Citrix na overname 16,5 miljard waard

Werkplek-pionier wordt samengevoegd met Tibco

Citrix Systems, leverancier van virtuele desktops en cloud-infrastructuur, komt in handen van vermogensbeheerder Elliott Management Corp en Vista Equity Partners. De partijen zijn voornemens om de pionier van de digitale werkplek van de beurs terug te trekken.

De partijen hebben een deal bereikt die Citrix op 16,5 miljard dollar waardeert. In dat bedrag, dat geheel in contanten wordt voldaan, zit ook de overname van Citrix’ schuldenlast.

De aandeelhouders van Citrix ontvangen 104 dollar per aandeel. Dit betekent een premie van 24 procent boven de slotkoers van 20 december, de laatste handelsdag voordat de eerste berichten over een op handen zijnde bod van Elliott en Vista naar buiten kwamen. In het beursklimaat van de laatste maanden is zo’n premie niet ongewoon, ook al presteerde Citrix de afgelopen jaren niet geweldig. 

Citrix wordt samengevoegd met Tibco, leverancier van software voor enterprise data management. Beide bedrijven worden gecombineerd. Hoe die vereniging er precies uit gaat zien, zal de komende tijd duidelijk worden. Volgens de Amerikaanse zakenkrant The Wall Street Journal blijft de naam Citrix voortbestaan. Het hoofdkantoor blijft ook in Fort Lauderdale (Florida).

Schuldenlast

De samensmelting van Citrix en Tibco leidt tot een onderneming met meer dan 400.000 klanten en honderd miljoen gebruikers in honderd landen. De investeerders denken dat Citrix samen met Tibco sneller kan groeien. Ook wordt een versnelling van de saas-transitie verwacht. De gecombineerde onderneming wordt gepositioneerd als een softwareleverancier die een complete, veilige en geoptimaliseerde infrastructuur kan bieden voor de levering van bedrijfsapplicaties en desktops alsmede gegevensbeheer. 

Mede dankzij Tibco’s technologie krijgen klanten de informatie en inzichten die ze nodig hebben om de digitale transformatie te versnellen en door de hybride werkplek te navigeren. Citrix brengt vooral haar software voor veilige hybride werkplekken in. Volgens Robert Calderoni, interim ceo van Citrix, kan dit platform voor het werken op afstand door het samengaan met Tibco worden verbreed. Bovendien kan de combinatie op een grotere schaal opereren en een grotere klantenbasis met een bredere reeks oplossingen bedienen. ‘Als onderneming in privéhanden krijgen we meer financiële en strategische flexibiliteit om te investeren in groeikansen zoals daas. We kunnen de lopende transitie naar de cloud versnellen,’ aldus de topman.

Kans verprutst

Al in oktober waren er tekenen dat Citrix in andere handen zou overgaan. Onder druk van investeerders moest de toenmalige topman David Henshall toen het veld ruimen. Daarmee werd de weg vrijgemaakt voor veranderingen.

Privé-investeerders azen met name op softwarebedrijven die volgens het abonnementenmodel werken. Abonnementen bieden een gestage inkomstenstroom, waardoor deze ondernemingen goed met schulden zijn te financieren.  

Het werkplatform van Citrix stelt medewerkers van bedrijven in staat om van afstand toegang tot hun netwerk te krijgen. Van de enorme opgang van het thuiswerken wist Citrix tot nog toe echter maar matig te profiteren. Calderoni gaf onlangs tijdens een gesprek met beleggers toe dat die kans is verprutst door marketing-fouten. In het verkoopapparaat werd veel geld gestoken, terwijl haar distributiepartners te weinig aandacht kregen.

Eind 2019 leed Citrix veel reputatieschade door een beveiligingslek in zijn software. Investeerder Vista en Citrix kennen elkaar al langer. Een jaar geleden kocht het softwarebedrijf van Vista het saas-platform voor online-projectmanagement Wrike.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2022-02-01T10:45:00.000Z Alfred Monterie


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.