IBM herlanceert Lotus als sociale software

Dit artikel delen:

Lotus is lang een ondergeschoven kindje geweest. Op Lotusphere 2007 schept IBM deze week duidelijkheid over de strategische richting van de groupware. Lotus haakt aan bij het sociale web 2.0.

Mike Rhodin, algemeen manager Lotus Software, introduceerde Lotus Connections op de eerste dag van het ontwikkelaarscongres in Florida. Het nieuwe product combineert profielpagina's, blogs, gemeenschappen, tags en andere web 2.0 elementen. Lotus Connections moet de functionaliteit van sites zoals MySpace, del.icio.us en Technorati veilig maken voor zakelijk gebruik.

IBM richt zich met Lotus Connections op een nieuwe generatie werknemers. "E-mail is voor je opa", citeerde Rhodin in zijn presentatie. Bedrijven moeten "de teugels laten vieren" en zich over bedenkingen tegen sociale data-uitwisseling heenzetten. Als de it-afdeling de applicaties niet aanbiedt, zullen werknemers ze volgens Rhodin toch ergens anders vandaan halen.

"We moeten deze applicaties cool, intuïtief en gebruiksvriendelijk maken," zegt Rhodin, "zodat werknemers ze omarmen en ook werkelijk gebruiken."

Lotus heeft wat dat betreft iets te bewijzen. De gebruikersinterface van de groupware is lang een mikpunt van kritiek geweest. IBM werkte de afgelopen twee jaar aan verbetering, onder andere met de overname van portalbouwer Bowstreet in 2005. Bowstreet werd onderdeel van Lotus Expeditor waarmee snel samengestelde webapplicaties zijn te ontwikkelen. Lotus Connections is ontwikkeld met Expeditor.

"Veel van de webinterface die we nu introduceren is ontwikkeld door het Workplace team," zegt Rhodin, tot augustus 2005 hoofd van dat team. IBM Workplace leek een concurrent voor Notes. Rhodin geeft ruiterlijk toe dat Workplace een bron van verwarring is geweest. Workplace is nu gedegradeerd van een zelfstandige productlijn tot de naam voor een serie technologieën in verschillende IBM-producten.

De gui was ook een belangrijk aandachtspunt in Project Hannover. Op Lotusphere werd Hannover officieel omgedoopt tot Lotus Notes 8.0. De volgende versie van Lotus en Domino verschijnt voor het eind van dit jaar en bevat ook functionaliteit uit Workplace.

IBM Lotusphere 2007

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

IBM heeft inderaad een goede stap gezet in collaboration software. Niet alleen Connections is gepresenteerd, ook Notes 8 is gelanceerd. De public Ba komt binnenkort beschikbaar. Notes 8 biedt een volwaardige desktop functionaliteit zodat MS Office voor 80 procent niet meer nodig zal zijn. De UI is volledige vernieuwd en ziet er prima uit, daar maakt IBM ook grote stappen mee.

Daarnaast is Quickr geannonceerd. Quickr maakt het mogelijk om snel connecties te leggen met desktop applicaties en maakt het mogelijk om als team virtueel informatie te delen. Document management is getegreerd. Uiteraard is Quickr volledig te integreren met Websphere portal server en Lotus Domino.

Sametime 7.5 is ook volledig gebaseerd op Expeditor. Een mooie UM oplossing; schaalbaar, stabiel en veilig. Eenvoudig te combineren met Websphere portal, Lotus Notes en zelfs voor de harde kern in Microsoft Office. Nieuw is de Lotus Sametime mobile, waarmee Sametime 7.5 ook op smartphones beschikbaar is. Hiermee kan ook via VoIP via deze devices gebeld worden.

IBM laat duidelijk weten dat Notes het enige platform is voor messaging en heeft tevens het productportfolio voor collaboration uitgebreid met Quickr en Connections.

Groeten uit Orlando van drie Lotusphere bezoekers van ilionX.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2007-01-23T09:35:00.000Z Peter Verkooijen
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.