Pecoma vernieuwt ICT-omgeving Heerenveen

Dit artikel delen:
virtualisatie servers

Dienstverlener Pecoma gaat de ict-omgeving van Gemeente Heerenveen vernieuwen. De ict wordt gestandaardiseerd en gevirtualiseerd. Het dienstenbedrijf installeert op 350 werkplekken thin clients. Bovendien worden de negen centrale servers van de kantoorautomatisering en de dataopslag dubbel uitgevoerd op een uitwijklocatie.

De gemeente kiest voor een gevirtualiseerde ict-omgeving die volledig vanuit het datacenter wordt beheerd. Ook kan op deze manier flexwerken worden gefaciliteerd. De 350 werkplekken moeten op termijn uitbreidbaar zijn naar vierhonderd. Softwarelicenties zijn niet opgenomen in de opdracht.

De gegunde opdracht werd in februari 2010 aangekondigd en heeft een looptijd van vijf jaar. Het is onbekend hoeveel geld ermee is gemoeid.

Dubbel uitvoeren

De gehele kantoorautomatisering van de gemeente draait momenteel op negen servers die zijn geïnstalleerd op de hoofdlocatie van de gemeente. Er is ook een Oracle-omgeving die daarop virtueel is gehost. De servers zijn gestandaardiseerd op een Windows-platform. Pecoma gaat het serverpark dubbel uitvoeren, waarbij alles 'één-op-één beschikbaar' moet zijn op de uitwijklocatie.

De gemeente heeft de software en dataopslag gescheiden van elkaar, waarbij de software dus op negen servers draait en de dataopslag plaatsvindt op een storage area network (SAN) van HP. De gekozen dataopslag moet ook op de uitwijklocatie beschikbaar zijn. De uitwijkvoorzieningen worden door Pecoma geïmplementeerd en onderhouden.

Open Office

Gemeente Heerenveen kwam in het voorjaar van 2010 in het nieuws door het besluit om het eerder gekozen open source kantoorsoftwarepakket Open Office in te ruilen voor Microsoft Office. Dat kwam onder meer doordat de complexiteit van de invoering van Open Office werd onderschat en doordat sommige leveranciers niet goed meewerkte.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2010-08-18T11:47:00.000Z Diederik Toet
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.