Werkgever heeft meer behoefte aan gedetailleerd inzicht

'eHRM niet bedoeld om medewerker te straffen'

eHRM-systemen zijn niet alleen handig voor de manager, ook het personeel kan er wat aan hebben, aldus sales manager Vincent Peskens van producent van eHRM-systemen Kronos. Britse onderzoekers zijn daar niet van overtuigd.

Afdelingshoofden gaan zich steeds vaker bezighouden met eHRM. Ze gebruiken hun systemen niet meer alleen voor het bijhouden van werktijden, maar willen vaker tot in detail weten waarmee het personeel bezig is. Dat zegt Vincent Peskens, sales manager bij producent van eHRM-systemen Kronos.

Ging het voorheen vooral over het registreren van cijfers om de productie te controleren, tegenwoordig wordt de software voor het beheren en analyseren van personeelsgegevens ook gebruikt om bij te houden waarmee werknemers bezig zijn. "Werkgevers willen bijvoorbeeld weten wie op welke machine werkt", aldus Peskens. "Ook kan geregistreerd worden hoeveel een bepaald personeelslid produceert."

Volgens de sales manager wordt de data niet alleen gebruikt om de winst van een bedrijf op te schroeven, de detailgegevens zouden vooral ten gunste van het personeel gebruikt worden. Zo kan een afdelingshoofd een werknemer die volgens de systemen minder of minder goed produceert, laten bijscholen. Bovendien zou het bijhouden van gewerkte uren ingezet kunnen worden om flexibel werken mogelijk te maken.

Stressniveau

Toch zeiden onderzoekers van het Britse Policy Studies Institute aan het begin van dit jaar dat het monitoren van computerwerkzaamheden het welzijn van werknemers kan schaden. Het stressniveau zou bij deze personeelsleden ruim zeven procent hoger liggen dan bij werknemers die niet via de computer gecontroleerd worden.

Ook zou de laatste categorie vaker gemiddeld drie uur per week extra werken zonder dat daar enige vorm van compensatie tegenover staat. Peskens daarentegen denkt dat goed gebruik van eHRM er juist voor kan zorgen dat werknemers minder hoeven over te werken. "Het is gemakkelijker om de in te schatten hoe veel personeel je nodig hebt. Daardoor kunnen afdelingshoofden voorkomen dat ze bij onverwachte drukte personeel te kort komen of dat ze in rustige tijden mensen naar huis moeten sturen."

Een andere manier waarop eHRM slim zou kunnen worden ingezet, is bij het registreren van ziek- en hersteldmeldingen. Peskens: "Het bijhouden van ziekmeldingen gaat meestal wel goed", zegt hij, "maar dat iemand weer hersteld is, wordt vaak minder goed bijgehouden. Vaak is iemand al weer dagen aan het werk voordat dat wordt opgemerkt." Een goed eHRM-systeem zou dan een oplossing zijn. De Britse onderzoekers daarentegen, menen dat het elektronisch registreren van werkzaamheden uiteindelijk juist tot meer ziekteverzuim leidt.

Peskens: "Dit soort discussies worden vaak gevoerd. Maar eHRM wordt echt niet gebruikt om medewerkers te straffen."

Hoe denk jij hierover?

Is eHRM handig voor werknemers? Of wil je niet dat je werkzaamheden worden geregistreerd? Laat het weten!

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Een prachtige mantra: "eHRM wordt echt niet gebruikt om medewerkers te straffen". Maar zoals bij elk evangelie steken er weer menselijke, al te menselijke factoren de kop op. Een gooliaanse (=slecht presterende manager met nood aan een zondebok) die vanuit diens eigen selectieve werkelijkheidsinkleuring aan het interpreteren slaat kan door middel van eHRM behoorlijk schade aanrichten op een goedlopende afdeling. Aangezien zo'n man of vrouw de hele dag vrijgesteld is om zich te vermeien met personeels- en middeleninzet zal het een kweste van tijd zijn voordat eHRM wordt ingezet bij de juridisering van de personele betrekkingen. Niet omdat het moet maar gewoon omdat het kan.

Als werknemer van wie gewoon productie verwacht mag worden heb je natuurlijk niet zoveel tijd om zo'n 'zoekende' manager uitgebreid van weerwoord te voorzien. Om dergelijk gesbruik van eHRM tegen te gaan zou er eens kunnen worden gedacht over vaste eindigende arbeidscontracten van managers. Stel deze functionarissen mensen nooit langer dan voor vier jaar aan zodat het voor nauwelijks zin heeft om maar te gaan denken over de uitbouw van een eigen koninkrijkje met inzet van daartoe beschikbare controle mechanismen.

Mij controleren, prima, ik heb niets te verbergen, en werk toch altijd langer dan nodig. Maar wie controleert mijn controleur (manager)? En wie controleert de controleur?

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2008-07-17T15:17:00.000Z Heleen van Roon
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.