Computable.nl
  • Thema’s
    • Carrière
    • Innovatie & Transformatie
    • Cloud & Infrastructuur
    • Data & AI
    • Governance & Privacy
    • Security & Awareness
    • Software & Development
    • Werkplek & Beheer
  • Sectoren
    • Channel
    • Financiële dienstverlening
    • Logistiek
    • Onderwijs
    • Overheid
    • Zorg
  • Computable Awards
    • Overzicht
    • Nieuws
    • Winnaars
    • Partner worden
  • Vacatures
    • Vacatures bekijken
    • Vacatures plaatsen
  • Bedrijven
    • Profielen
    • Producten & Diensten
  • Kennisbank
  • Nieuwsbrief

VMware vermoedt einde aan Citrix XenServer

18 maart 2009 - 11:083 minuten leestijdActueelWerkplek & BeheerCitrixVMware
Diederik Toet
Diederik Toet

Virtualisatieleverancier Citrix is van plan afscheid te nemen van zijn serverhypervisor XenServer om over te stappen op Microsofts Hyper-V. Althans, dat beweert een topman van concurrent VMware. Citrix ontkent: “We blijven met nieuwe versies komen en die worden allemaal gratis.”

Citrix wil langzaam maar zeker af van zijn virtualisatieplatform XenServer en daarna overstappen op Hyper-V, de serverhypervisor van Microsoft. Dat vermoedt productmarketingmanager Douglas Phillips van VMware, de grote concurrent van Citrix.

Prijsmodel

Met Microsoft onderhoudt Citrix al enige tijd nauwe banden. Het zou Phillips niets verbazen als de virtualisatieleverancier zijn eigen hypervisor XenServer op termijn inruilt voor die van Microsoft. Volgens hem is het een teken aan de wand dat het bedrijf zijn prijsmodel aanpast door XenServer gratis aan te bieden. Phillips is daarvan overigens niet onder de indruk. "Ze hebben belangrijke functionaliteiten uit de enterprise-versie weggehaald en bieden die als betaalde add-on." De woordvoerster van Citrix vindt dat dat 'het initiatief geen recht aandoet': "Wat wij hebben gedaan is het aanbod van een gratis hypervisor verschuiven naar het aanbod van een gratis virtuele infrastructuur."

De Citrix-voorlichtster ontkent het vermoeden dat haar bedrijf van zijn hypervisor af zou willen. De virtualisatieleverancier zou nieuwe versies van XenServer blijven uitbrengen en deze toekomstige versies ook gratis blijven aanbieden. "XenServer is het belangrijkste virtualisatieplatform van onze Deliver Center-productlijn. We hebben het XenServer-platform niet voor niets onderdeel gemaakt van XenApp en moedigen onze klanten juist aan om hun XenApp-servers te laten draaien op het XenServer-platform. Dat zouden we anders natuurlijk niet doen."

Teleurstellingen

De topman Phillips van VMware meent bewegingen in de virtualisatiemarkt te zien, die er op duiden dat technologiepartners van concurrent Citrix het bedrijf de rug toekeren. "Ik zie een trend ontstaan. De Xen-gemeenschap heeft de afgelopen anderhalf jaar verschillende teleurstellingen moeten verwerken. Denk aan Red Hat die KVM (Kernel-based virtual machine, red.) kiest in plaats van XenServer en Novell die er aan twijfelt."

De Citrix-voorlichtster weerlegt deze observering. "Ik denk niet dat we Xen en KVM als concurrenten kunnen zien en in de meeste gevallen zal de Xen-gemeenschap ze als aanvullend beschouwen. KVM is interessant, maar wellicht wat aan de late kant omdat veel klanten hypervisor-gebaseerde virtualisatie inmiddels beschouwen als de te bewandelen weg. Desondanks is KVM niet ontegenzeggelijk gemakkelijker voor een Linux-distributie. Kunnen de twee naast elkaar bestaan? Zeker!"

Overigens blijkt uit een recent vergelijkingsonderzoek dat VMwares serverhypervisor ESX in gevallen met een zware virtuele werklast slechter presteert dan XenServer of Hyper-V.

Meer over

Citrix-softwareUniversal CommunicationsVirtualisatie

Deel

    Inschrijven nieuwsbrief Computable

    Door te klikken op inschrijven geef je toestemming aan Jaarbeurs B.V. om je naam en e-mailadres te verwerken voor het verzenden van een of meer mailings namens Computable. Je kunt je toestemming te allen tijde intrekken via de af­meld­func­tie in de nieuwsbrief.
    Wil je weten hoe Jaarbeurs B.V. omgaat met jouw per­soons­ge­ge­vens? Klik dan hier voor ons privacy statement.

    Whitepapers

    Computable.nl

    Staat van Digitale Connectiviteit binnen de Bouw- en Installatiebranche 2025

    Digitale connectiviteit is de kern van veel processen in de bouw en volgens insiders van strategisch belang voor de toekomst van de sector. Waar sta jij?

    Computable.nl

    Slimme connectiviteit: de toekomst van bouwen

    Hoe stoom jij jouw organisatie in de bouw en installatie sector klaar voor de digitale toekomst?

    Computable.nl

    Beveiliging en IT samen sterk tegen bedreigingen

    Deze paper geeft concrete strategieën en handvatten om IT en Security effectiever te integreren.

    Meer lezen

    virtualisatie servers
    ActueelWerkplek & Beheer

    ‘VMware ESX niet altijd de beste in benchmark’

    Computable.nl
    ActueelWerkplek & Beheer

    Citrix: na XenServer ook client hypervisor gratis

    Computable.nl
    ActueelWerkplek & Beheer

    VMware volgt Citrix met bare-metal hypervisor

    virtualisatie servers
    ActueelWerkplek & Beheer

    Citrix bouwt beheertool voor Microsoft Hyper-V

    Computable.nl
    ActueelCloud & Infrastructuur

    Gratis webapplicatie voor beheer XenServer

    Computable.nl
    ActueelWerkplek & Beheer

    Citrix komt met client-based virtualisatie

    6 reacties op “VMware vermoedt einde aan Citrix XenServer”

    1. Piet van Dongen schreef:
      18 maart 2009 om 16:14

      VMware trekt naar mijn mening erg snelle en ondoordachte conclusies.

      Zou het niet hele andere redenen hebben??? VMware ESX Server heeft op dit moment het grootste markt aandeel in server virtualisatie land. VMware ESX Server is lang de enige serieuze speler geweest en is hun marktaandeel zo groot.

      Echter doordat er nu steeds meer spelers op het toneel verschijnen is het helemaal nog niet zo dom om XenServer weg te geven. Wat deed Microsoft met hun software suite “Microsoft Office” toen de markleider “WordPerfect” was?

      Totdat bijna iedereen het gebruikte… Microsoft ging vrij snel daarna geld voor het product vragen.

      Citrix en Microsoft werken al veel langer samen. Toen was deze samenwerking voor hun eigen producten Terminal Services en Citrix XenApp.

      ??n nieuwe citrix server betekent voor microsoft automatisch de verkoop van een windows server licentie

      daarnaast voor elke citrix user licentie betekent het voor microsoft weer automatisch de verkoop van een terminal server client access licentie (TSCAL).

      Mijn conclusie is dat de development afdeling van VMware heel erg veel nieuwe features moet gaan verzinnen puur omdat citrix en microsoft nu samenzweren tegen ??b gezanelijke tegenstander: VMware

      Want wat gaat bijvoorveeld microsoft nu in de toekomst doen met SCVMM nu ondersteuning in zit om basic ESX beheer vanuit hier te doen?

      Misschien ESX ondersteuning erruit halen? Lijkt me een agressieve maar slimme zet.

      VMWARE ZAL HET VANZELF MOEILIJKER KRIJGEN OM GELD TE BLIJVEN VRAGEN NAARMARE MICROSOFT EN CITRIX SAMENWERKEN EN DAARDOOR AAN EEN INHAALSLAG GAAN BEGINEN…..

      Login om te reageren
    2. bert schreef:
      19 maart 2009 om 07:40

      dat “recent vergelijkingsonderzoek” was trouwens allerminst vakkundig uitgevoerd, en dat heeft VMware meteen ook aangetoond. Niet alles geloven wat op de nieuwssites gequoted wordt …

      Login om te reageren
    3. Zowiezo schreef:
      19 maart 2009 om 18:48

      Een ontzettend FOUTE opening van dit Computable-Artikel:

      “VMware vermoedt einde aan Citrix XenServer Virtualisatie leverancier Citrix is van plan afscheid te nemen van zijn serverhypervisor XenServer om over te stappen op Microsofts Hyper-V.
      Althans, dat beweert een topman van concurrent VMware.”

      Wat VMware beweerd over de leeftijd van zijn concurent in de toekomst, geeft mij en anderen maar ��n ding duidelijk aan:

      VMware “SCHIJT IN ZIJN BROEK VAN ANGST”!

      Login om te reageren
    4. Fanta schreef:
      19 maart 2009 om 22:09

      VWware wil onrust zaaien. Niets meer of minder.
      Trouwens VMWare heeft nog steeds niet de juiste oplossingen voor grote hoeveelheden virtuele servers in mijn optiek. Kijk maar naar IBM. levert al virtuele oplossingen voordat VMWare uberhaubt bestond.

      Login om te reageren
    5. Michael Schmitt schreef:
      7 april 2009 om 06:09

      Microsoft en Citrix hebben vorig jaar tijdens een partner bijeenkomst openlijk toegegeven dat zijn dichter bij elkaar zullen schuiven en de samenwerking versterken.
      De afgelopen jaren heeft Microsoft geen nieuwe technologie?n ontwikkeld. Zeker als het gaat om virtualisatie. Alle producten zijn gekocht en aangepast. ??k de Hyper-V is letterlijk een kopie van de Xen- technologie. Citrix heeft destijds het overige XenSource- pakket opgekocht.
      Nu blijken beide partijen de strijd te verliezen tegen VMware, die ruim 5 jaar voorop loopt.
      Het is dus een logische zaak dat Microsoft en Citrix met elkaar zullen samenwerken. Waarschijnlijk is dit gepaard met de voorwaarde dat Citrix met de Microsoft Hyper-V gaat werken!?
      Wat de SCVMM aangaat ? deze heeft maar beperkte functionaliteit om VMware ESX omgeving te beheren. Vmotion, DRS en andere gepatenteerde VMware features worden niet native ondersteund. Je moet dus met losse scripts werken om met SCVMM, ESX te ondersteunen.
      HA, Vmotion en DRS zijn trouwens “de features? die VMware ESX zo populair hebben gemaakt.
      In de toekomst ?
      Het maakt niet uit wat Microsoft of Citrix samen willen doen. De kern van het verhaal is, dat Microsoft verzuimd heeft om de voordelen te zien van virtualisatie. En Citrix een beetje tussen wal en schip is komen te staan. Citrix is afhankelijk van Microsoft en moet wel samenspannen om niet onder te gaan.
      Zonder twijfel is VMware de winnaar op het gebied van hoogwaardige virtualisatie technologie?n. De vraag dit nu opkomt is: ?What?s next??.
      De komende jaren wordt het managen van gevirtualiseerde DataCenters een uitdaging. Microsoft probeert dit uiteraard met SCVMM te bewerkstelligen. Maar helaas zal dit niet voldoende zijn ?.

      Login om te reageren
    6. Don Dragon schreef:
      7 april 2009 om 06:56

      Beste Michael,

      Gebruik Vmware en Microsoft. Heb SCVMM in gebruik. Vmotion is native aanwezig en werkt prima. Waarom? Omdat het niets anders doet dan Vmware aansturen dus een soort schil over Vmware is. Het leuke is dat ik dit nog je minste fout vind in jouw artikel. Je probeert vakkundig over te komen maar door dit soort uitspraken lukt dat niet. Kennelijk ben je allen bekend met Vmware. Analisten schatten de voorsprong van Vmware op nog 9 maanden waarbij Vmware ondertussen een achterstand begint op te lopen op andere vlakken die direct met virtualisatie te maken hebben. Denk dan aan echte hoge beschikbaarheid en vooral security. De architectuur van Xen en Hyper-V zijn veel veiliger. Vmware is op dit moment erg actief met security…dit wordt als positief gezien omdat ze dit goed met marketing weten te verpakken. Het is eigenlijk een zwakte want hun architectuurkeuze dwingt hen dit te doen. Ze bouwen namelijk een OS en je weet zelf hoe complex dat is security technisch.

      Login om te reageren

    Geef een reactie Reactie annuleren

    Je moet ingelogd zijn op om een reactie te plaatsen.

    Populaire berichten

    Meer artikelen

    Uitgelicht

    Partnerartikel
    AdvertorialInnovatie & Transformatie

    Computable Insights

    Een ai-agent die klantvragen afhandelt. Dat is een van de nieuwste troeven van softwareproducent Salesforce, dat daarmee meesurft op de...

    Meer persberichten

    Footer

    Direct naar

    • Carrièretests
    • Kennisbank
    • Planning
    • Computable Awards
    • Magazine
    • Abonneren Magazine
    • Cybersec e-Magazine

    Producten

    • Adverteren en meer…
    • Jouw Producten en Bedrijfsprofiel
    • Whitepapers & Leads
    • Vacatures & Employer Branding
    • Persberichten

    Contact

    • Colofon
    • Computable en de AVG
    • Service & contact
    • Inschrijven nieuwsbrief
    • Inlog

    Social

    • Facebook
    • X
    • LinkedIn
    • YouTube
    • Instagram
    © 2025 Jaarbeurs
    • Disclaimer
    • Gebruikersvoorwaarden
    • Privacy statement
    Computable.nl is een product van Jaarbeurs