Virtualisatie steeds populairder bij bedrijven

Virtualisatie wordt steeds vaker gebruikt binnen organisaties. Dat blijkt uit onderzoek van database marketing organisatie Computer Profile. Het gebruik van zowel virtuele applicaties, virtuele desktops als virtuele servers is de afgelopen drie jaar toegenomen. Citrix, VMware en Microsoft domineren op dit vlak de markt.

figuur 1

Computer Profile ondervroeg ongeveer zesduizend it-verantwoordelijken van bedrijfsvestigingen met vijftig medewerkers of meer over de infrastructuur die zij gebruiken. Uit de resultaten van deze analyse blijkt dat steeds meer organisaties gebruik maken van de verschillende virtualisatie-oplossingen: applicatievirtualisatie, desktopvirtualisatie en servervirtualisatie.

Bijna 33 procent van de ondervraagden geeft aan gebruik te maken van applicatievirtualisatie-oplossingen, zoals Citrix XenApp en Microsoft App-V. Dit ten opzichte van 28,8 procent vorig jaar en 11,2 procent in 2012. Daarnaast maakt 21,7 procent van de organisaties gebruik van virtuele desktops. Vorig jaar was dit nog 18,3 procent en in 2012 was dat 7,6 procent.

De grootste aandelen in virtualisatie-oplossingen, zijn nog altijd te zien binnen de markt voor servervirtualisatie. Ruim 77 procent maakt hier gebruik van, ten opzichte van 74 procent vorig jaar en 49,1 procent in 2012. Zie voor alle resultaten figuur 1. 

Desktopvirtualisatie bij grotere bedrijven

figuur 2

Naast de algemene resultaten kan ook worden teruggevonden dat desktopvirtualisatie vaker wordt gebruikt in grotere organisaties. Zo maakt 14,6 procent van de kleinere organisaties van vijftig tot honderd medewerkers gebruik van desktopvirtualisatie. Bij organisaties met honderd tot tweehonderd medewerkers is dat 21,3 procent.

Bij bedrijven met tweehonderd tot vijfhonderd werknemers ligt het op bijna 29 procent en bij organisaties met vijfhonderd tot duizend werknemers op ongeveer 35 procent. Vanaf de duizend medewerkers is de stijgende lijn echter niet meer zichtbaar. Bij die organisaties wordt namelijk door 27,1 procent gebruik gemaakt van desktopvirtualisatie.

figuur 3

Gemiddeld wordt Citrix het meest gebruikt voor desktopvirtualisatie. Dat is namelijk 60 procent. Citrix heeft het grootste aandeel bij multinationals, met bijna 70 procent. VMware volgt met een aandeel van 32 procent bij instellingen uit de publieke sector. Microsoft wordt met ruim 16 procent bovengemiddeld ingezet bij bedrijfsvestigingen uit het segment ‘medium sized businesses’ (50-250 medewerkers).

Servervirtualisatie

figuur 4

Als er wordt gekeken naar servervirtualisatie domineert VMware duidelijk de markt. Ruim driekwart van alle bedrijfsvestigingen met vijftig of meer medewerkers maakt gebruik van servervirtualisatie. De meest gebruikte oplossing voor servervirtualisatie is VMware (76,5 procent). Daarna volgt Microsoft met 14 procent en ongeveer 9 procent van de geïnventariseerde oplossingen is van Citrix. In deze verdeling zijn de afgelopen twee jaar geen grote verschuivingen waargenomen.

De verschillen tussen de verschillende marktsegmenten zijn beperkt. Deze resultaten zijn terug te vinden in figuur 4.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2015-11-12T17:05:00.000Z Birgit Bunt


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.