SAP stoot niet alle hosting af

Dit artikel delen:

Niet alle hosting-activiteiten van SAP gaan naar T-Systems. Het Duitse softwareconcern blijft de hostingdiensten voor 'on demand'-klanten zelf regelen. Ook de hosting van de SAP-toepassingen die het bedrijf intern gebruikt, blijft in huis.

SAP stoot zijn hostingactiviteiten voor klanten af, omdat deze niet meer tot de kerntaken van het concern worden beschouwd, zegt een woordvoerder. Vorig jaar al stootte de Duitse softwaremaker de hostingtak in de Verenigde Staten af aan AT&T. De negentig klanten in Europa zijn nu overgedaan aan T-Systems. Het gaat om kleine en middelgrote ondernemingen van vooral Duitse origine.

Zowel de Amerikaanse als de Europese hostingactiviteiten zijn goed voor een omzet van zo'n vijftig miljoen euro. SAP laat het hostingwerk voortaan liever over aan specialisten. Waar het een aantal jaren terug relatief makkelijk was om aan klanten uit het mkb ook beheerdiensten te verlenen, is dat door het uitdijende aanbod van de softwarefunctionaliteit complexer geworden.

Een woordvoerder van SAP benadrukt dat het bedrijf de (eenvoudiger) hosting voor 'on demand'-klanten die SAP-diensten op aanvraag afnemen (= SaaS: 'software as a service'), zelf blijft uitvoeren. Hierbij gaat het om klanten uit het midden- en kleinbedrijf. Ook het beheer van de interne SAP-toepassingen blijft SAP zelf uitvoeren. De zegsman verklaart dat er geen verkoopplannen zijn voor de adviesdiensten die SAP aanbiedt. SAP concurreert hiermee met zijn partners.

Conflict

De grootzakelijke klanten van SAP vallen buiten de beheerdiensten van SAP en T-Systems. Die regelen hun hosting zelf, zegt de woordvoerder. Zo is Siemens een van de grootste klanten van SAP. Het elektronicaconcern zou volgens het Duitse zakenweekblad Wirtschaftswoche alleen al ruim dertig miljoen euro per jaar aan licenties kwijt zijn. Het blad schrijft dat hierover een conflict is ontstaan. Siemens zou minder voor de software willen betalen, SAP heeft daar geen trek in. Siemens zou nu op zoek zijn naar een nieuwe erp-leverancier. Zowel de zegsman van SAP als die van Siemens wil hierop niet reageren.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2009-09-16T10:56:00.000Z Rik Sanders
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.