Defecte taakverdeling legt servers Cito plat

Het Cito heeft de oorzaak van de storing van 1 februari 2011 gevonden. De storing werd veroorzaakt door problemen met de verdeling van de werklast over de virtuele servers. Tijdens het piekmoment waarop dinsdagochtend per seconde ongeveer twee- tot drieduizend leerlingen inlogden, weigerde de 'load balancing'-applicatie de taken tussen de verschillende servers te verdelen. De problemen zijn inmiddels verholpen.

Dat zegt Hans Goedhart, cio bij het Centraal instituut voor toetsontwikkeling (Cito). Hij zegt dat er een server is bijgeplaatst waardoor de workload (taken, red.) wel goed worden verdeeld. Hij legt uit dat er problemen waren met load balancing (het verdelen van processen over verschillende servers, red.)

'De portal voor het inloggen van leerlingen die de toets digitaal maken is uitgebreid getest, maar op het moment dat bijna vierduizend leerlingen wilden inloggen, liep het systeem vast doordat in die piek de verdeling van de werklast niet werkte. Alle werklast kwam op één server terecht waarop de processor de opdrachten niet meer kon verwerken', aldus Goedhart.

VMware

Cito huist sinds begin januari 2011 in een nieuw pand. Daar heeft het de beschikking over een nieuwe infrastructuur op basis van virtuele machines van VMware. Het serverpark is redundant uitgevoerd. Maar doordat de verdeling niet werkte, werden geen taken overgeheveld naar de verschillende servers.

De Cito-toets via de computer is bedoeld voor leerlingen met een leer- of taalachterstand. Het maken van de toets levert voor die kinderen vaak meer stress op. Het instituut had in 2009 ook problemen met de digitale Cito-toets.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Blunder!!!

"uitgebreid getest" terwijl je (en iedereen) weet dat er duizenden kinders te gelijk inloggen.

Performance test, Load test, Stress test... Zo onlogisch is dat toch niet?

Non-functional requirements.. Ooit van gehoord?

(bovenstaande kan misschien bot en onbeschaafd overkomen, maar alleen zo kan ik in dit bericht mijn emotionele lading meegeven.)

Bovenstaande wil ik even nuanceren:

Elders lees ik:

"Ondanks stresstesten van systemen en software ging het toch mis op het moment suprême, omdat de load balancing niet werkte wegens gebrek aan capaciteit op de initiële server."

Hoe is het door de stresstest heengekomen? Uitgevoerd tijdens het systeemtesten?

Er klopt iets niet. (Overduidelijk, want daar zijn duizenden kinderen achter gekomen).

Hopelijk wordt ervan geleerd...

@Tester:

mijn cynisme verteld dat we hiervan geleerd hebben dat we ook kinderen als tester in kunnen zetten

:)

@PaVaKe

Ja, dat kan zeker. En blijkbaar hebben de kinders goed werk geleverd! hahaha

Haha, cito faalt wel. ik zit in de 4e en mijn test examens en examens dit jaar worden allemaal op de computer gehouden. de computers op school zijn niet beveiligd tegen bestanden en kunnen leerlingen dus alles doen op de computer. ik heb de cito programma kunnen kopieeren naar mijn eigen computer en ben erachter gekomen dat de toetsen uitgedeeld worden nadat de client is verbonden met de server. Want toen ik het programma thuis opstarte kreeg ik een error dat die niet met de server kon verbinden, daarvoor heb ik een emulatie server gemaakt en de config files voor de verbinding verandert. in de normale cito client kan je geen windows commands doen, behalve CTRL+ALT+DEL. via taakbeheer kan je explorer.exe (windows taakbalk&menu) weer opstarten en zo tijdens je examen internetten.Ik heb een loader voor de client kunnen maken die de windows knop weer functioneel maakt. Mijn loader maakt het weer mogelijk om te internetten en andere applicaties te openen en alt+tab naar andere applicaties tijdens de toets.

De kans is niet groot dat leerlingen taakbeheer opstarten en dan de proces explorer.exe weer aan zetten maar toch zou dat niet moeten kunnen tijdens de toets :/

verder ben ik niet van plan om vals te gaan spelen want daar heb ik zelf niets aan. ik zit op school om te leren.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2011-02-02T16:31:00.000Z Pim van der Beek
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.