EDS en Practis vernieuwen pensioen-it Achmea

Dit artikel delen:

EDS en Practis vernieuwen het pensioenadministratiesysteem van Achmea. In een later stadium neemt de Amerikaanse automatiseerder tevens het beheer over. In het kader hiervan sloot EDS een tienjarige overeenkomst met de verzekeraar.

De leven- en pensioensystemen van de business units Achmea Pensioenen, Particulieren en Intermediair waren toe aan vervanging, zegt een woordvoerster. Achmea is ontstaan uit diverse fusies en overnames, waardoor er verschillende systemen in gebruik zijn. Bovendien gaat het in de meeste gevallen om grote maatwerktoepassingen, toegespitst op de pensioenstelsels van klanten. Het beheer ervan kost veel tijd, ondermeer vanwege het regelmatig doorvoeren van mutaties, met name bij het verouderde Leven Nieuw-systeem.


De zegsvrouw vertelt dat Achmea besloot tot het invoeren van een standaard oplossing om tot een efficiëntere en goedkopere operatie te komen, ook met oog op de in aantocht zijnde veranderende wetgeving. Beheer ervan bleek voor de verzekeraar echter te grootschalig - het betreft meer dan één miljoen polissen - waarna de directie het project aanbesteedde. De keuze viel op het standaardpakket Ibsen van leverancier Practis uit Gorinchem, waarbij met EDS voor de implementatie, exploitatie en beheer een tienjarig contract is getekend. Andere mededingers in dit business process outsouring-traject waren Pinkroccade en SAP.
 
De invoering gaat in fasen. Eerst voert EDS het systeem in met medewerking van Achmea. Later neemt de automatiseerder het beheer over, waarbij overigens geen medewerkers van de verzekeraar overstappen, stelt de woordvoerster. Wel erkent zij dat de vervanging van de systemen door een uniform systeem en de uitbesteding van het beheer personele gevolgen zal hebben. "Die worden het komende half jaar in kaart gebracht door de verscheidene decentrale ondernemingsraden."


Vorige maand werd bekend dat de verzekeraar met Atos Origin in gesprek is over de uitbesteding van het IBM-mainframe in Apeldoorn. Eerder al meldde Staal Bankiers, een dochter van Achmea, de afstoting van de backoffice en ict aan Ordina. Hoewel de vakbonden verwachten dat meer activiteiten van de it-divisie Achmea Active worden uitbesteed, ziet de zegsvrouw dat anders. "De vervanging van de pensioenadministratie is voor Achmea zo'n grote stap dat de directie voorlopig niet denkt aan andere vernieuwingstrajecten (bijvoorbeeld voor de schadeverzekering- en ziektekostenpolissen) of grote uitbestedingsprojecten."
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2004-06-04T11:31:00.000Z Rik Sanders
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.