Meer sims voor machines dan voor mensen

Telecomaanbieder Vodafone heeft op de zakelijke markt voor het eerst meer sim-kaarten geleverd voor machines-to-machine communicatie (m2m) dan voor apparatuur van mensen. Door een stijging van 28 procent van het aantal m2m-simkaarten, overtreffen die nu het aantal reguliere zakelijke abonnementen op de werkvloer. Dat stelt de telecomaanbieder op basis van cijfers van het afgelopen jaar.

De cijfers komen uit de jaarlijkse M2M Barometer. Daaruit blijkt dat wereldwijd inmiddels een kwart van de zakelijke Vodafone-klanten gebruik maakt van m2m-technologieën. 'In Nederland is dat percentage naar verwachting zelfs hoger', meldt de leverancier.

M2m-communicatie verbindt machines of apparaten op afstand. Zo is informatieoverdracht mogelijk zonder menselijke tussenkomst. De eerste m2m-barometer uit 2013 rapporteerde nog een gebruik van 12 procent wereldwijd van m2m bij bedrijven. 'In twee jaar tijd is het gebruik van m2m meer dan verdubbeld', aldus de telecomaanbieder. Het bedrijf stelt gekscherend dat de zakelijke beller tegenwoordig steeds vaker een vuilnisbak, defibrillator of kopieermachine is.

Martijn van Lieshout, marketingmanager voor grote bedrijven en partners bij Vodafone: 'De enorme toename van de afgelopen tijd zit hem zowel in de lengte als in de breedte. We zien dat een aantal bedrijfstakken meer en meer gebruikmaakt van onze m2m-oplossingen, zoals automotive en transport. Veel nieuwe auto’s worden bijvoorbeeld al uitgerust met een simkaart om ze bij diefstal terug te vinden. Daarnaast wordt er gewerkt aan een Europese richtlijn dat elk nieuw automodel automatisch een alarmnummer belt wanneer de airbag afgaat.'

Slimme meters

Volgens Van Lieshout komen er ook nieuwe branches bij waar m2m grote impact heeft, zoals zorg en detailhandel. 'Voor die laatste sector zijn nieuwe betaalmethodes en specifieker voorraadbeheer belangrijk verbeteringen.' De barometer toonde een sterke groei in de zorg (bijna 47 procent) waar m2m wordt ingezet voor applicaties die bijvoorbeeld patiënten op afstand monitoren. Een andere grootverbruiker van m2m-sims zijn de energie- en nutssector. Daar werd volgens de telecomaanbieder wereldwijd een toename van bijna een derde gezien in het afgelopen jaar. Dat hangt samen met de toename van het gebruik van slimme meters. 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2015-08-28T10:03:00.000Z Pim van der Beek
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.