IBS gaat met dienstentak de markt op

Nieuwe directeur Arno van Driel (ex-IBM) leidt Iptor Nederland

De Zweedse beursgenoteerde leverancier van bedrijfssoftware IBS verzelfstandigt de divisie IBS Technology & Services onder de naam Iptor. Voormalig IBM’er Arno van Driel is aangetrokken als directeur van Iptor Nederland in Nieuwegein. Doel van de afsplitsing is het in de markt zetten van de kennis en expertise die deze dienstendivisie de afgelopen decennia heeft opgebouwd. Systeemintegrator Iptor biedt infrastructuur-advies, maatwerkoplossingen, business consultancy en beheerdiensten.

Bij Iptor werken wereldwijd tweehonderdvijftig medewerkers, waarvan een dertigtal in Nederland. Doel is om de nieuwe systeemintegrator in twee jaar tijd qua personeelsaantal te verdrievoudigen. Dat gebeurt middels autonome groei en een aantal overnames in 2010. De directeur is Arno van Driel (38), afkomstig van IBM waar hij als manager 'business systems' verantwoordelijk was voor de verkoop van IBM Systems & Technology-producten in de Benelux.

Van Driel legt uit dat Iptor drie hoofdactiviteiten heeft: advisering over ict-infrastructuren, het ontwikkelen van maatwerktoepassingen en het leveren van business consultancy (en projectmanagement) om de zakelijke processen bij klanten efficiënter in te richten. Qua maatwerktoepassingen gaat het om oplossingen voor relatiebeheer (crm), documentmanagement (dm), websitebeheer (ecm) en inkoop- en verkoop (voor het kleinbedrijf), gebaseerd op een Java-framework. Daarnaast biedt Iptor middelware (met een XML-integrator), Lotus Domino-expertise en maatwerk gebaseerd op de programmataal RPG (gelieerd aan IBM AS/400-systemen).

Vrijheid

De activiteiten worden ondersteund door een laag beheerdiensten, waaronder hosting, hoge beschikbaarheid en remote beheer. 'In Nederland verwachten we in eerste instantie te kunnen groeien op het beheervlak. Eventuele overnames zijn bedoeld om de software- en de adviesdiensten te versterken.' Verder denkt hij dat zijn bedrijf kan groeien in business process management. Hij stelt dat veel oplossingen op productniveau worden verkocht, waarbij er te weinig wordt gekeken of er wel voldoende aansluiting is bij bedrijfsprocessen. 'Iptor wil met behulp van analyses klanten beter inzicht geven in hun zakelijke processen. Daarna kan dan de it-ondersteuning op een hoger niveau worden getild. Dat leidt weer tot kostenbesparingen. In deze crisistijden verwacht ik dat klanten deze dienst van ons aantrekkelijk vinden.'

Van oudsher is de (lokale) overheidsmarkt in Nederland een belangrijke doelgroep voor softwarehuis IBS. Dat blijft, ook voor Iptor. Van Driel stelt dat de Iptor-vestigingen gemeenschappelijke activiteiten (zoals de ecm-oplossing) voeren, maar dat ze de vrij zijn in het uitstippelen van een eigen groeistrategie. 'Sommige vestigingen verschillen nu eenmaal behoorlijk van elkaar, bijvoorbeeld door allerlei lokale acquisities. Dan heeft het weinig zin om een centraal model op te leggen. Het respecteren van de wensen van lokale klanten en de cultuur waarin ze opereren is verstandiger.'

Ondersneeuwen

IBS Technology & Services was een van de drie takken van de IBS Group in Nederland. Het Zweedse softwarebedrijf is het meest bekend van zijn in twintig landen aangeboden bedrijfssoftware (IBS Enterprise). Daarnaast kent de Nederlandse organisatie nog twee aparte pakketten voor de personeelsadministratie en financiële zaken. Die zijn binnengehaald na de overname van Consist in 1998.

Aanleiding voor de verzelfstandiging is dat de activiteiten van IBS Technology & Services ondergesneeuwd raakten in het 'verkoopgeweld' van de erp-software', licht Van Driel toe. 'Bovendien bediende de dienstentak ook diverse klanten die geen IBS-bedrijfssoftware gebruiken, maar zich bijvoorbeeld lieten bijstaan in advisering over infrastructurele vraagstukken. Iptor krijgt natuurlijk omzet van IBS-klanten, maar wij hebben in Nederland dus ook al niet IBS-klanten.' Hij benadrukt dat IBS in Nederland als softwarehuis blijft bestaan.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2009-11-02T14:30:00.000Z Rik Sanders