Citrix: na XenServer ook client hypervisor gratis

Virtualisatieleverancier Citrix ontwikkelt een nieuwe client hypervisor die bedrijven gratis kunnen gebruiken. Een paar weken geleden stelde het bedrijf ook al de volledige enterprise editie van XenServer kosteloos beschikbaar. Met de gratis producten wil de leverancier meer voet aan de grond krijgen in de markt van server- en applicatievirtualisatie.

Bedrijven kunnen vanaf half maart gebruikmaken van de nieuwe gratis client hypervisor XenWorkstation van virtualisatieleverancier Citrix. Enkele weken eerder stelde het bedrijf zijn servervirtualisatieproduct XenServer al kosteloos beschikbaar. De leverancier probeert met de gratis producten meer voet aan de grond te krijgen in de markt van server- en applicatievirtualisatie. Daar is VMware nog altijd heer en meester.

Een client hypervisor is een softwaretoepassing die wordt gebruikt voor het opzetten en aansturen van virtuele sessies vanaf een vaste pc of notebook. De software wordt bovenop het lokale besturingssysteem geïnstalleerd, zoals vergelijkbare producten van Citrix' branchegenoten VMware (Workstation), Sun (VirtualBox), Parallels (Workstation, Desktop) en Microsoft (VDI).

Gratis XenServer

In februari 2009 verraste het bedrijf vriend en vijand door de volledige enterprise editie van zijn serverhypervisor XenServer gratis aan te bieden. Concurrent VMware biedt weliswaar ook een gratis serverhypervisor (ESXi), maar die is minder uitgebreid. Bij de gratis virtualisatiesoftware verwachten beide leveranciers geld te verdienen met additionele functionaliteit waarvoor wel moet worden betaald. Dat is bijvoorbeeld het geval met de toepassingen waarmee de verschillende virtuele machines worden beheerd.

XenWorkstation is niet vergelijkbaar met de bare-metal client hypervisors die kortgeleden zowel door Citrix als VMware zijn aangekondigd. Dat type software wordt direct op de computerprocessoren geplaatst, waarvoor beide leveranciers elk samenwerken met chipfabrikant Intel. Bare-metal hypervisors draaien volledig los van het besturingssysteem en zijn dus veel flexibeler en gemakkelijker te beheren. Volgens deskundigen is dit type client hypervisor dan ook de toekomst.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Dit is echt een VDI oplossing, niet een pakket zoals VMWare Player of VirtualPC. Die indruk wordt ten onrechte in het artikel gewekt.

@Rene: je hebt gelijk. Ik heb de lijst van vergelijkbare desktopvirtualisatieproducten aangepast.

Niet alleen Citrix en VMware doen een gooi naar de bare metal hypervisors, Hitachi heeft in zijn blade servers (de BS1000) al enige tijd een virtualisatie-oplossing genaamd HVM. Die is regelrecht afgeleid van mainframetechnologie. En inderdaad, echte bare metal virtualisatie presteert beter in omgevingen waar je grote hoeveelheden data moet verwerken. Ik ben benieuwd wat de toekomst ons brengen gaat.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2009-03-10T10:09:00.000Z Diederik Toet
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.