Alliantie levert open source virtualisatieplatform KVM

ICT-leveranciers openen aanval op VMware

Een aantal grote ict-leveranciers hebben hun krachten gebundeld in de Open Virtualization Alliance (OVA), dat op initiatief van Linux-leverancier Red Hat is opgezet. OVA biedt het op open source gebaseerde virtualisatieplatform Kernel-based Virtual Machine (KVM). Dit platform moet een alternatief worden voor de virtualisatiesoftware van marktleider VMware. Deelnemers binnen OVA zijn onder andere HP, IBM Intel en BMC.

De betrokken leveranciers ondersteunen de Open Virtualization Alliance (OVA) onder andere met referentiearchitecturen. OVA moet een alternatief worden voor klanten die de virtualisatiesoftware van VMware gebruiken. De leveranciers hebben echter wel een lange weg te gaan wat betreft marktaandeel. Het op open source gebaseerde virtualisatieplatform Kernel-based Virtual Machine (KVM) heeft wereldwijd ongeveer een half procent marktaandeel, aldus onderzoeksbureau Gartner. Red Hat kreeg in 2008 de KVM-technologie in handen na de overname van het Israëlische bedrijf Qumranet.

Beheer cloud computing

VMware is wereldwijd heer en meester op de markt voor servervirtualisatie met een marktaandeel van zo'n 75 procent. Daarna volgt Microsoft met Hyper-V en Citrix Xen. VMware, onderdeel van opslagleverancier EMC, verkoopt steeds meer software aan grote instellingen. Dat is niet alleen maar virtualisatiesoftware, maar ook beheersoftware voor andere cloud computing-omgevingen. VMware zag in het eerste kwartaal van 2011 zijn omzet met 33 procent groeien naar 844 miljoen dollar.

Red Hat Enterprise Virtualization (RHEV)

Red Hat is op zijn beurt marktleider in Linux-software voor zakelijke gebruik. In 2011 wil Red Hat de eerste opensourceleverancier worden met meer dan één miljard dollar omzet, aldus directeur Jim Whitehurst. Red Hat is inmiddels meer dan Linux en open source. Het bedrijf ziet ook meer interesse in zijn Red Hat Enterprise Virtualization (RHEV)-software.  Red Hat kreeg zelf in 2002 te maken met de United Linux-alliantie van concurrenten die bestond uit Caldera, Suse, Turbolinux en Conectiva. Die alliantie heeft echter geen vuist kunnen maken tegen de opmars van Red Hat.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2011-05-23T11:11:00.000Z Witold Kepinski
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.