Ceo Paul Maritz sust gemoederen rond nieuw licentiebeleid

'VMware vSphere blijft een koopje'

Paul Maritz, ceo van VMware, zegt dat 95 procent van zijn klanten geen last krijgt van eventuele prijsstijgingen die worden veroorzaakt door het nieuwe licentiebeleid voor het virtualisatieplatform vSphere 5. Wel zullen grote klanten, zo’n 5 procent, meer moeten gaan betalen voor een vSphere 5-licentie. Maar dan nog blijft het ‘een koopje’, aldus de VMware-baas.

VMware noemt zelf het licentiemodel voor vSphere 5 'aantrekkelijk'. De gebruiker gaat voortaan per central processing unit (cpu) en voor de virtualisatie gebruikte hoeveelheid ram betalen. Deze berekening vervangt het afrekenen per cpu, zoals het bij vSphere 4 en 4.1 het geval was. De nieuwe plannen van VMware hebben geleid tot boze reacties bij mensen die vSphere gebruiken. De concurrentie probeert op de boze reacties in te spelen.

Paul Maritz begrijpt de verwarring en woede bij klanten, zo zei hij tijdens de presentatie over VMware's goede tweede kwartaalcijfers van 2011. Hij probeert de gemoederen te sussen. 'We denken dat 95 procent van onze klanten geen hogere licentiekosten maken.' Volgens Maritz heeft vSphere 5 veel voordelen. Virtuele machines (vm's) in vSphere 5 kunnen maximaal 32 virtuele cpu's ondersteunen en 1 terabyte aan virtuele ram. Dat is meer dan bij vSphere 4 dat maximaal acht virtuele cpu's kan ondersteunen en maximaal 256 gigabytes. Klanten die hiervan willen profiteren betalen weliswaar meer bij gebruik van vSphere 5, maar ze verdienen hun investering dubbel en dwars terug, aldus Maritz. Zo kunnen klanten die veel virtuele servers in huis hebben met vSphere 5 meer 'opschalen' en 'voordelen halen uit cloud computing', zo zegt de baas van VMware, dat onderdeel uitmaakt van dataopslaggigant EMC.

VMworld en metrics

Maritz zegt dat tijdens het gebruikerscongres VMworld 2010 een soortgelijk licentiebeleid voor de vCenter-beheeroplossingen is ingevoerd. Dus het moet geen grote schok zijn dat dit nu ook voor vSphere gaat gelden, aldus Maritz. Daarnaast biedt vSphere 5 tools voor metrische analyse waarmee klanten inzicht krijgen in de voordelen van cloud computing. Met 'metrics' kunnen klanten berekenen en voorspellen wat de voordelen zijn als ze onderdelen van hun ict-infrastructuur naar de cloud brengen, aldus Maritz.

Goed tweede kwartaal

VMware heeft in het tweede kwartaal van 2011 een hogere omzet en winst geboekt dan analisten hadden verwacht. Dat komt door de stijgende verkoop van enterprise licensing agreements (ela), een stabiel portfolio van onderhoudscontracten en meer vraag naar professional services. De omzet steeg met 37 procent naar 921 miljoen dollar. De nettowinst bedroeg 235 miljoen dollar.

Voor het derde kwartaal is VMware voorzichtig, aldus cfo Mark Peek. Zo kan de verkoop van enterprise licensing agreements 5 tot 10 procent dalen. Ook zijn er onderheden over het ict-budget van Amerikaanse overheden en er wordt een ‘korte onderbreking verwacht' rond licentieovereenkomsten voor het veel bediscussieerde vSphere 5.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2011-07-20T12:48:00.000Z Witold Kepinski
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.