Spoeling ICT-diensten dunner in Friesland

Dit artikel delen:

Een ict-bedrijf voor het mkb draaiende houden in Friesland is lastig in de huidige crisis. Bullet Systems/Skiltronics heeft bijvoorbeeld de handdoek in de ring gegooid en Wannit is gestopt met zijn hardware en systeembeheer.

"Wij zijn veertig jaar geleden begonnen in de elektronica en daarna de automatisering ingerold", vertelt directeur/grootaandeelhouder Paul Groenwold van Bullet Systems, sinds 1993 handelend onder de naam Skiltronics. Groenwold heeft begin dit jaar het faillissement moeten aanvragen van zijn bedrijfje uit Leeuwarden. Hij mag van de curator nog drie weken open blijven en dan is het definitief schluss. "Erg vervelend, vooral voor mijn drie collega's. Zelf ben ik zestig jaar en hoef ik het slechts nog een paar jaar uit te zingen tot mijn pensioen."

Spagaat

"Wij hebben veertig jaar lang, met pieken en dalen, het midden- en kleinbedrijf kunnen bedienen. Maar de laatste maanden ging het niet meer", zet Groenwold uiteen. Vanaf september/oktober begonnen grote klanten hun aanschafbeslissingen voor zich uit te schuiven. Ook wilden opdrachtgevers lagere tarieven, terwijl de marges al onder druk stonden.

Skilltronics had al twee magere jaren achter de rug en het teruglopende orderpakket was voor distributeurs en de huisbank het signaal om op de rem te staan. "Mijn hardwarepartners voor HP- en Dell-apparatuur wilden bij bestellingen ineens betaling vooraf, terwijl de ING geen extra krediet wilde verstrekken. Ik zat met een gat van 50.000 à 60.000 euro, maar de bank wilde het niet dichten. Uit deze spagaat zijn wij niet meer gekomen. "

Niet leuk meer

De automatiseerder leverde naast hardware ook op Microsoft-gebaseerde financiële software aan de groothandel en een pakket om de besomming en quota voor zeegaande kotters te administreren. Met het faillissement van Skilltronics verdwijnt weer ict-expertise uit het noorden van het land, constateert Groenwold. "In Friesland zijn er al niet zoveel ict-bedrijven met voldoende kennis van de mkb-markt. Skilltronics was 'preferred partner' van HP en de werknemers zijn Microsoft-gecertificeerd. Dat valt weg. Wat dat betreft lijkt het hier wel wat op Zeeland: de bereidheid om veel in ict te investeren is niet groot."

De directeur wijst ook op het bedrijf Wannit Automatisering, een Microsoft Gold Partner uit Leeuwarden met ambities om uit te groeien tot een toonaangevende ict-dienstverlener in Noord-Nederland. Inmiddels heeft Wannit, opgericht in 2000, een punt gezet achter zijn hardware- en systeembeheeractiviteiten. Volgens de directeur/eigenaar van Wannit stond zijn besluit echter los van de economische crisis en had hij er geen zin meer in. "Wannit richt zich alleen nog op de licenties van Microsoft. Dat doen we met een paar man hier en een paar man in Duitsland vlak over de grens."

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2009-03-09T14:33:00.000Z Rik Sanders
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.