Windows krijgt opfrisbeurt en Android-apps

Microsoft

Microsoft heeft in een virtuele presentatie de nieuwste versie van zijn besturingssysteem Windows voorgesteld. Windows 11 krijgt een compleet nieuw uiterlijk en maakt ruimte voor multi-tasking en het draaien van Android-apps.

Het uiterlijk van Windows 11 is de blikvanger, waarbij vooral de taakbalk opvalt, centraal in het scherm en met veel doorzichtige, glasachtige vensters die afgeronde hoeken hebben. Het lijkt geïnspireerd op Mac OS van Apple, maar de opsmukbeurt is welgekomen. Wie daar geen boodschap aan heeft, kiest voor het behouden van de klassieke weergave.

Microsoft legt daarnaast de nadruk op multitasking. Door te vegen, kan je snel wisselen tussen verschillende schermen en ook via de taakbalk is schakelen tussen programma’s gemakkelijker gemaakt. Net zoals iPadOS groepeert Windows 11 nu ook een hoop widgets op een apart scherm, zodat je die snel kunt oproepen.

Daarnaast is het eenvoudiger geworden om snel verschillende vensters op je bureaublad naast elkaar te openen (of onder elkaar) en dat in verschillende soorten grids. Ook aparte bureaubladen voor verschillende omgevingen (werk, privé, school) zijn gemakkelijker aan te maken.

Opmerkelijk is dat Teams, de communicatietool van Microsoft, nu standaard in Windows 11 is ingebakken. De videochatapp, die aanvankelijk op bedrijven mikte, wordt dus uitgerold als brede vervanger voor Skype (die nergens te bekennen is).

Downloadwinkel

De grootste nieuwigheid in de nieuwe Windows is dat het mogelijk wordt om Android-apps te draaien. Opmerkelijk genoeg komen die apps niet van de Google Play Store, maar van de (minder bekende en minder goed gestoffeerde) downloadwinkel van Amazon. Het aantal beschikbare apps komt ook niet een-op-een overeen, maar alle bekende namen zijn wel terug te vinden bij Amazon. Belangstellenden maken daarvoor zowel een Microsoft- als Amazon-account aan. Om het draaien van de Android-apps mogelijk te maken, zet Microsoft de Intel Bridge-technologie in. Hoe die samenwerkt et AMD-processoren is nog afwachten.

De finale versie van Windows 11 komt volgens Microsoft beschikbaar vanaf de feestdagen, ofwel eind december. Daarvoor zullen er bèta-versies beschikbaar komen. Pc's met vier gigabyte ram, 64 gigabyte opslagruimte en een 1-GHz-processor (met minstens twee cores) zouden in staat moeten zijn om het OS te draaien, zegt Microsoft.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2021-06-25T11:35:00.000Z Frederic Petitjean


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.