Microsoft vergroot aandeel in IP-communicatie

De meerderheid van de Nederlandse organisaties gebruikt de ip-communicatie-oplossingen van Microsoft, zoals voice over ip (VoIP), unified communications en videoconferencing. Dit blijkt uit een analyse van onderzoeksbureau Computer Profile. Vorig jaar nam de leverancier ook al de eerste plek in, maar was het aandeel lager. Cisco en Avaya maken de top 3 compleet.

Lijst leveranciers van IP-communicatie

Computer Profile analyseerde ongeveer vijfduizend gesprekken die het afgelopen jaar werden gevoerd met Nederlandse it-verantwoordelijken bij bedrijven met vijftig of meer medewerkers over het gebruik van communicatie-oplossingen. Hierbij kwamen onder andere voice over ip (VoIP), unified communications (uc) en videoconferencing aan bod.

Wanneer er wordt gekeken naar ip-communicatie-oplossingen in het algemeen, blijkt dat Microsoft hierbinnen de meest gebruikte leverancier is. 25,6 procent van de ondervraagden geeft aan oplossingen Microsoft te gebruiken. Vorig jaar behaalde Microsoft ook al de eerste plaats op de lijst. Toen was het aandeel met 19,5 procent wel wat lager. Microsoft is met 31 procent aandeel ook leider wanneer specifiek wordt gekeken bij multinationals.

Volgens het onderzoeksbureau heeft het toenemende gebruik van Office 365 door organisaties voor een belangrijk deel bijgedragen aan het stijgende gebruik van de belangrijkste zakelijke communicatie-oplossing van Microsoft, Skype for Business.

Cisco blijft dit jaar op de tweede plek staan met 19,7 procent. Vorig jaar was zijn aandeel 16,9 procent. Ook de Tandberg-videoconferencing-oplossingen worden door Cisco geleverd. Dat aandeel van 3 procent kan daarom ook onder zijn naam worden gezet. Avaya springt dit jaar een plekje naar boven en stoot daarmee Mitel van de derde plek af. De leverancier behaalde dit jaar een aandeel van 8,7 procent.

Resultaten per communicatie-vorm

Gebruik VoIP binnen verschillende branches

Wanneer specifiek wordt gekeken naar de verschillende soorten communicatie-oplossingen, VoIP, unified communications en videoconferencing, blijkt dat VoIP (69 procent) het meest wordt gebruikt door organisaties. Voice over ip-gebruik is het grootste binnen de ict- en nutssector en binnen de overheid en het onderwijs.

Gebruik unified communications bij verschillende typen bedrijven

Unified communications-oplossingen worden daarna het meest ingezet. Op dit moment geeft 31 procent van alle bedrijfsvestigingen aan gebruik te maken van dergelijke oplossingen. Volgens de meeste leveranciers is de kern van uc de integratie van real-time communicatie-toepassingen met berichtenverkeer binnen één omgeving. Locaties van multinationals lopen voorop met het gebruik van deze technologie. Bijna de helft van de multinationals zet uc in.

Lijst leveranciers van videoconferencing-oplossingen

Ook naar videoconferencing-oplossingen is specifiek gevraagd, omdat deze standaard onderdeel kunnen zijn van een unified communications-oplossing, maar dat is niet per definitie zo. 16 procent van de organisaties zet videoconferencing-oplossingen in. Polycom was en blijft met 37 procent een sterke speler op dit terrein. Cisco overstijgt het bedrijf dit jaar net, door de oplossingen van Tandberg. Het aandeel van Cisco is 18 procent en dat van Tandberg is 21 procent. Samen is dat met 39 procent dus net een groter aandeel dan Polycom.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2015-11-27T11:04:00.000Z Birgit Bunt


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.