Nieuw licentiemodel VMware leidt tot onrust

Dit artikel delen:

Een aantal eindgebruikers is verbaasd over het nieuwe licentiemodel van VMware voor het nieuwe virtualisatieplatform vSphere 5. Volgens de eindgebruikers leidt het nieuwe licentiemodel tot aanzienlijke prijsverhogingen als ze willen upgraden naar vSphere5. Volgens Computable-expert Rob van der Wel, werkzaam bij Azlan, zijn de vSphere 5-licenties niet altijd duurder dan vSphere 4. ‘In veel gevallen is vSphere 5 zelfs gelijk in prijs.’

VMware noemt zelf het licentiemodel 'aantrekkelijk'. De gebruiker gaat voortaan per central processing unit (cpu) en voor de virtualisatie gebruikte hoeveelheid ram betalen. Deze berekening vervangt het afrekenen per cpu, zoals het bij vSphere 4 en 4.1 het geval was. Op de site van de Nederlandse VMware User Group (vmug) is al een discussie ontstaan onder VMware-gebruikers. Een aantal vindt het nieuwe licentiemodel te duur, bijvoorbeeld gebruiker Cvbarney: ‘Ik hoop dat VMware de kritiek ten harte neemt.'  Daar lijkt het op. Een online uitleg van VMware over het nieuwe licentie- en prijsmodel was eerder even offline gehaald (maar nu weer bereikbaar), zo meldt gebruiker ‘Heskez'. ‘Dus ik denk dat ze het heroverwegen.'

Op het Amerikaanse VMware Community-forum is er ook een discussie over het nieuwe licentiemodel voor vSphere5 ontstaan. Daar klagen klanten dat ze meer moeten gaan betalen als ze vier of zes cpu's in hun gevirtualiseerde server hebben. Soms wel vijftigduizend dollar meer. Ze moeten dan meer Enterprise Plus-licenties afnemen.

Transparent pagesharing en memory compression

Rob van der Wel, technical solutions specialist bij distributeur Azlan, onderdeel van Tech Data, zegt dat de nieuwe licentiestructuur niet meer alleen de fysieke core (processor) als input neemt, maar dat ook vram wordt meegenomen. Een vram is het geconfigureerde geheugen per cluster voor de virtuele machines die aanstaan. 'En daar wringt de schoen wat mij betreft, want op zich is het licentiemechanisme duidelijk en neemt wat beperkingen weg als het gaat om gebruik van veel core processors. Het had echter mijn inziens logischer geweest om bijvoorbeeld gebruikt host-geheugen per cluster te licentiëren. Lastiger te monitoren en te valideren natuurlijk, maar wel eerlijker. Nu vallen VMware-technieken als transparent pagesharing en memory compression buiten de licentieberekening.'

vSphere-licentiecalculator

De vSphere 5-licenties zijn echter lang niet altijd duurder dan vSphere 4, aldus Van der Wel. ‘In veel gevallen is vSphere 5 zelfs gelijk in prijs. In een situatie waarin bijvoorbeeld de klant tien ESX-hosts heeft, elk voorzien van twee processors die twaalf cores hebben en de hosts hebben allen 96 GB (100 procent in gebruik) is vSphere 5 licensing bij Enterprise Plus-functionaliteit identiek in prijs ten opzichte van vSphere 4 Enterprise Plus licensing. En dat terwijl er functioneel heel veel is toegevoegd aan vSphere 5. Er zijn zelfs sporadisch situaties denkbaar waarbij de licenties goedkoper uit kunnen vallen. Azlan Competence Center heeft een vSphere 4 vs. 5 license calculator. Als laatste wil ik nog toevoegen dat op internet aangehaald wordt dat deze licentievorm desastreus zou kunnen zijn voor VMware View (VDI) licensing. Voor zover nu bekend blijft View gelicentieerd per concurrent virtuele desktop. De serverlicentiestructuur is daarop dus niet van toepassing.'

Twitter #Vtax

Reacties van boze eindgebruikers zijn oline te vinden op Twitter, via de #Vtax hashtag. Daar staat onder andere het voorstel om een soort van ‘Boston Tea Party' te organiseren. De Boston Tea Party was een protest van Amerikaanse kolonisten tegen de Britse overheid op 16 december 1773,  in Boston in de staat Massachusetts. Het is een van de belangrijkste legendes van de Verenigde Staten en een centraal punt in de Amerikaanse Revolutie. Tijdens de Boston Tea Party gooiden kolonisten in de haven van Boston thee uit Engelse schepen. VMware-eindgebruikers roepen op om kopieën van VMware Workstation ‘te dumpen'. VMware-baas Paul Maritz wordt vergeleken met de Engelse koning George III, tegen wie de Amerikaanse kolonisten in opstand kwamen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Het probleem voor VDI omgevingen zit hem niet zozeer in VMware view, maar in omgevingen waarbij men bijvoorbeeld XenDesktop draait op een vSphere omgeving. VMware komt wel met een apparte VDI licentie maar deze is niet in alle gevallen goedkopen voor de gebruiker.

Dit lijkt toch sterk op een melkkoe vanuit VMware. Geheugen kost tegenwoordig amper nog iets, dus veel bedrijven stoppen hun ESX servers vol met geheugen: 128GB, 192GB, 256GB is geen uitzondering meer. Veel geheugen met weinig servers. Als je al je servers zo vol hebt zitten mag je met de nieuwe licentiestructuur straks flink extra licenties inkopen. Voor een 128GB server ga je al van 1 naar 4 Enterprise licenties, bij 256GB zit je al op 8 Enterprise licenties. Fijn voor VMware, minder fijn voor ons. Ik mag inderdaad hopen dat VMware het nieuwe licentiemodel nog eens onder de loep neemt.

Ten eerste de PDF die offline zou zijn gehaald, is nog steeds (en volgens mij de hele tijd) inclusief prijzen, te benaderen : http://www.vmware.com/files/pdf/vsphere_pricing.pdf

Correctie op het artikel. vRAM is niet het geconfigureerde geheugen per cluster. vRAM wordt per processor licentie verkregen. Per editie wordt er bepaald hoeveel vRAM geheugen dat is. Al het vRAM geheugen van alle licenties wordt opgeteld en maakt een vRAM pool van waaruit virtuele machines geheugen kunnen alloceren. Dit wordt per vCenter of gelinkte set van vCenters verkregen en niet per cluster zoals het artikel hierboven suggereert.

@wlter franken : De licentie worden nog steeds per processor uitgedeeld. Daarna kun je pas kijken of je voldoende licentie hebt voor het aantal vRAM. Het wil dus niet altijd zeggen dat je die vergelijking kunt maken. Daargelaten dat het ook afhankelijk is van welke vSphere editie er gebruikt wordt.

Mijn mening :

Verandering is licentiemodellen / kosten zijn nooit fijn, maar ik denk in deze wel nodig. De evolutie van servers gaat maar door en je kunt meer virtuele machines per fysieke server hosten. Dan is het begrijpelijk dat het licentiemodel op een gegeven moment aangepast moet worden. Het is niet fijn, maar deze was wel te verwachten.

Communicatie had wat mij betreft van de VMware kant iets beter gekunnen en meer begrip kunnen hebben voor de huidige stand van zaken op server gebied (ik denk aan 2 processoren / 192 GB geheugen).

Goed voor meer informatie over vRAM zie ook : http://thinkcloud.nl/2011/07/13/vmware-licensing-vram-entitlement-explained/Vage site, kon ineens niet verder typen :)

@Martijn Baecke: Bedankt voor de feedback.

Betreffende de correctie: het komt op hetzelfde neer mijn inziens. Tenminste, we bedoelen hetzelfde denk ik :) Zoals jij het beschrijft is de manier waarop je het aanschaft (STD 1CPU/24GB - ENT 1CPU/32GB - ENT+ 1CPU/48GB), de manier waarop je het verkregen geheugen gebruikt is allocatie per geconfigureerd memory in een VM die aanstaat ...

De term cluster is wellicht verwarrend, dus verduidelijking: ik doel niet op een technisch VMware "cluster" maar om een (algemene term) cluster van ESX servers die idd over meerdere vCenters verdeeld kunnen zijn.

Iedere verandering had winners en verliezers gekend, dus ook bij deze verandering is dat zo.

Gewoon Xendesktop Platinum en dan Xendesktop, Xenserver en Xenapp gaan draaien. Vervolgens gewoon alles met Xenserver doen. Klaar!!!!

VMWare is allang geen vereiste meer. Jammer alleen dat er zoveel bedrijven zijn die er aan vasthouden.

De vmware fanboys vinden ook hier het schijnbaar allemaal geen probleem dat de winsten van VMware maar hoger en hoger worden. De prijzen verdubbelen? ach ja 'het was nodig' . Het maakt niets uit hoeveel duurder VMWare de prijzen omhoog gooit, de fans weten het altijd goed te praten.

@janj: Vmware is op dit moment nog steeds marktleider op het gebied van virtualisatie. Blijkbaar vinden de meeste bedrijven het nog steeds waard de investering doen, anders hadden ze het echt niet gedaan.

@Christian:
Ik ben niet zo bekend met virtualisatie, maar heb even een snelle google gedaan op Xendesktop. Dat blijkt van Citrix te zijn. Naar mijn weten is dat net als VMware niet gratis. Dus wat ik dan mis in je betoog, is een vergelijk van beide producten (incl. de prijzen).

@Computable:
Wilt u het a.u.b. fixen dat als ik net bijna een reactie heb ingetikt, dat het niet opeens een auto-refresh van de site moet doen zodat ik alle ingetikte tekst weer kwijt ben??!!

@mm

Het gaat er niet om of iets gratis is. Nauurlijk is de oplossing van Citrix niet gratis. Waar het om gaat is dat er niet altijd voor VMWare hoeft te worden gekozen. Citrix kan ook wat VMWare kan. Dat is waar het om gaat. Tel daarbij op dat je enkel de platinum licentie nodig hebt van xendesktop om het volgende in licentie te hebben.

Xenserver
Xendesktop
Xenapp
Workflow studio
Provisioning server
Profile manager
Storage link
Easy call
Access gateway
HDX
Edgesight
Repeater
Password manager

Kortom een complete suite om desktop en applicaties de publiceren aan gebruikers.

Prijzen noemen over producten van Citrix is vaak lastig maar denk aan ongeveer 250 euro per licentie (enkel de licentie en geen support) en je hebt alles wat hier staat. Van VMWare weet ik de prijzen niet.

@Christian

XenApp Platinum alleen is 75 euro per concurrent user
Daar komen nog de licenties bij:
* Microsoft Windows Server 2008 R2 Standard
* Microsoft CALs per user/device
* Microsoft RDS-CALs per user/device

XenDesktop is 499 euro per concurrent user
Daar komen nog de licenties bij:
* Microsoft Windows 7

Dus met 250 euro licentiekosten ga je het niet redden.

@Christian

Waarvoor moet ik voor een virtuele desktop te gebruiken 13 (!) Citrix producten installeren?

Oftewel er zijn nogal wat plakbandjes nodig om die desktop fijn te gebruiken!

@Henk

Veel "producten" die Christian opnoemt, zijn features van XenDesktop Platinum, sommige zijn inderdaad aparte producten (bijvoorbeeld Edgesight).

Het is dus niet zo dat je 13 verschillende producten moet kopen en apart moet installeren.

@Guido
Xendesktop is geen concurrent maar named. Zoek het maar op en je zult zien dat je rond die prijs zit.

Dat je voor Xenapp ook TS CALS nodig hebt klopt inderdaad. Dat van Windows 7 licenties klopt ook. Maar met alleen VMWare prijzen ben je er ook nog niet dus dit is geen vergelijk en dus niet meegenomen door mij.

@Henk
De opsomming van de producten is geen plakband werk maar de inhoud van een platinum licentie van Xendesktop. Wil je dit allemaal niet dan neem je gewoon een Enterprise. Hierin zit minder. Google anders even op de woorden Xendesktop Platinum Content.

@Guido,

XenDesktop is er zowel in een named als CCU licentiemodel. Een CCU licentie is ongeveer 150% van een named licentie.
Daarnaast biedt flexcast binnen XenDesktop de mogelijkheid om de gebruiker op 5 manieren een omgeving te ontsluiten.
Zodoende kun je niet zeggen dat er alleen Windows 7 licenties aan de client kant nodig zijn. Kan ook best zijn dat er 10 gebruikers VDI willen en 50 SBC of enkele applicatie hosting.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2011-07-18T11:45:00.000Z Witold Kepinski
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.