Microsoft sluit alliantie met Meta

Grootmachten trekken samen op in de metaverse

Microsoft en Meta (Facebook) hebben de strijdbijl begraven. Ze gaan samenwerken bij de race naar de metaverse, die volgens hen ook de toekomst van het werken verandert. Vorige jaar zag het er nog naar uit dat beide techgiganten op ramkoers lagen. Maar nu slaan ze de handen ineen bij het werken en gamen in virtual reality (vr).

Als eerste stap in de samenwerking worden Windows, het kantoorpakket Office en de vergader-tool Teams geschikt gemaakt voor de Quest vr-headsets van Meta. Zelfs Xbox Cloud Gaming komt naar deze randapparatuur voor vr.

De samenwerking betekent dat Meta een belangrijke steun in de rug krijgt bij de ontwikkeling van de metaverse, een project waar de Facebook-moeder vol op inzet. Waar Microsoft onder Steve Ballmer nog diverse titanengevechten aanging, zoekt ceo Satya Nadella het meer in samenwerking. De uitdagingen van de metaverse, waarvan niemand weet hoe die er precies gaat uitzien, zijn zo groot dat Big Tech-spelers hun krachten bundelen.

Teams-vergadering in de metaverse

Microsoft wil graag aanhaken, omdat zijn productiviteitstools dan ook zijn te gebruiken in de virtuele wereld. Dan kun je Teams-vergaderingen ook in de metaverse houden. Nadella benadrukt dat deelnemers met een Quest-bril op nog meer raken ‘ondergedompeld’ tijdens Teams-besprekingen. Hij zei tijdens het evenement Meta Connect dat zo het gevoel ontstaat dat je echt in persoon bij elkaar bent, zaken kan delen en kan samenwerken.

Meta’s Mark Zuckerberg zei dat je straks ook vanuit Meta’s Horizon Workrooms rechtstreeks aan Teams-vergaderingen kan deelnemen. Volgens de topman is met de overeenkomst de basis gelegd voor het virtuele kantoor van de toekomst. Het gaat daarbij niet alleen om vergaderingen. Heel Windows365 komt naar de Quest-headsets. Volgens Nadella krijg je straks de totale Windows-ervaring op deze vr-brillen, inclusief alle gepersonaliseerde apps, content en instellingen.

Verder brengt Microsoft 2D-versies van Office-apps naar de Quest-apparaten. Volledige 3D is nu nog niet mogelijk, maar als ondernemingen vr op grote schaal willen gebruiken, is Microsoft bereid daarvoor de nodige aanpassingen te doen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2022-10-12T11:25:00.000Z Alfred Monterie


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.