Getronics neemt Pharmapartners geheel over

Dit artikel delen:

Getronics koopt het minderheidsaandeel (40 procent) van Alliance Unichem in Pharmapartners. Daarmee komt de zorgautomatiseerder geheel in handen van Getronics. De overige 60 procent is namelijk al in bezit van de KPN-dochteronderneming. Dit melden ingewijde bronnen.

Het dertig jaar oude Pharmapartners uit Oosterhout is een dochteronderneming van Getronics, met een minderheidsbelang van 40 procent van Alliance Healthcare, groothandel in geneesmiddelen. Nadat Getronics in handen kwam van KPN, leek het alsof het telecomconcern het belang in het bedrijf zou verkopen. Pharmapartners is ten slotte een softwarebedrijf voor huisartsen en apotheken en past eigenlijk niet in de kernactiviteiten van Getronics. Dat is het leveren van gestandaardiseerde ict-diensten op infrastructuurvlak.

De overname van het minderheidsbelang gaat terug op een afspraak uit 2001 die automatiseerder PinkRoccade, dat in 2005 in handen kwam van Getronics, maakte met Alliance. PinkRoccade nam toen het meerderheidsbelang van 60 procent in Pharmapartners van de groothandel over (zie kader). 

Pharmapartners gaat nu als volle dochteronderneming zelfstandig verder. Bij de zorgautomatiseerder werken zo'n 160 medewerkers. In 2008 haalde het bedrijf ruim 25 miljoen euro aan opbrengsten binnen. De winst bedroeg 2,5 miljoen euro. Hoeveel Getronics aan Alliance voor de aandelen betaalt, is niet bekend.

In het kort

Pharmapartners begon in 1979 als zelfstandige automatiseerder voor apothekers, huisartsen en specialisten. In 1996 kwam het in handen van Internatio-Müller, een handelsconcern dat zowel actief was in de industriële automatisering als het farmaceutisch groothandelen. Onder druk van aandeelhouders splitste dit concern zich in 2000 in Imtech en Interpharm, waar Pharmapartners onder viel.

Interpharm werd weer onderdeel van de panEuropese groothandel Alliance Unichem. In 2001 verkocht Interpharm een meerderheidsbelang van 60 procent aan Pinkroccade. Dat de zorgautomatiseerder namelijk voor 100 procent in handen was van een farmacieconcern, stond een onafhankelijk opereren in deze sector in de weg, was de gedachte hierachter.

In 2005 kocht Getronics op zijn beurt PinkRoccade, inclusief de Pharmapartners-dochter. Sinds oktober 2007 is Getronics in handen van KPN. Van het PinkRoccade-deel zijn in de tweede helft van 2008 delen verkocht aan Capgemini en TSS (dat de naam Pinkroccade is gaan gebruiken  voor de divisies lokale overheid en zorg).

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Red je het als bedrijf niet om fulltime ict-diensten te verkopen, kun je je altijd nog richten op de zorgsector, want zieke mensen zullen er altijd blijven, en daarmee ook de behoefte aan deze ict-systemen.

De vraag blijft... wie wordt waar beter van?

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2009-07-01T09:46:00.000Z Rik Sanders
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.