Red Hat kiest Windows voor virtualisatiebeheer

De nieuwe beheersoftware die Linuxdistributeur Red Hat ontwikkelt voor het beheren van gevirtualiseerde servers, werkt alleen op desktops die draaien op Microsofts besturingssysteem Windows. Dat is opmerkelijk, omdat Red Hat een belangrijke pleitbezorger van open source is en Windows vaak als voorbeeld van gesloten broncode geldt.

De keuze om de software alleen voor Windowsgebruikers uit te brengen, is gebaseerd op wensen uit de markt, vertelt Paul Cormier tijdens een persconferentie. De man die bij Red Hat verantwoordelijk is voor de ontwikkeling van nieuwe producten en technologie zegt dat hij lang moest nadenken voor hij tot het besluit kwam. 'Ik was bang omdat ik dacht dat ontwikkelaars met hooivorken aan mijn deur zouden staan.'

Pragmatisch

'Het besluit om de beheersoftware alleen voor Windows uit te brengen, toont Red Hats pragmatisme', vindt Bert Bouwhuis. Hij is een van de leden van Computables virtualisatie-expertpanel en technisch directeur van dienstverlener Triple P. 'Het bedrijf ziet in dat het weinig zin heeft om de software alleen te laten draaien op Linux-desktops. Daarvan zijn er gewoon te weinig.'

Op 7 september 2009 kwam Enterprise Linux 5.4 uit, de nieuwste versie van Red Hats serverbesturingssysteem voor grootzakelijke gebruikers. Voor het eerst heeft het bedrijf de kernel-based virtual machine (KVM) hypervisor in het besturingssysteem geïntegreerd. Red Hat is sinds september 2008 eigenaar van KVM. Belangrijk voordeel van deze virtualisatiesoftware is de mogelijkheid om meerdere virtuele serverbesturingssystemen te gebruiken. Eerdere versies van Enterprise Linux bevatten virtualisatiesoftware gebaseerd op Xen van Citrix.

Het is niet bekend wanneer Red Hat de nieuwe beheertoepassing beschikbaar stelt.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Dit is niet zozeer een directe keuze van Redhat maar een erfenis van de overname van Qumranet. Geruchten gaan dat er de volgende versie platform neutraal is (en d?t is pas een realistische benadering)

Zouden er misschien alternatieven zijn, die een proactieve monitoring oplossing leveren, gebaseerd op een een Linux OS?

Het is te hopen dat RedHat een multiplatform basis gaat kiezen (Java?) voor de volgende versie van dit pakket.
Dan zijn toekomstige 100% pure Redhat of andere linus gebruiker niet verplicht een microsoft platform aan te schaffen om hun eigen native linux omgeving te managen.

Daarnaast vind ik dat je jezelf als bedrijf niet afhankelijk willen maken van Windows als basis onder je Linux platform beheersoftware?

Of....
neemt Microsoft soms RedHat binnenkort over en kan zo dit pakket straks naadloos worden uitgebracht onder "Microsoft bla bla Integral bla hype Server Managent Suite" ?

Wat een rare titel. Het is een erfenis van Qumranet die slechts een beheer toepassing hebben ontwikkeld op basis van proprietary Windows technologie. Dat is geen keuze maar gewoon een gegeven. Het kost Red Hat de nodige tijd om die op Windows gebaseerde Management toepassing te vervangen voor een op Java (Python?) gebaseerde Management oplossing. Tot die tijd brengt Red Hat het originele Qumranet produkt op de markt. Zeg maar een creatieve versie van "release early, release often".

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2009-09-11T11:43:00.000Z Diederik Toet
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.