'Vmware wordt zware Microsoft-concurrent'

De aankoop van Zimbra maakt leverancier van virtualisatiesoftware Vmware behalve aanbieder van software as a service (saas) ook een sterkere concurrent van Microsoft in de cloud. Dat zeggen Computable-experts van het topic virtualisatie. ‘Als Vmware kantoorautomatiseringsdiensten via de cloud wil leveren, dan zitten ze met een oplossing als Zimbra goed, want ze hebben nu zowel mail als samenwerkingssoftware', zegt consultant Wiebe Niehof van Getronics Consulting.

Vmware wil, bovenop zijn bestaande portfolio, diensten aanbieden voor gevirtualiseerde omgevingen.  De aankoop van Zimbra is onderdeel van die strategie.

Door diensten aan te bieden, wordt de virtualisatieleverancier nu echt een concurrent van Microsoft op het gebied van cloud computing, denkt solution advisor Martin de Bes van Maes: ‘Infrastructure as a service (iaas) kon Vmware al bieden met hun Vsphere-infrastructuursoftware, platform as a service (paas) door de overname van Springsource. Daar komt nu, door de overname van Zimbra, ook Saas bij. Zo wordt Vmware steeds meer een echte concurrent van Google, Microsoft en Amazon', zegt consultant Bjorn Bats van 4virtualization.

Technisch consultant virtualisatie Martijn Baecke van Inter Access: ‘De basis van Vmware ligt natuurlijk binnen de virtualisatie, de olie in de machine die we cloud computing noemen.' ‘Vmware ziet cloud computing als de toekomst en beschouwt zijn eigen virtualisatieplatform als het meest geëigende daarvoor', vult chief technology officer Bert Bouwhuis van Triple P aan.

Opensourcegemeenschap

Technisch consultant Rob van der Wel van CDG Europe ziet nog een ander voordeel van de aankoop van Zimbra. ‘Vmware koopt zich op deze manier in een grote actieve opensourcegemeenschap in.'

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Ik geloof dat Vmware inderdaad gaat concurreren met Microsoft op het vlak van email en samenwerken maar of je dan echt concurreert weet ik nog niet. Microsoft is in de Hypervisor markt gestapt en nog steeds vindt een groot deel van ''specialisten'' zoals jullie dat Microsoft eigenlijk geen concurrent is. Microsoft heeft niet de kennis die Vmware heeft. Nu doet VMware precies iets andersom en geen van jullie specialisten stelt zich op zijn minst dezelfde vraag? Analisten vinden het een vreemde en verwarrende zet van Vmware. Vmware is nog steeds niet in staat om de desktop virtualisatiemarkt serieus aan te vallen laat staan om voorbij te gaan aan het virtuele ijzer en applicatie. Yahoo heeft het verkocht aan Vmware. Ik denk dat Microsoft echt wel op de hoogte geweest is van de overname gezien de verregaande partnership met Yahoo. Als Microsoft een bedreiging had gezien in de overname dan zouden zij vast en zeker met Yahoo een deal kunnen maken op dit vlak. Ik denk dat Microsoft het juist prima vindt dat Vmware te snel wil uitbreiden en zijn geld en vooral geloofwaardigheid verbrast. Kijk eens hoe moeilijk een veel mooier en groter bedrijf zoals Google nu de rekening gepresenteerd krijgt door te snel met verschillende takken van sport uit te pakken. Vmware kan zich beter richten op de totale infrastructuur en dus voorbij aan virtueel moet gaan en zorgen voor een unified experience over traditionele en virtuele infrastructuur. Maar goed. Wellicht wat onsamenhangende reactie maar vindt het raar dat alle ''specialisten'' van computable het zo eens zijn met elkaar terwijl dus de grote analisten wisselend reageren. Ik denk dat de meeste van deze specialisten met Vmware gewerkt hebben en dus hun hart laten spreken.

Ik denk dat de rollen omgedraaid zijn en daar staat het nieuw ingelijfde bedrijf buiten. De hypervisor van Microsoft wordt steeds beter en vaker gebruikt. Het hyper-v van 2 jaar geleden is ook al niet meer wat het nu is. Daarnaast zal de integratie met System Center Opsmgr, Configmgr en Virtual Machine mgr het grote voordeel blijken te zijn. VMware is denk ik nog steeds marktleider op het gebied van server virtualizatie, maar een goed opgetuigde omgeving die gebruikt maakt van alle system center componenten en VDI laat je migreren op één dag. User settings, personal virtual desktops. "in the wink of an eye" ben je over naar een nieuw O.S./Omgeving en anders moet je dit maar eens even lezen: http://bit.ly/7rKovL Brian Madden's - Why VDI?

@John Sluijs @Loewie Even voor de duidelijkheid, ik werk niet voor VMware en heb ook nooit voor VMware gewerkt.

Even bovenstaand stuk in zijn context plaatsen : Ons is gevraagd een reactie te geven op de overname van Zimbra door VMware. Dat Computable er vervolgens een artikel van maakt dat "VMware een zware concurrent Microsoft concurrent wordt" is hun goed recht, maar niet de mening van alle "specialisten".

Mijn persoonlijke mening is ook dat VMware ook geen directe concurrent wordt van Microsoft, maar meer een cloud enabler. VMware werkt met partners welke clouddiensten aanbieden, daar waar Microsoft zelf de clouddiensten aanbiedt.

De aankoop van Zimbra is een toevoeging aan het cloudportfolio zoals VMware die aanbiedt aan haar cloud partners. Dit wordt ook naar voren gedragen als reden voor de overname in de blog van Steve Herrod (CTO VMware) http://blogs.vmware.com/console/2010/01/vmware-to-acquire-zimbra.html

Of dit goed uitpakt is iets wat alleen de toekomst zal kunnen vertellen. Ook ik heb geen inzicht in de strategie die VMware voert, net zo min als alle andere analisten dit hebben. Iedereen zijn eigen mening dus.

Ik verwacht dat vooral de Zimbra gebruikers blij zullen zijn met deze overname.
De vrijage van Yahoo en Microsoft op zoekmachinegebied en een lonkende overname van Yahoo door Microsoft deed, gezien de postings op diverse fora, de Zimbra gebruikers vrezen dat Zimbra als enige echte open Exchange concurrent door Microsoft gestopt zou worden.

Zoals ik het zie (uitgaande van de jaren geleden uitgezette koers), is dat VMware het virtualisatie platform heeft om uit eindelijk elke applicatie als een virtuele machine te kunnen hosten. Dit werd in 2005 al genoemd als JEOS (just enough OS). De aankoop van Springsource is daar een voorbeeld van. Wat nu met virtuele appliances wordt gedaan, gaat ook met applicaties gebeuren. De leverancier kan dan een applicatie leveren die zonder installatie kan worden gehost. Rpath (www.rpath.com) doet ook al zoiets.
Wat de grootste uitdaging is, is de koppeling tussen de applicaties.

De grootste slag zal worden die van het OS. Het zal niet meer nodig zijn om een OS te draaien om de applicatie te gebruiken.

Overigens de VDI oplossing met VMware View4 met de terradici component is erg goed. Koppel daar de thinclient aan met terradici chip (ook als scherm te krijgen) en je hebt alle type gebruikers op je hand.
Als je klanten (ook bijvoorbeeld mijn dochters) zeggen " dat heb ik al, wat is er nu anders pa?" , dan doe je het als techneut goed. Hoe frustrerend ook, dat jij weer met een klap terug op aarde bent.

Alle mooie management software ten spijt: je hebt het niet meer nodig als de applicatie "drijft" op een virtualisatie laag als een datacenter OS als VMware vSphere.

Piet Kiekebos
Getronics Consulting

Ik ben het met Piet Kiekebos eens...
veel management achtige zaken komen achter je te liggen als je kunt vertrouwen op de virtuele laag die zo redundant is uitgevoerd dat je geen verstoring meer zult ervaren.
HA is zo ver doorgevoerd in virtuele zin dat de capaciteit zo geweldig groot en gedimensioneerd (zie plannen MS en HP) is dat het niet meer uitmaakt wiens hypervisor hier draait.
Kunen we ons eindleijk weer eens richten op waar we mee bezig moeten zijn ..automatiseren van processen en wel foolproof als het even kan...
Maar geen nood, zolang we mensen / gebruikers houden zal er nog wel enige management taak over blijven.
Al was het maar om al dat moois uit te leggen.

@john. Ik ben freelancer en werk ook met citrix,hyper-v en xen dus ik ben niet per definitie fan van vmware.

Wat mijn reactie kan ik alleen zeggen dat van een antwoord van a4 formaata 2 zinnen is gepakt en in dit artikel is geplaatst. hierdoor wordt alles uit zijn verband gerukt.
ik blijf van mening dat het een goede stap voorwaarts is van vmware maar dat het grote gevaar is dat vmware alles zal moeten laten vallen in de organisatie. En dat vmware nog steeds gezien wordt als de hardware virtualisatie leverancier.

uiteindelijk draait alles om de applicaties en dat applicaties zonder os kunnen is nu nog niet aan de orde.
ben het met martijn eens dat vmware steeds meer een cloud enabler is en steeds meer services wil kunnen aanbieden in de cloud.

@bjorn: ik deel je ervaring en je mening en heb mede daarom mijn reactie op de overname zelf ook maar gepubliceerd (http://earlybert.com/2010/01/14/zimbra-overgenomen-door-vmware/ )

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2010-01-14T14:00:00.000Z Rian van Heur
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.