Kredietcrisis: SAP schrapt 3000 banen

Dit artikel delen:
Ontslag

Het Duitse softwarehuis SAP schrapt wereldwijd drieduizend banen als gevolg van slechte economische vooruitzichten. Het is nog niet bekend waar de ontslagen precies vallen.

Het Duitse softwarehuis SAP schrapt drieduizend banen om kosten te verlagen. Voor het eind van 2009 moet het wereldwijde personeelsbestand zijn teruggebracht van 51.500 medewerkers naar 48.500 personeelsleden. Het aantal arbeidsplaatsen krimpt met bijna zes procent. Het schrappen van de banen moet de komende jaren een kostenbesparing tussen de 300 en 350 miljoen euro opleveren.

De SAP-topmannen Léo Apotheker en Henning Kagermann verontschuldigen zich in een e-mail aan het personeel voor de ontslagronde, maar stellen dat de stap noodzakelijk is: "De afgelopen jaren werden gekenmerkt door dubbele groeicijfers. De vooruitzichten voor 2009 zijn compleet anders. " SAP wijdt de ontslagronde aan de slechte marktomstandigheden sinds september 2008 en beroerde economische vooruitzichten.

De leverancier kan nog niet aangeven in welke landen en op welke afdeling de ontslagen gaan vallen. Het bedrijf hoopt de banen te schrappen via natuurlijk verloop. Bij SAP Nederland in Den Bosch werken 475 mensen. 

De bedrijfssoftwareleverancier meldt de ontslagronde bij de bekendmaking van de voorlopige kwartaal- en jaarcijfers. De nettowinst kwam in het vierde kwartaal van 2008 uit op 850 miljoen euro. Dat is dertien procent meer dan dezelfde periode in 2007.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Leuk toch dat tegenwoordig een manager is opgeleid om de kosten te beheersen door middel van het schrappen van banen. Gaat het goed dan komen er geen banen bij, gaat het slecht dan schrappen we meteen.

Vervang 300 senior managers en je bereikt hetzelfde resultaat.

Ja Anjing klopt helemaal maar de mensen die dit soort besluiten nemen gaan zichzelf niet ontslaan. Daar zit nou net de crux ;)

Vreemd dat dat mag: 850 miljoen netto winst maken, 13 procent meer dan het jaar daarvoor. 300 tot 350 miljoen willen besparen, dus dan maar 3000 banen schrappen... Dacht dat het schrappen van banen een van de laatste redmiddelen was voor een bedrijf. Zeker in een tijd waarin al vele noodzakelijke ontslagen vallen. Is dit maatschappelijk verantwoord?

En dan te weten dat de oorspronkelijke medeoprichter (Ditmar Hopp, 6.3 milliard vermogen), die met SAP begon nu een Duitse Voetbalclub in de Bundesliga (Hoffenheim) bezit, net een nieuw stadion heeft gebouwd.
Dan zou je toch zeggen dat deze organisatie nu niet bepaald slecht draait, ook de laatste jaren niet, zie artikel.

@ bas:

Je hebt helemaal gelijk. Lijkt een beetje primitief:
De Romeinen deden dit +/- 1750 jaar geleden ook, maar dan met het Colusseum. Een stadion bouwen om de mensen te entertainen en zo de gemoedstoestand in controle te houden... Loopt Duitsland zo ver achter?

Natuurlijk is er een financiele crisis. En dat dit gevolgen heeft voor allerlei sectoren, staat buiten kijf. Maar ALLES wordt onder de paraplu van die crisis verklaard en beslist. Nog even en het weer wordt bepaald door de crisis... Neem de autoindustrie. Waarom gaat het daar slecht? Als je de media en de CEO's moet geloven: (daar istie weer...) door de crisis. Je hoort niemand er over dat het al een paar jaar slecht gaat met sommige autofabrikanten, ook toen de bomen nog zg. de hemel in groeiden. Waarom maakten die geen winst in de topjaren? Tuurlijk, de crisis geeft het laatste - harde - zetje, maar is er niet iets fundamenteels mis met die bedrijven, die met struisvogelpolitiek en de markt negerende nu opeens naar de omstandigheden wijzen i.p.v. naar zichzelf? En SAP, nou die zal z'n cijfers misschien niet verdubbelen (wat erg...) en misschien zal het een klein minnetje worden. Nou, ik geloof niet dat het met SAP slecht gaat en zal gaan, maar er is toch geen mooier excuus dan de huidige crisis om te ontslaan en - zoals leaseplan bijv. - je hand op te houden...

Zou ook wel wat vreemd zijn van SAP om geen mensen te ontslaan terwijl hun klanten dit allemaal wel doen. Dan zou namelijk de gedachte makkelijk kunnen ontstaan dat er teveel betaald wordt voor de licenties. Persoonlijk hoop ik dat door de kredietcrisis het J2EE initiatief van SAP de nek wordt omgedraaid en het bedrijf een Portal uitbrengt dat gebaserrd is op de veel betere ABAP stack.

Eindelijk een bedrijf dat luistert naar de belangen van zijn aandeelhouders. In mijn optiek moet een bedrijf winst maken en als het even kan de aandeelhouders een presentje aan het einde van het jaar kunnen geven in de vorm van dividend. Verlies leiden vind ik onacceptabel. Het bij voorbaat snoeien van SAP vind ik daarom een voorbeeld dat door veel beursgenoteerde bedrijven gevolgd zou moeten worden.

Dat er een paar mensen uit moeten is part of the game. Ik vind dat dit mensen scherp en gemotiveerd houdt.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2009-01-28T10:44:00.000Z Pim van der Beek
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.