VMware past vSphere 5-licenties aan na kritiek

Dit artikel delen:

VMware past binnenkort zijn licentiebeleid aan dat het hanteert voor het nieuwe virtualisatieplatform vSphere 5. Zo kunnen klanten meer geheugen aan hun virtuele machines (vm’s) toevoegen. Het nieuwe licentiebeleid leidde eerder tot een storm aan kritiek van boze gebruikers die veel virtuele machines en cpu's in gebruik hebben.

De veranderingen zijn aangekondigd door blogger Derek Seaman, een Amerikaanse dataopslag- en virtualisatiespecialist. Hij meldt dat VMware van plan is het licentiebeleid voor vSphere 5 aan te passen, waardoor er meer geheugen op een vram (virtual random access memory) kan worden opgeslagen. Ict-dienstverleners zijn inmiddels door VMware op de hoogte gesteld, aangezien zij de virtualisatiesoftware aan klanten verkopen.

Volgens Seaman wordt de vSphere 5 Enterprise-vram-licentie verhoogd van 32 GB naar 64 GB. De vSphere 5 Enterprise Plus-licentie wordt verhoogd van 48 GB naar 96 GB. vSphere 5 Essentials en Essentials Plus wordt verhoogd van 24 GB naar 32 GB. VMware limiteert ook het aantal vram voor  een licentiepool van een klant voor 96 GB per virtuele machine, zelfs als de klant meer mag gebruiken. Volgens Seaman is de aankondiging een soort van compromis die VMware aan eindgebruikers voorstelt.

Vram

Doordat klanten nu meer geheugen aan hun virtuele machines kunnen toevoegen, hoopt VMware dat klanten minder boos zijn op het nieuwe licentiebeleid van VMware. In het nieuwe licentiebeleid gaat de gebruiker voortaan per central processing unit (cpu) en voor de virtualisatie gebruikte hoeveelheid ram (vram) betalen. Een vram is het geconfigureerde geheugen per cluster voor de virtuele machines die aanstaan. Klanten verwachten dat ze meer moeten gaan betalen als ze vier of zes cpu's in hun gevirtualiseerde server hebben. Inmiddels hoopt de concurrentie boze VMware-klanten aan te trekken.

VMworld Kopenhagen

VMware geen commentaar op de blog van Seaman. VMware's ceo Paul Maritz zei eerder dat ongeveer 5 procent van de klanten wat gaat merken van het nieuwe licentiebeleid. Willem van Enter, directeur van VMware Benelux, zei de kritiek van gebruikers serieus te nemen.

vSphere 5 komt in de loop van het derde kwartaal op de markt. Europese klanten en partners krijgen meer informatie tijdens de VMworld-conferenties die dit jaar plaatsvinden in Las Vegas (29 augustus-1 september) en Kopenhagen (18-20 oktober).

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Dit is nu net waarom ik steeds meer moeite heb met het bedrijf VMware. Je gaat er als klant vanuit dat als er prijsverhogingen zijn en dat die nodig zijn om als bedrijf verder te kunnen. Nu verdubbelen ze gewoon de mogelijkheden per licentie na een paar weken klagen. Begin het gevoel te krijgen dat dit opzet is geweest om eerst iedereen in het harnas te jagen en nu ons te laten denken dat VMware toch met ons meedenkt terwijl ze ondertussen wel hun weiziging door hebben gevoerd. Hoe zit het met alle extra's die per VM gaan. Waarom heb ik dat niet bij andere leveranciers?

Wat jammer dat er niet even verder is gekeken door de schrijver van dit artikel, want hij heeft de klok horen luiden, maar waar de klepel hangt...? Er zijn een paar bloggers geweest die vorige week al melding hebben gemaakt van een mogelijke wijziging, de eerste was meen ik Gabrie van Zanten.
De vRAM limieten worden verhoogd, waarbij vRAM staat voor de totale hoeveelheid geheugen die is geconfigureerd in VM's die aan staan. In de blog van Gabrie van Zanten valt verder te lezen dat de maximale vRAM pool-grootte voor de Essentials bundels wordt verhoogd van max 144 GB naar ik meen 196 GB, en voor de Editions van 24 naar 32 (Std.), 32 naar 64 (Ent.) respectievelijk 48 naar 96 GB (Ent.plus).
Een VM kan nog steeds worden voorzien van maximaal 1 TB geheugen, dit telt voor de vRAM-pool voor maximaal 96 GB mee, en dat is heel wat anders dan in het artikel wordt beschreven.
Hoe dan ook, zonder de wijzigingen heeft het overgrote deel van de bestaande klanten geen last van de licentie wijziging, en heeft VMware leten weten dat problemen bij de VMware partners kunnen worden gemeld, zodat er naar een oplossing kan worden gekeken.
Dat je vooralsnog per socket een licentie nodig hebt blijft, en dat heeft niets te maken met vCPU's zoals in het artikel gesuggereerd wordt.
Of er inderdaad iets aan de vRAM limiet zal wijzigen zal VMware ons wel laten weten als het zover is. Tot die tijd zijn dit allemaal slechts aannames en we weten wat het spreekwoord daar over zegt.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2011-08-02T10:59:00.000Z Witold Kepinski


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.