Topman Microsoft predikt vertrouwen als 'kurk voor it'

Satya Nadella opent vernieuwd kantoor Microsoft op Schiphol

Satya Nadella in de in de Johan Cruijff Arena in Amsterdam (foto: Teus Molenaar)

Vertrouwen is de kurk waarop informatietechnologie drijft. En vertrouwen kweek je door nauw met elkaar samen te werken. Deze boodschap gaf Satya Nadella, topman van Microsoft, mee in zijn toespraak ter gelegenheid van de opening van het hernieuwde kantoor van de softwarereus op Schiphol.

Topman Nadella gaf aan dat het er niet om gaat wat computers kunnen doen, maar wat ze zouden moeten doen. Daartoe moeten organisaties kaders schetsen; richtlijnen waarbinnen automatisering zich dient te bewegen. Met aandacht voor beveiliging, persoonsbescherming en ethisch toepassen van kunstmatige intelligentie.

Hierbij heeft hij een goed woord over voor de Europese privacy-richtlijn GDPR (AVG in Nederland). 'GDPR legt de lat hoog, maar zet tegelijkertijd de norm. Voor ons niet alleen voor Europa, maar wereldwijd.' Overigens ziet hij de richtlijn als een beginpunt; het belang van persoonsbescherming in de digitale wereld zal nog verder ontwikkelen en in regelgeving moeten worden gestold.

In zijn toespraak haalde hij Shell, Ahold Delhaize en baggerbedrijf Van Oord aan als bedrijven die dankzij intelligente toepassing hun bedrijfsvoering op orde hebben. Nadella hield zijn rede in de Johan Cruijff Arena te Amsterdam. 'Dankzij samenwerking van diverse partijen en het gebruik van sensoren en computerkracht lukt het de grasmat goed te onderhouden!', gaf hij nog een voorbeeld.

Het nieuwe samenwerken

In het vernieuwde Microsoft-kantoor vertelt René van Haaster, director enterprise solutions Microsoft Nederland, dat tien jaar geleden bij het betrekken van dit gebouw ‘het nieuwe werken’ centraal stond. 'Maar nu gaat het om het nieuwe samenwerken. Wij hebben hier ruimten voor onze klanten en partners; om samen oplossingen te maken.'

Hij vertelt dat het bedrijf begin dit jaar drie maanden zonder gebouw heeft gewerkt. 'Dat is te doen, maar je merkt dat het moeilijk is ervaringen vast te houden als je dat niet kunt delen met collega’s.'

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2018-11-01T07:24:00.000Z Teus Molenaar
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.