Vliegveld Eelde brengt VM's onder in IBM

Groningen Airport Eelde brengt zijn virtuele omgeving onder in het IBM Softlayer datacenter. Met deze oplossing kan er beter worden ingespeeld op de reizigerstoename in vakantietijden ten opzichte van de rustigere periodes. Het Groningse it-consultancybedrijf Bossers & Cnossen heeft de implementatie gerealiseerd voor het vliegveld.

De ict-omgeving van Groningen Airport Eelde bestond uit een aantal fysieke VMware ESX-hosts met daarop de Microsoft Windows vm’s geïnstalleerd. Deze oplossing bood het vliegveld echter niet de snelheid en flexibiliteit die zij wensten. Om die reden is vliegveld Eelde, samen met zijn ict-consultant Bossers & Cnossen op zoek gegaan naar een nieuwe oplossing. Airport Eelde besteedde het operationeel beheer van de on-premise ict-omgeving al uit aan Bossers & Cnossen.

Een belangrijke eis van Groningen Airport Eelde was dat de nieuwe omgeving flexibel en schaalbaar is, met behoud van de inrichting van de omgeving. Het vliegveld heeft jaarlijks namelijk te maken met ruim tweehonderdduizend passagiers, waarbij er bovendien in vakantieperiodes meer passagiers zijn dan op andere momenten. Daarnaast wilde het vliegveld servers niet meer op de eigen locatie hoeven onderbrengen en ook tijdens calamiteiten een betrouwbare ict-omgeving hebben. Tot slot moeten grote hoeveelheden verschillende applicaties en systemen naadloos met elkaar kunnen samenwerken via de nieuwe oplossing. IBM SoflLayer voldeed aan deze eisen.

Migratie en implementatie

Bossers & Cnossen heeft deze oplossing van IBM bij Airport Eelde geïmplementeerd. De migratie en implementatie van de oude on-premise ict-omgeving naar de nieuwe virtuele omgeving duurde een week, aldus de woordvoerder van Bossers & Cnossen. De Microsoft Windows virtual machines (vm) die draaiden op de VMware ESX-hosts zijn met behulp van Veaam gemigreerd naar aangemaakte baremetal ESX Servers in IBM Softlayer. In de tweede fase zijn deze vm’s uit de ESX-host gemigreerd naar IBM Softlayer vm’s.’

De woordvoerder legt uit dat de migratie eenvoudig was, omdat je bij IBM Softlayer binnen vier uur baremetal servers kan laten aanmaken en per uur kunt afrekenen. ‘Andere leveranciers, zoals Microsoft Azure en Amazon AWS kennen geen baremetal provisioning.’

Live-gang IBM SoftLayer

Het systeem is al een aantal weken live. Volgens de woordvoerder zit het grote verschil met het oude systeem in de beschikbaarheid en schaalbaarheid. ‘De beschikbaarheid en schaalbaarheid zijn enorm toegenomen. Zo merkt de financiële administratie dat ze nu per maand naar verbruik betalen en in periodes van drukte binnen een paar uur kunnen opschalen in de omgeving. De gemaakte kosten voor de ict-middelen liggen nu heel erg dicht bij de werkelijk verbruikte afname.’ Bovendien merken de gebruikers binnen Airport Eelde geen verschil met de oude omgeving. Ook dit was een eis van het vliegveld.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2015-07-15T15:52:00.000Z Birgit Bunt
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.