VMware niet onder indruk van gratis XenServer

Citrix biedt slechts een uitgeklede versie van zijn hypervisor XenServer gratis aan en dus vindt concurrent VMware dat alle ophef beroering om niets is. "Ze hebben belangrijke functionaliteiten uit de enterprise-versie weggehaald en bieden die als betaalde add-on." Citrix is het er niet mee eens.

Dat virtualisatieleverancier Citrix zijn serverhypervisor XenServer tegenwoordig kosteloos beschikbaar stelt, is beroering om niets. Dat vindt productmarketingmanager Douglas Phillips van VMware, de grote concurrent van Citrix. Hij is niet onder de indruk van de pogingen van Citrix om met de gratis hypervisor meer voet aan de grond in de servervirtualisatiemarkt te krijgen.

"Hun XenServer Express was al gratis en nu ze enkele belangrijke functionaliteiten uit de enterprise-versie van XenServer hebben weggehaald, bieden ze ook die versie kosteloos aan", licht Phillips toe. De geschrapte functionaliteiten komen volgens hem vervolgens als betaalde add-on beschikbaar in het managementplatform Citrix Essentials. Het zou daarbij gaan om functionaliteiten voor storage integration (StorageLink), high availability (HA) en workflow orchestration. "Citrix heeft daarmee alleen het prijsmodel wat veranderd. Het is niet zo dat alles nu ineens gratis is geworden."

Niet terecht

Een voorlichter van Citrix vindt het niet terecht dat Phillips de kosten benadrukt. "Dat doet het initiatief geen recht aan. Wat wij hebben gedaan is het aanbod van een gratis hypervisor verschuiven naar het aanbod van een gratis virtuele infrastructuur. Voor de klanten die dat wensen, zijn er geavanceerde virtualisatiemanagement-mogelijkheden beschikbaar tegen betaling."

Volgens haar reageren de partners van Citrix er enthousiast op. Zij zouden hun kansen op de verkoop van waardeverhogende toepassingen binnen de managementtool Essentials erdoor verhogen. Ook verhoogt het de kansen om producten in combinatie met Microsoft Hyper-V te verkopen. De voorlichter bevestigt Phillips' opmerking dat de functionaliteiten HA, Storage Link en workflow orchestration alleen tegen betaling wordt aangeboden. Die maakten eerst deel uit van hypervisor XenServer.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Wat VMWare er van vindt is ook niet zo belangrijk: hoe de markt hier op reageert gaan we pas over een tijdje zien.

De XenHypervisor was altijd al gratis en open source; in tegenstelling tot een stukje closed source meuk wat VMware levert en negen van de tien keer half werkt. Gezien Red Hat naar KVM is verhuisd kun je je afvragen of Xen (of het hele hypervisor/microkernel-concept) nog bestaansrecht heeft als het performance technisch niet voor elkaar onderdoet.

VMware moet niet zo zeuren, Citrix XEN Server 5.0, heeft ook in de gratis Express versie meer mogelijkheden dan de VMware ESX3.5 update2 versie, zeker gezien de beheer en backup mogelijkheden. Juist die dingen dei VMware in de gratis versie NIET bied, heeft Cirtix XEN Server juist wel. Typisch een 'pot verwijt de ketel dat ie zwart ziet' verhaal, en daarbij schiet VMware nog eens te kort ook!

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2009-03-18T11:25:00.000Z Diederik Toet
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.