Atos biedt ar-alternatief voor papieren bouwtekening

Atos claimt een augmented reality (ar)-softwareoplossing te hebben ontwikkeld die het gebruik van papieren bouwtekeningen overbodig maakt. Met dit Holoplan, waarbij de Microsoft Hololens wordt ingezet, ziet personeel direct hoe modellen moeten worden gemonteerd. Atos heeft twee klanten binnengehaald voor de Holoplan: bouwbedrijf Hendriks Stalen Bekistingstechniek en Hoco Beton.

Holoplan is gebaseerd op het Augmented Interactive Reality (AIR)-platform van Atos. Daarin maakt het Franse it-concern gebruik van de 'mixed reality'-tools van Microsoft, een combinatie van virtual reality (vr) en ar-software, samenkomend in Microsofts vr-bril Hololens.

'De bouw is een traditionele sector waar nog veel met bouwtekeningen rouleren. Dankzij ons platform kunnen bouwbedrijven volledig papierloos werken. Tijdens een productieproces levert dit een flinke tijdsbesparing. Of het nu gaat om stalen bekistingen of om prefabbeton en bouwelementen. Ook kunnen de faalkosten naar beneden voor een betere samenwerking tussen alle partijen die bij het bouwproces zijn betrokken, stelt Erik Kuiper, creative director van Atos AIR, in een persbericht.

Hendriks en Hoco

Hij wijst op het bouwbedrijf Hendriks Stalen Bekistingstechniek. Dat gebruikt de Holoplan om de productie van stalen tunnel- en wandbekistingen levensecht en realtime te visualiseren. Zo krijgen medewerkers met behulp van een Hololens te zien hoe het uiteindelijke model moet worden geproduceerd. Hierdoor kan het bouwbedrijf uit Veenendaal efficiënter en sneller produceren, is de verwachting.

Kuiper: 'Om stalen bekistingen te maken, hoeft bij Hendriks niet langer tijdrovend te worden afgetekend. Het personeel kan nu direct zien hoe modellen moeten worden gemonteerd. Het is bijzonder om te zien hoe de gebruikers van onze softwareoplossing, die soms al dertig jaar op dezelfde manier werken, deze nieuwe werkwijze omarmen.'

Atos implementeerde Holoplan ook al bij Hoco Beton. Medewerkers gebruiken de softwaretool om de bekistingen op kwaliteit te toetsen en beschikken hierbij over de meest actuele modellen. Bouwtekeningen worden daardoor op den duur overbodig. Het probleem dat er op de werkvloer verschillende versies van bouwtekeningen kunnen circuleren, verdwijnt dan ook, aldus het betonbedrijf.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2019-05-28T10:54:00.000Z Rik Sanders


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.