Verkoop gevirtualiseerde servers daalt

Leveranciers van servervirtualisatie hebben in 2009 minder licenties verkocht. In Europa, het Midden-Oosten en Afrika werden 355.000 gevirtualiseerde servers verkocht, een daling van 14,4 procent vergeleken met een jaar eerder. Het aantal verkochte licenties voor virtualisatiesoftware bedroeg in 2009 485.000, 8,2 procent minder dan in 2008. Het laatste kwartaal van vorig jaar nam de verkoop van virtualisatiesoftware en servers wel weer toe. Dit zegt onderzoeksbureau IDC.

‘Door de beschikbaarheid van betere processoren en omdat veel organisaties besluiten bedrijfsbreed hun ict-infrastructuur te virtualiseren worden investeringen in nieuwe technologieën die eerder vertraagd waren nu toch in gang gezet', zegt programmadirecteur Nathaniel Martinez van IDC. ‘Wij verwachten dat virtualisatie een belangrijke rol speelt om de ict-infrastructuur van grote en middelgrote organisaties zo in te richten dat die voldoet aan de eisen van de huidige economie.' Martinez bedoelt hiermee een flexibele ict-infrastructuur.

Het merendeel van de gevirtualiseerde servers en licenties worden geleverd aan bedrijven in West-Europa. Van de gevirtualiseerde servers die in het vierde kwartaal van 2009 werden verkocht, kwam 20,2 procent in deze regio terecht.

Beleid en procedures

'Nieuwe applicaties worden inmiddels standaard gebouw op een gevirtualiseerde server', zegt Martinez. Ook de vervanging van oude servers door een nieuwe en betere variant zorgde in het laatste kwartaal voor de groei van virtualisatie. ‘Mocht het gebruik van virtualisatie nog verder toenemen dan vereist dat een verandering van it-beleid en procedures', zegt de programmamanager.

VMware is de belangrijkste virtualisatieleverancier. Het bedrijf boekte 1,8 minder omzet van gevirtualiseerde platformen. Ook verkocht het bedrijf 3 procent minder licenties dan een jaar eerder. Van het Hyper-V-platform van concurrent Microsoft werden 37,7 procent meer licenties verkocht.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2010-04-20T09:02:00.000Z Rian van Heur
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.