond ik zelf ook wat verwarrend overkomen, vandaar mijn nuancering.

Ik heb zeer benieuwd naar deze oplossing. Voor de zakelijke gebruiker zie ik tal van mogelijkheden. Wij zijn een softwarebedrijf nl. Een developer die op verschillende platformen z'n ding moet doen, een helpdesk medewerker die nu veel terminal client sessies moet gebruiken om klanten te supporteren. Op die manier zouden we een gewone interne virtuele computer kunnen maken voor z'n office environment en een customer support virtueeltje . Hopelijk ondersteund dit ook vlan's , ??n netwerkkabel kan dan veel meer. Kan dit eigenlijk al getest worden , weet iemand dit ?

@Koen: De Citrix oplossing is nog in ontwikkeling. Die van Virtual Computer is in private beta. Testen zou natuurlijk wel kunnen beginnen met de niet bare-metal hypervisors (Virtual PC, VirtualB0x, VMware Workstation) al of niet in combinatie met overkoepelende tooling zoals VMware ACE en Microsoft MED-V.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2009-01-22T09:54:00.000Z Diederik Toet
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.