Utrechtse blockchaincoalitie daagt organisaties uit

Blockchain030 en Lisk Center Utrecht willen adoptie versnellen

Handen

Blockchain030 en Lisk Center Utrecht slaan de handen ineen met als doel blockchainadoptie in Nederland te versnellen. Doel is om de obstakels weg te nemen die een snelle opmars van blockchainapplicaties in de weg staan.

Een bekend obstakel voor het op grote schaal toepassen van blockchaintechnologie is een gebrek aan deskundige blockchainprogrammeurs, stelt Jurre Machielsen, mede-initiator van de samenwerkingscoalitie en medeoprichter van Lisk Center Utrecht.

Hij ziet meer uitdagingen die een bredere adoptie in de weg staan. 'Blockchain als technologie is nog onvoldoende uitontwikkeld om iedere potentiële toepassing nu al te faciliteren. Bovendien maakt het ontbreken van een paradepaardje, los van cryptocurrency-toepassingen, blockchaintechnologie voor veel mensen weinig tastbaar.'

Samenwerking

Onderzoek PWC

Uit recent onderzoek van PricewaterhouseCoopers blijkt dat medio 2018 slechts vijftien procent van de ondervraagde bedrijven een werkende toepassing van blockchaintechnologie had. Vijfenvijftig procent van de ondervraagden gaf aan dat een gebrek aan deskundig personeel op dit gebied de belangrijkste belemmering voor verdere ontwikkeling is.

Om dit soort obstakels weg te nemen, en zo de blockchainadoptie in Nederland te versnellen, zijn  Blockchain030 en Lisk Center Utrecht een samenwerking aangegaan. Machielsen: 'De community van ervaren blockchainondernemers en programmeurs van Blockchain030 gecombineerd met de co-working space en het netwerk van Lisk Center Utrecht zijn samen de juiste ingrediënten om de adoptie te versnellen.’

Door de samenwerking krijgen bedrijven, onderwijsinstellingen en overheidsinstanties de mogelijkheid om vraagstukken rondom blockchainontwikkeling voor te leggen aan het netwerk van ervaren blockchainprogrammeurs en ondernemers. Zo kan bijvoorbeeld een zorgaanbieder zich laten adviseren over de mogelijkheden die de technologie biedt voor gegevensuitwisseling in de zorg. Ook organiseren de samenwerkende partijen bijeenkomsten waarin inspiratie en kennisdeling moeten leiden tot potentiële nieuwe business cases.

Eerste bijeenkomst

Op 21 februari 2019 vindt de eerste community-bijeenkomst in het Lisk Center Utrecht plaats. Vanaf dan zal iedere derde donderdag van de maand een bijeenkomst worden georganiseerd waarin een specifiek thema wordt uitgelicht. De eerste bijeenkomst heeft een algemeen karakter. Geïnteresseerden kunnen inspiratie opdoen over de mogelijkheden die de technologie biedt en met elkaar in contact komen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

"Zo kan bijvoorbeeld een zorgaanbieder zich laten adviseren over de mogelijkheden die de technologie biedt voor gegevensuitwisseling in de zorg."
Nee niet weer alles weer helemaal anders. Eerst even afmaken wat er nog gedaan moet worden. Sowieso nog een lange weg te gaan voordat de zorg helemaal klaar is. Er wordt nog niets op Europees niveau uitgewisseld. En binnen Nederland is het ook nog niet helemaal voor elkaar.
Staat volledig los van techniek. Er worden nog steeds cd's meegegeven aan de patiënt met de MRI scan er op. Technisch is de uitwisseling helemaal geen probleem maar afspraken over formaat en alle partijen dat laten realiseren wel.
Instellen van privacy voor ziekenhuispersoneel is al een probleem bleek maar weer.

"Een bekend obstakel voor het op grote schaal toepassen van blockchaintechnologie is een gebrek aan deskundige blockchainprogrammeurs"?
Het bekendste obstakel is toch zeker dat er geen business case voor te maken valt?

Ik begrijp dat Utrecht nu mensen in de schulden wil helpen door blockchain technologie toe te passen.

https://www.gemeente.nu/dienstverlening/ict/blockchain-utrecht/

een citaat uit het artikel:

"Utrecht heeft gekozen voor blockchain omdat digitale transacties daarmee mogelijk zijn zonder tussenkomst van een derde partij, zoals een bank bij geldtransacties. Ook belangrijk is dat je van tevoren voorwaarden aan een transactie kunt verbinden. In plaats van geld kun je een soort waardebonnen uitkeren voor een specifiek doel. Nog een voordeel: facturen en controle achteraf zijn niet meer nodig."

Het staat er echt. Als je blockchain gebruikt hoef je geen controle achteraf meer te doen. En facturen zijn ook niet meer nodig. En ook is er geen derde partij zoals een bank meer nodig.

Verder oppert het artikel nog meer toepassingen zoals bv het doorgeven van een verhuizing dat kan met blockchain realtime.
Nu kan dat blijkbaar niet op de website van gemeente Utrecht. Volgens mij kan dat al jaren met deze link:
https://pki.utrecht.nl/Loket/prodcat/products/getProductDetailsAction.do?id=282


Interessant artikel om te lezen dus.

Maar ik haal ook hier de voordelen van blockchain nog steeds niet uit het artikel.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2019-02-19T18:22:00.000Z Justus Hemelaar
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.