Groei in gebruik cloudapplicaties remt af

Cloud computing

De helft van de Nederlandse bedrijfsvestigingen maakt gebruik van applicaties uit de public cloud. Daarmee groeide het gebruik van cloudapplicaties het afgelopen jaar met bijna 20 procent. Dat is een minder sterke groei dan de jaren daarvoor. Dit blijkt uit een analyse van Computer Profile.

Het afgelopen jaar groeide het gebruik van cloudapplicaties met bijna 20 procent. Hierdoor maakt nu de helft van de Nederlandse bedrijven gebruik van applicaties uit de cloud. Toch is deze groei minder sterk dan in 2014 (26,3 procent) en in 2013 (29 procent). Dit blijkt uit een analyse van Computer Profile van zevenduizend gesprekken die zijn gevoerd met it-verantwoordelijken van Nederlandse bedrijfsvestigingen met vijftig of meer medewerkers. De gehanteerde clouddefinitie gaat uit van applicaties uit de public cloud.

In de onderwijssector wordt verreweg het meest gebruik gemaakt van public cloudapplicaties. Leeromgevingen en leerlingadministratiesystemen zijn in hoge mate cloudtoepassingen, waardoor de penetratie cloudtoepassingen in snel tempo op de 100 procent afstevent in deze sector. De bouwsector lijkt vooralsnog het meest terughoudend, hier gebruikt 29 procent van de locaties applicaties uit de cloud.

Segmentatie naar omvang (werknemersklasse) laat vooral bedrijven met ongeveer tweehonderd medewerkers cloudapplicaties gebruiken (52,7 procent). Cloud applicaties worden het minst ingezet bij de grootste organisaties met meer dan duizend medewerkers (38 procent). 

Cloudapplicaties vaak HR en office

Per applicatie is gevraagd of het een oplossing uit de public cloud betreft, een gehoste of private cloudoplossing of dat de applicatie nog steeds on premise binnen de eigen organisatie draait.

Als naar het totaal van de aangetroffen public cloudoplossingen wordt gekeken, blijkt dat nog altijd het grootste deel van de huidige public cloudapplicaties een hr-oplossing is (24,7 procent). Branchespecifieke toepassingen vormen circa 24 procent van de cloudapplicaties (vertical 17 procent + e-learning 7 procent). Het aandeel dat office uit de cloud inneemt is ten opzichte van een jaar geleden weer flink toegenomen en vormt met ruim 23 procent de derde grootste groep cloudapplicaties.

Wat betreft de verspreidingsgraad van public cloudapplicaties blijkt dat ongeveer 22 procent van alle ondervraagde bedrijfsvestigingen aangeeft gebruik te maken van een hr-toepassing uit de cloud. Een jaar geleden was dat nog 18 procent en twee jaar geleden 14 procent.

Office-applicaties uit de cloud zijn in gebruik bij ruim 20 procent van de bedrijfsvestigingen, een flinke stijging ten opzichte van de 12,5 procent in 2014 en de 8,4 procent in 2013. Deze stijging komt hoofdzakelijk op het conto van het toenemend gebruik van Office 365 van Microsoft. Crm-software uit de public cloud is in gebruik bij 6 procent van de bedrijfsvestigingen in het 50+ segment. Het gros betreft Salesforce.com-toepassingen gevolgd door Microsoft CRM Online en Oracle. Zowel documentmanagementsystemen en financiële toepassingen uit de cloud komen voor bij circa 6 procent van de bedrijfslocaties.

Leveranciers van cloudtoepassingen

Microsoft is de meest voorkomende leverancier van public cloudoplossingen. Toepassingen van deze fabrikant worden gebruikt bij 17,5 procent van alle bedrijfsvestigingen. Dit komt doordat Microsoft meerdere ijzers in het vuur heeft liggen op het gebied van cloudapplicaties. Het gebruik van Office 365 blijft stijgen, maar daarnaast levert Microsoft ook Exchange-oplossingen uit de cloud, Sharepoint en Dynamics. Cloudoplossingen van Raet worden gebruikt door 8 procent van de locaties en Schoolmaster door 6,3 procent. Alle andere leveranciers komen bij 6 procent of minder van de locaties voor.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2015-12-11T11:34:00.000Z Birgit Bunt