'Zero client' maakt virtuele desktop sneller

Dit artikel delen:

Thin clientleverancier Wyse brengt in juni een Citrix-ready 'zero client' op de markt. De Wyse Xenith heeft geen besturingssysteem, wat hem volgens de leverancier razendsnel maakt en minder vatbaar voor malwareinfecties. De afwezigheid van een harde schijf zou daarnaast het aantal hardwareproblemen terugdringen. Dat maakte Citrix bekend op zijn Synergy-conferentie, die van woensdag 12 tot en met vrijdag 14 mei plaatsvindt in San Francisco.

De Wyse Xenith zero client vereist volgens de fabrikant geen configuratie of beheer en is door de afwezigheid van een besturingssyteem nauwelijks vatbaar voor malware.  Het apparaat start in vijf seconden op en legt automatisch verbinding met XenDesktop. 'De combinatie van Citrix XenDesktop en Wyse Xenith levert een waarde- en prestatieniveau op dat mensen stijl achterover zal doen slaan', zei Citrixdirecteur Mark Templeton. Hij liet op het podium zien hoe het laden van een Windowsdesktop binnen XenDesktop op de Wyse Xenith ongeveer tien seconden in beslag nam.

Disposable commoditized device

'De kracht van de Wyse Xenith is dat deze client dunner dan dun is', vult desktopvirtualisatiemarketing manager Sumit Dhawan van Citrix aan. 'Het enige wat de Xenith doet wanneer hij opstart is uitkijken naar XenDesktop, de firmware downloaden, en een verbinding leggen met de virtuele desktop. Hij heeft in het geheel geen besturingssysteem. Want dat is namelijk het grootste probleem tot nu toe van thin clients: dat ze een besturingssysteem hebben. Dat moet je patchen en onderhouden.'

De marketing manager noemt de Xenith een 'disposable commoditized device': 'Als er iets mis gaat met je toetsenbord, dan laat je die ook niet repareren. Je krijgt gewoon een nieuwe van de ict-afdeling.'

HDX Nitro

Volgens Citrix garandeert het feit dat de Wyse Xenith geschikt is voor HDX-technologie een goede gebruikerservaring. HDX maakt onder meer het gebruik van flash en multimedia mogelijk op virtuele desktops. 'Het geeft de gebruikerservaring alsof je op een pc werkt' zegt Dhawan.

Citrix kondigde op de conferentie eveneens een nieuwe versie van HDX aan. Dhawan: 'HDX Nitro verdrievoudigt de algemene prestatie van virtuele desktops, stelt gebruikers in staat vijf keer zo snel te printen, en laat applicaties vijf keer zo snel opstarten.'
x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Ziet er veelbelovend uit!

En dan voor € 50 ;-)

Je legt je wel vast op Wyse en Citrix....en wat kost dat?

Alhoewel het de normaalste zaak van de wereld is in de electronica-wereld om 'elk jaar' nieuw spul te kopen en 't oude weg te mikken, hebben we op onze aardbol grote problemen met e-waste. Daarom lijkt mij de term 'disposable commoditized device' erg ongelukkig gekozen.

Goh, het lijkt wel een SunRay, of heet zo'n ding tegenwoordig een OracleRay? Niks nieuws onder de Sun dus, dat Citrix apparaatje.

Pff, niks nieuws onder de zon. Wyse had al een vergelijkbare Thin Client met de 1200LE http://wyse.com/service/discontd/winterm/wint1000/1200.asp en de S10 http://wyse.com/products/hardware/thinclients/S10/index.asp.

welke HDX technologie wordt er precies ondersteund?
Multimedia accelaratie en flash accelaratie werken namelijk vooral door het 'offloaden' van de server naar de client. Lijkt me echter niet dat dit ding snel genoeg is om die offload aan te kunnen en zelf de video codering/flash afspelen te gaan doen.

@tom: niet echt een SunRay, daar heb je nog een SunRay Server voor nodig voor je een Citrix of RDP sessie kan starten..
Ben alleen niet zo blij met 'geen besturingssysteem'. Zelfs een koffie zet apparaat heeft een besturingssysteem (in de vorm van een bimetaaltje dat de warmhoudplaat aan en uit zet). Ook dit ding heet een besturingssysteem. Dat e.e.a. inclusief connect protocols in hardware is ingebakken maakt niet uit. En als het in Hardware is ingebakken, kan het ook niet ge-update worden, wat de levensduur dus verkort. Als e.e.a in de Firmware zit, zit het dus toch in software, en al die software heeft onderhoud nodig.
Ook bestaande Thin Devices (linux of CE based) kan je technisch bij elke opstart via PXE een besturing laten laden, en die zo dun mogelijk uitvoeren als je nodig hebt voor je oplossing (bijv. alleen IP Stack en RDP of ICA protocol). Echter, dit kost vaak veel meer dan simpel het geleverde OS booten, en dat centraal configureren.

@willem: Hoe je het ook wendt of keert, je legt je altijd voor een bepaalde tijd aan een bepaalde technologie vast.

Inderdaad heb je bij het Sun Sunray systeem nog een (virtuele) Sunray server nodig, maar dan heb je ook iets!
Faceliteiten als hotdesking i.c.m. een pasje worden door de gebruikers enorm gewaardeerd. Pasje uit de ene Sunray trekken (zonder uit te loggen!), naar de andere Sunray lopen pasje erin en weer verder werken.
Daarbij het beschikbaar stellen van de virtuele Desktops via de Secure Glabel Desktop gateway voor connecties van buiten (bijv. thuis) maakt het geheel tot een niet meer weg te denken voorziening voor de gebruikers.

Vroeger had je terminals. Die werkten goed, hadden geen last van virussen en hoefden nooit geupdate te worden.

Gebruikt u nog terminals? Dat is ouderwets! Client-server was het toverwoord. Weg met de terminal en iedereen een PC (al was het met een terminal-emulatie pakket).

Tot een jaar of wat geleden: PC's? Dat is ouderwets! Weg met de thick-client want thin-client was het toverwoord.

Nu de zero client. Die begint overigens toch angstvallig veel op een termninal te lijken, maar goed.

Nog eventjes wachten op de volgende hype: U wilt:
- absoluut geen kans op virussen
- nooit hoeven updaten
- geen wachttijden
Wat dacht u van onze NO-client

@Leon

Dit is niet waar. De 1200LE en S10 ondersteunen zeker geen HDX en de 1200LE zelfs geen Xenapp 6.

Daarbij hadden de 1200LE en S10 wel degelijk een besturingssysteem.

De Wyse Xenith is inderdaad de eerste en tot nu toe enige client die HDX Plug 'n Play ondersteund en Flash video weergeeft (dat doet Wyse ThinOS; 1200LE, S10, V10L, C10LE, .. (nog) niet), zonder een lokale Flash speler te hebben. Ook kan men bepaalde smartcards gebruiken om de connectie te verzorgen naar de Citrix server en Wyse heeft inderdaad geen additionele server nodig waar eerst een connectie naartoe moet worden opgezet. Voor diegen die een demonstratie video kunnen waarderen: http://www.citrix.com/tv/#videos/2210.

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2010-05-14T16:09:00.000Z Jolein de Rooij
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.