IBM krijgt prijs voor slimme gebouwen

Dit artikel delen:

Met het Smart Building-concept heeft IBM deze week de ict-milieuaward in de wacht gesleept. Het systeem geeft bedrijven inzicht in het energieverbruik van hun gebouwen. Op basis van die informatie ondernemen zij gerichte actie om energie te besparen. Ctac Powerhouse kreeg de ICT~Office Innovatie Award voor een systeem voor milieuvriendelijke distributie van goederen in stadscentra.

Het Smart Building-concept van IBM werkt met sensoren die worden geplaatst op items als airconditioning, warmtegordijnen, koelsystemen en andere energieverbruikers. De meetwaarden worden verzameld en omgezet in rapportages. Het is mogelijk apparatuur automatisch langzamer te laten draaien of uit te schakelen.

Via een geïntegreerd Asset Management-systeem wordt efficiënter onderhoud mogelijk en kan de levensduur van apparatuur stijgen. Substantiële kostenreductie en milieuvoordeel gaan hand in hand. Het platform is zeer geschikt voor uiteenlopende soorten gebouwen, waaronder kantoorpanden en winkelcentra. Het eerste pilotproject is uitgevoerd bij supermarktketen Albert Heijn.

Acrobatische sprong

Directeur Harry van Dorenmalen verraste aanwezigen bij de bekendmaking met een acrobatische sprong naar het podium. 'Ik had mijn team beloofd er in één tel te staan, als we 'm zouden krijgen', zei van Dorenmalen. 'Tot nu toe eindigden we steevast als tweede. Ik ben heel blij.'

Ctac Powerhouse ontwikkelde een applicatie voor de distributie van goederen vanuit een centraal verzamelpunt buiten de stad, naar de ontvangers in de binnenstad per 'schone' vrachtwagen - op aardgas of elektriciteit - of per speciale transportfiets. In Nijmegen telt het systeem bijna honderd aangesloten winkeliers en Den Bosch ging in januari dit jaar van start. Daarnaast zijn er vergevorderde gesprekken met negentien geïnteresseerde grote gemeentes.

ICTRegie Award

De ICTRegie Award ging naar Genexis, een spin-off van de TU Eindhoven, gespecialiseerd in fibre-to-the-homesystemen. Dat zijn communicatienetwerken van glasvezels met eindpunten in woningen. De Broos van Erp-prijs ging naar Badge2Match, een intelligent netwerksysteem dat bij congressen en bijeenkomsten bezoekers door middel van lichtsignalen samenbrengt.

De Nationale ICT Awards zijn een initiatief van ICT~Office, ICTRegie en het ministerie van Economische Zaken, die samen vier prijzen uitreiken. De gemeente Den Haag was dit jaar gastheer van de uitreiking.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2009-05-29T09:49:00.000Z Johannes van Bentum
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.