SQL Server 2008 binnen 2 jaar opgevolgd

Dit artikel delen:
Microsoft

Microsofts database SQL Server 2008 wordt al binnen twee jaar opgevolgd door een nieuwe versie. Volgend jaar komt er al een proefversie beschikbaar. In 2010 moet de nieuwe versie op de markt komen.

Microsoft komt in 2010 met de opvolger van SQL Server 2008. Volgend jaar is er voor een beperkte groep ict'ers al een proefversie (commuity technology preview) beschikbaar. De definitieve versie van de database met de codenaam ‘Kilimanjaro’ moet in de eerste helft van 2010 op de markt komen. Dat heeft het bedrijf bekendgemaakt tijdens een conferentie in de Amerikaanse stad Seattle.

De nieuwe versie van Microsofts SQL-database moet databronnen zoals erp- en mainframeapplicaties beter beschikbaar stellen voor eindgebruikers. Daarnaast zorgt de SQl Server 2010 voor een betere databeveiliging. Onder andere Dell, HP en EMC gaan hardware leveren voor de nieuwe serversoftware.

Snelle opvolging

De opvolging van SQL 2008 is snel in vergelijking met de opvolging van vorige versies van deze databasesoftware. Met name SQL Server 2005 liet lang op zich wachten. Als gevolg van beveiligingsproblemen nam de ontwikkeling bijna twee jaar langer in beslag dan eerst was gepland. De marktintroductie volgde dus vijf jaar na de komst van de voorganger (SQL Server 2000).

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Kilimanjaro is niet DE volgende release van SQL Server, maar een minor release, waarbij de integratie van de Datallegro overname (project Madison) en de nieuwe Excel client (in-memory olap, project Gemini) beschikbaar zullen komen.
Microsoft heeft een commitment afgegeven dat iedere 24-36 maanden een nieuwe major release uitkomt, maar daar is momenteel nog geen concrete informatie over beschikbaar, maar dat zal dus ongetwijfeld in 2011 worden.
Wat is het verschil tussen minor/major: waarschijnlijk hoef je voor deze minor release geen upgradelicentie te betalen. Maar dat is natuurlijk ook nog even afwachten, want zeer waarschijnlijk zal de Datallegro toepassing in een soort Enterprise + versie beschikbaar komen, en die bestaat nu nog helemaal niet.

Tijdens een sessie heeft een Microsoft ontwikkelaar aangegeven dat de nieuwe versie "SQL server 2011" zal heten!

Microsoft maakt hierbij een hele grote fout; ze houden geen genoeg rekening met de afschrijfwaarde van de software op het gebied van T.O.C. en VAT/Tax.
Vooral de MKB bedrijven zitten hier niet op te wachten, met name die in de 'security-ICT' branche zitten en de SQL-Server Databases gebruiken voor opslag. Zij moeten vaak toch wel de nieuwste releases draaien vanwege beveiliging; en dat gaat hun 'goud geld' kosten aan nieuwe upgrade licenties.
Nieuwe functionaliteit kun je ook modulair gericht opbouwen, en laat je de klant betalen voor de losse aankoop modules, waarom doen ze dat niet, i.p.v. een Major Release Update? Gewoon een soort SQL-2008-Rel.2 of zo...
Voorlopig houden wij het op 'proven technology': SQL Server 2005 SP2.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2008-10-10T11:46:00.000Z Pim van der Beek
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.