Print- en documentexpert Veenman is honderd jaar

Algemeen directeur van Veenman, Wilco van Bezooijen, opent de festiviteiten vanaf de middenstip in De Kuip

Veenman viert vandaag zijn honderdste verjaardag. De print- en documentbeheerdienstverlener uit Rotterdam claimt het oudste it-bedrijf van Nederland te zijn. Het bedrijf organiseert vanwege dit bijzondere jubileum drie dagen lang festiviteiten.

Het bedrijf is in 1919 opgericht door Dick Veenman. Hij werkt tot dan toe bij de familiedrukkerij H. Veenman & Zonen maar wil een eigen bedrijf beginnen. Veenman gaat, op de fiets, schrijfmachines verkopen. Met succes. In 1923 wordt het assortiment verbreed en presenteert Veenman zich als importeur van kantoormachines. De fiets maakt plaats voor vervoer per auto; eind jaren vijftig beschikt Veenman over een wagenpark voor de distributie en het onderhoud van kantoormachines door heel Nederland.

Veenman wordt in 1966 vertegenwoordiger voor elektronische calculators van Toshiba, de eerste stap richting de computer- en printingmarkt. In 1971 wordt het bedrijf overgenomen door Buhrmann, één van ’s werelds grootste leveranciers van kantoorartikelen. Later verandert die naam in Corporate Express.

In 2008 neemt Xerox Veenman over. Het Amerikaanse printconcern, dat hoofdzakelijk grote bedrijven en overheden bedient, krijgt hierdoor een sterkere positie in het middenbedrijf in Nederland. Veenman wordt een zelfstandige dochteronderneming. Het bedrijf voert tot 2017 een merk-onafhankelijke strategie met  ook HP-printers naast de Xerox-lijn. Nadat de moedermaatschappij in 2017 een vernieuwd, uitgebreid productportfolio op de markt bracht - de Connectedkey-printers en multifunctionals - besluit Veenman alleen nog Xerox-merken te verkopen, installeren en onderhouden.

Documentverwerking

Naast de printactiviteiten biedt Veenman geïntegreerde documentbeheeroplossingen aan met name de kernmarkten lokale overheid, het onderwijs, de zorg en financiële dienstverlening. Zo heeft het samen met zorgorganisatie ’s Heeren Loo Pinkroccade Care en softwareontwikkelaar Filelinx een beeld-app specifiek voor de zorg ontwikkeld. Deze applicatie - Flitzz genaamd - stelt zorgmedewerkers in staat foto’s en video’s van cliënten veilig op te nemen en aan hun elektronisch cliëntendossier toe te voegen.

Algemeen directeur van Veenman, Wilco van Bezooijen, zegt daarover: 'Mensen willen informatie die voor hen relevant is en op het juiste moment, in de juiste vorm wordt aangereikt. Veenman is indertijd begonnen met het op papier ‘vangen’ van deze ‘informatiemomenten’ en doet dat vandaag natuurlijk ook in digitale vorm. We richten ons nu steeds meer op de procesoptimalisatie aan de ‘randen’ van de it: daar waar documenten de organisatie binnenkomen - elektronisch of via een scan - of verlaten - en de processen daartussen.'

Het bedrijf levert daarvoor hard- en softwareoplossingen op het gebied van informatielogistiek, managed print services en audiovisuele communicatie. Van Bezooijen: 'Veenman brengt wat er aan informatie gevraagd is, waar het nodig is, en in de gewenste vorm: fysiek - print en digitaal - op het scherm van het apparaat, van smartphone tot multifunctionele printer, van pc tot signage-scherm.'

Bij Veenman werken zo'n 150 man. Het bedrijf heeft naast het hoofdkantoor in Rotterdam, pal naast vliegveld Zestienhoven, vestigingen in Zwolle en inpandig bij de Xerox-kantoren in Breukelen en Venray.

Festiviteiten

Ter ere van het honderdjarig bestaan viert Veenman drie dagen feest. Vandaag wordt het jubileum luister bijgezet door met een gezelschap van goede relaties en klanten langs een aantal andere Rotterdamse iconen te gaan. Waarbij Stadion Feijenoord (De Kuip) de uitvalsbasis vormt. Eregast is Peter Veenman, de inmiddels 82-jarige zoon van oprichter Dick Veenman. Vrijdag is er een borrel met ruim tweehonderd ex-medewerkers en zaterdag is er het feest met het eigen personeel.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2019-05-23T11:19:00.000Z Rik Sanders


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.