Managed hosting door True

VMware wijzigt licenties vSphere 5 na kritiek

Leverancier verruimt geheugengrenzen van virtualisatieplatform

 

VMware verruimt de geheugengrenzen die het hanteert voor het virtualisatieplatform vSphere 5. Voor de vSphere Enterprise- en vSphere Enterprise Plus licenties zijn de geheugengrenzen verdubbeld naar respectievelijk 64 en 96 GB. De geheugengrens voor Standard- en Essentials gaat omhoog naar 32 GB. De geheugengrens voor vSphere Hypervisor wordt verhoogd van 8 naar 32 Gb fysiek geheugen per server.

Met de nieuwe stappen wil VMware de commotie wegnemen die was onstaan over het nieuwe licentiemodel. Doordat klanten nu meer geheugen aan hun virtuele machines kunnen toevoegen, hoopt VMware dat klanten minder boos zijn op het nieuwe licentiebeleid van VMware. Ze beschouwden het als een soort belastingheffing, een 'Vtax'.

In het nieuwe licentiebeleid gaat de gebruiker voortaan per cpu (central processing unit) en voor de virtualisatie gebruikte hoeveelheid ram (vram) betalen. Een vram is het geconfigureerde geheugen per cluster voor de virtuele machines die aanstaan. Klanten verwachten dat ze meer moeten gaan betalen als ze vier of zes cpu's in hun gevirtualiseerde server hebben. Inmiddels hoopt de concurrentie boze VMware-klanten aan te trekken.

vSphere Enterprise Plus

VMware schrapt ook de geheugengrenzen die gelden voor afzonderlijke virtuele machines. IT-afdelingen hoeven voor hun applicaties maar een vSphere Enterprise Plus licentie aan te schaffen. Gebruikers van vSphere gaan verder betalen voor het gemiddelde geheugengebruik over twaalf maanden. Hierdoor hoeven it-afdelingen bij het testen en uitrollen van virtuele machines (vm''s) niet direct extra licenties aan te schaffen.

VMworld 2011

vSphere 5 komt in de loop van het derde kwartaal op de markt. Europese klanten en partners krijgen meer informatie tijdens de VMworld-conferenties die plaatsvinden tussen 29 augustus en 1 september 2011 in Las Vegas en van 18 tot 20 oktober 2011 Kopenhagen.

Dit artikel is afkomstig van Computable.nl (https://www.computable.nl/artikel/4073613). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees meer overLees ook


 
Vacatures

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×