Microsoft Hyper-V helpt Citrix aan klanten

Door XenServer gratis weg te geven hoopt leverancier Citrix meer bedrijven in het midden- en kleinbedrijf tot virtualisatie over te halen. Voor geavanceerde beheertools moeten ze wel Essentials aanschaffen, een betaald onderdeel van XenServer. Deze applicatie sluit goed aan op Microsoft Hyper-V, de hypervisor die waarschijnlijk in het midden- en kleinbedrijf gaat domineren. ‘Daar kunnen VMware of Citrix niet aan tippen', meent marketingdirecteur Wes Wasson van Citrix.

Algemeen directeur Mark Templeton van Citrix geeft toe dat verkoop van XenServer via de hardwarepartners tot nu toe achterblijft. De andere kanalen zouden echter wel aan de verwachtingen voldoen, zei hij kortgeleden op de conferentie Synergy in Las Vegas.

‘De strategie is nu om XenServer los te laten op omgevingen die niet puur Microsoft zijn, op de cloud waar Xen al dominant is en op de grote zakelijke klanten die niet volledig strategisch aan VMware zijn verbonden', aldus de topman.

Hyper-V dominant

Citrix Essentials ondersteunt ook Microsofts virtualisatieproduct Hyper-V, met opties die niet beschikbaar zijn in Microsofts System Center Virtual Machine Manager (SCVMM). Volgens Templeton is het verkopen van geavanceerde functionaliteit bovenop Microsofts software ‘al heel lang een succesvolle formule.'

Hyper-V zou als onderdeel van Windows Server onvermijdelijk dominant in het midden- en kleinbedrijf worden. Met Citrix Essentials kunnen Microsofts verkoopteams en partners Hyper-V ook aan grotere bedrijven verkopen, als alternatief voor VMware.

Basisspul

Voor het mkb zijn de gratis beheertools XenCenter en XenMotion ‘absoluut voldoende', zegt marketingdirecteur Wasson. ‘Zelfs voor grotere bedrijven.' Alleen de High Availability (HA)-functionaliteit in Essentials zouden ze echt nodig kunnen hebben. HA verplaatst en herstart virtuele machines automatisch als de hardware plat gaat.

Michael Keen, senior architect bij dienstverlener Alliance Technologies in Iowa, ziet echter ook bij middelgrote bedrijven belangstelling voor de extra functionaliteit in Essentials. ‘XenServer en XenCenter op zich zijn basisspul', zegt Keen. ‘Daarom geeft Citrix het weg. VMware zou dat ook moeten doen. Het grotere spel is virtualisatie naar het volgende niveau te tillen.'

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2009-05-13T10:55:00.000Z Peter Verkooijen
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.