PWC verliest kort geding tegen Defensie

Dit artikel delen:

Adviesbureau PriceWaterhouseCoopers (PWC) heeft een kort geding tegen het ministerie van Defensie verloren. PWC vond dat zijn offerte voor het perceel veranderingsmanagement in het kader van het SAP-project Speer niet goed is beoordeeld. De organisatie eiste dat de overeenkomst die Defensie is aangegaan met concurrent PA zou worden verboden. De Haagse rechtbank stelt PWC in het ongelijk.

PWC was in de race voor de opdracht 'Migratie project Speer eerste tranche Organisatieverandering'. Defensie gunde de opdracht echter aan concurrent PA Consulting Services. Het adviesbureau besloot daarop protest aan te tekenen, omdat het de waardering voor zijn offerte te laag vond. Bovendien meende PWC dat het ministerie in de beoordeling nieuwe criteria en andere wegingsfactoren heeft gebruikt. Het bedrijf trachtte via een kort geding bij de voorzieningenrechter in Den Haag de gunning van de order aan PA te blokkeren.

De Haagse rechtbank heeft echter alle bezwaren van PWC van tafel geveegd. Volgens de rechter is het conceptplan van PWC afdoende onafhankelijk beoordeeld. Er zou bovendien niets mis zijn met de puntenwaardering die Defensie aan de afzonderlijke onderdelen (de optimalisatievoorstellen) heeft gegeven en aan het plan in zijn totaliteit. Volgens de rechtbank verwart PWC toelichtingen van de kant van het ministerie op gegeven scores met nieuwe criteria.

Ook heeft Defensie de einduitslag voldoende gemotiveerd. 'Aan eiseres is immers een overzicht verstrekt van haar eigen scores en die van PA op de diverse onderdelen', stelt de rechtbank in de uitspraak. Verder bood het departement PWC voldoende inzicht in de wijze waarop de beoordeling tot stand is gekomen. Het eindoordeel van de rechter luidt dat Defensie tijdens de aanbestedingsprocedure niet onrechtmatig heeft gehandeld.

Scheiding

Speer (Strategic Process of ERP Enabled Re-engineering) is de projectnaam voor de bedrijfsbrede invoering van SAP, gericht op de materieellogistieke en financiële processen bij de krijgsmacht. Het (omstreden) budget is inmiddels verhoogd van 241 miljoen naar 268,1 miljoen euro. Defensie heeft voor het aantrekken van een aantal partners een scheiding aangebracht in opdrachten die vallen in het perceel Organisatieverandering en opdrachten die horen bij het perceel Implementatie. Voor het eerste perceel zijn er raamovereenkomsten getekend met PWC, IBM en PA. Deze partijen kunnen diensten leveren op basis van declarabele uren en ze kunnen meedingen naar deelprojecten.

Een van de aan te besteden deelprojecten binnen het perceel Organisatieverandering was 'Migratie project Speer eerste tranche Organisatieverandering'. Deze opdracht heeft betrekking tot wat Defensie noemt het ketenproject Grond Gebonden Optreden (GGO). Dat is een van de meest complexe stukken van Speer en omvat operationele processen die - ondersteund door SAP - binnen de krijgsmacht samenwerkende ketens moeten vormen op het gebied van materieellogistiek (denk aan onderhoud, wapensysteemmanagement, supply chain management e.d.).

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

eeuh.....als je vind dat je offerte niet goed beoordeeld is, heb je gewoon geen goede offerte gemaakt, toch?

Beetje flauw om dan een kort geding tegen de opdrachtgever te beginnen.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2009-07-01T13:56:00.000Z Rik Sanders
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.