Microsoft volgt VMware in virtuele apparaten

Dit artikel delen:

VMware trapte zijn jaarlijkse gebruikerscongres af met de lancering van VMware Lab Manager. Ceo Diane Greene stelde in haar opening van VMworld dat virtuele apparaten (virtual appliances) het besturingssysteem minder relevant maken.

Softwareontwikkelaars kunnen met VMware Lab Manager gemakkelijker virtuele machines in verschillende configuraties maken, opslaan en uitwisselen. Het product is gebaseerd op Slingshot van het afgelopen zomer door VMware overgenomen Akimbi.

Surgient en de Indiase startup VMLogix lanceerden vorige maand vergelijkbare producten. VMLogix’s product heet zelfs LabManager. Diane Greene zweert dat ze nooit van VMLogix heeft gehoord. “We waren al ruim een jaar in huis een labmanager aan het ontwikkelen”, zegt Greene aan het eind van de eerste congresdag in Los Angeles. “Akimbi zou oorspronkelijk een partner worden. We vulden elkaar zo goed aan dat we tot een overname hebben besloten.”

Microsoft heeft ook de mogelijkheden van virtuele omgevingen voor testdoeleinden ontdekt. Het bedrijf lanceerde zijn VHD Test Drive Program, waarmee vier programma’s – SQL Server 2005, Windows Server 2005 R2, ISA Server 2006 en Exchange Server 2007 – beschikbaar komen als virtuele apparaten op basis van Windows Server.

De meeste van de ruim driehonderd virtuele apparaten op Vmware’s nieuwe Virtual Appliance Marketplace draaien op Linux. Windows liet zich tot nu toe niet inbakken met applicaties. Diane Greene bevestigt dat het VHD Test Drive Program niets meer is dan een voorzichtige eerste stap in virtuele apparaten.
“Alles wat een groot en machtig bedrijf als Microsoft doet moet je serieus nemen”, beaamt Greene. “Virtuele apparaten slaan aan. Het bevestigt onze visie.” Greene benadrukt dat Microsoft’s initiatief tot demo’s beperkt blijft.

In haar openingspresentatie stelde Greene dat het besturingssysteem onderdeel van applicaties wordt. De virtualisatielaag gaat de hardware aansturen. Greene ziet daarin een kans de softwaremarkt open te gooien. “Er is een wezenlijke verandering gaande in de manier waarop we software ontwikkelen, testen, verpakken en distribueren”, zei Greene. “De applicatie bepaalt de rol van het besturingssysteem. Virtualisatie laat de industrie software kiezen op basis van functionaliteit, betrouwbaarheid, prestaties en prijs.”

Opening VMware VMworld 2006

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2006-11-08T11:19:00.000Z Peter Verkooijen
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.