Nieuwe ontslagen dreigen bij Logica Nederland

Dit artikel delen:
Ontslag

Dienstverlener Logica gaat opnieuw medewerkers in Nederland ontslaan. De maatregel komt bovenop de driehonderd mensen die eerder dit jaar op straat kwamen te staan. Dat bevestigt woordvoerster Louise Fisk van het Britse hoofdkantoor van de automatiseerder. Het is volgens haar nog niet bekend hoeveel en wanneer medewerkers moeten afvloeien.

Volgens Christoph Linke, voorlichter van Logica Nederland, is nog geen besluit genomen. 'We ronden het eerder aangekondige herstructureringsprogramma beetje bij beetje af en nu kijken we waar we nog kosten kunnen besparen.' Hij nuanceert de uitspraak van zijn collega Fisk, maar ontkent hem niet.

Aanleiding voor de nieuwe maatregel zijn de achterblijvende omzetcijfers van Logica Benelux over het derde kwartaal van 2009. Er werd in deze regio slechts 141 miljoen euro omzet geboekt, 23 procent minder dan een jaar eerder. In Frankrijk en Scandinavië daalde de kwartaalomzet met respectievelijk 5 en 2 procent, terwijl de omzet in het Verenigd Koninkrijk in hetzelfde kwartaal groeide met 7 procent.

Hard getroffen

Logica Benelux heeft relatief veel kortlopende projecten, aldus Fisk. Uit de kwartaalcijfers blijkt dat de omzet van dit soort opdrachten, uitgevoerd door de divisies Consulting en Professional Services, afneemt terwijl de divisie die zich bezighoudt met wat langer lopende uitbestedingsprojecten bedrijfsbreed een groei van 11 procent toont. In Nederland heeft het bedrijf veel klanten in de financiële en industriële sectoren, die relatief hard door de recessie zijn getroffen.

Behalve de nieuwe ontslagronde onder het personeel gaat de automatiseerder in Nederland ook het aantal ingehuurde krachten verder verminderen, vertelt woordvoerster Fisk. 'Het zijn hetzelfde soort maatregelen als in het eerder aangekondigde besparingsplan, maar ze zijn wel additioneel. Het is een doorlopend programma.'

Besparingsprogramma

Begin 2008 kondigde algemeen directeur Andy Green van Logica een groots besparingsprogramma aan, waarbij onder meer wereldwijd 1300 banen zouden verdwijnen. Als onderdeel daarvan schrapte de automatiseerder In mei 2008 in Nederland honderd banen. Een jaar later kwamen daar nog eens driehonderd ontslagen bovenop.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Logicanen, ik wens jullie weel sterkte de komende tijd!
Ik heb het gevoel dat Logica Benelux wel eens OPGEDEELD AFGESTOTEN of OVERGENOMEN zou kunnen gaan worden.
Of gewoon kompleet OPHOUD TE BESTAAN, omdat het niet winstgevend meer kan zijn in de nederlandse (benelux) markt en dus weggesanneerd word uit het glbale Logica plaatje.. Logisch toch?

Ik vind dit artikel erg tendentieus, de titel zou niet misstaan op de Prive. Het besparings- en reorganisatieprogramma dat vorig jaar is aangekondigd is nooit afgesloten en loopt gewoon door. Dat is geen nieuwe informatie, dat is destijds als zodanig gecommuniceerd. Er "dreigen" dus geen "nieuwe ontslagen bij Logica Nederland", het is gewoon een voortzetting van het lopende programma. Dat dit vervelend is voor de mensen waarop dit van toepassing is, staat uiteraard buiten kijf.

@RV: ik wens jou sterkte met je paranoide gedachtengang.

@RV: Dit zijn omzetcijfers. Je weet helemaal niet of Logica Benelux winstgevend is of niet.


Daarnaast hebben ze gezegd dat de kosten verlaagd moeten worden en dat alle mogelijkheden open staan.

Het enige wat ze dus zeggen is dat ze niet kunnen garanderen dat er geen mensen ontslagen worden.
Er is namelijk nog niks aangekondigd over ontslagen.

En aangezien andere bedrijven (Cap, Atos, enz.) ook geen beloftes hebben gedaan over het niet ontslaan van personeel is dit bericht een typisch stukje Logica-zeiken van Computable.

Nothing to see here people, move along.....

Mijn werkgever, Sogeti, heeft uitgesproken niemand te ontslaan. En dat is tot dusver ook nog niet gebeurd. Sterker nog, we beginnen binnenkort alweer met werven!

Ik snap niet dat er nog mensen zijn die Logica in bescherming nemen. Wat een chaos is het daar.

Het is niks meer dan een heksenjacht op slecht nieuws mbt Logica. Helaas is ooit iemand bij de computable beledigd door iemand bij Logica dit lijkt nooit meer te zijn goedgekomen. Ieder nieuwsbericht wordt daarmee onder een negatief vergrootglas gelegd. Journalistieke objectiviteit staat daarmee ook ter discussie. Nieuwe ontslagen of natuurlijk verloop zit nogal een verschil tussen, maar is ook te vertalen als dat twee mensen wat anders zeggen. Computable kom op, jullie kunnen wel beter dan dit.

Er is geen goed of slecht nieuws, alleen interpretatie...

Dat Computable schrijft over mogelijk nieuwe ontslagrondes bij Logica kun je dus interpreteren als slecht en een heksenjacht.

Goed vind ik dat Computable snel hierover publiceert, achtergrond informatie geeft en open discusseert met de lezers.

Het huidige saneringsprogramma is per 1-11 j.l. grotendeels afgerond. Dit was de datum dat de max. 300 contracten werden ontbonden. Als ex-directie kan ik melden dat er in Q1 wel degelijk plannen worden doorgevoerd om een volgende sanering vorm te geven. Het zal wederom vooral de non-billable functies betreffen maar ook een deel billable. Logica mist leidersshap en acteert momenteel vooral vanuit angst. De BeneLux presteert al 2 jaar beneden de groepsnorm. Kieboom is meester is het vernaggelen van organisaties. De hoogste commerciele baas (NL-MT) is een ex shampoo-verkoper, dat zegt genoeg. Er zitten veel goede mensen bij Logica, het management snapt het alleen niet zo. Met het vertrek (pensioenering) van Stutterheim is het roer omgegaan, en niet in positieve zin.

Je kan zeggen wat je wilt van Logica, ze hebben tenminste wel de ballen om te zeggen dat ze er mensen uit gaan gooien. Dat kan niet van ieder bedrijf in de branche gezegd worden, denk hierbij bijvoorbeeld aan Capgemini.

De reactie van Diederik Toet is juist als het gaat om de nieuwswaarde. Dat dit als nieuws te melden valt, is uiteraard waar. Het probleem is echter dat zeker gezien eerdere pretentieuse artikelen (waar bezoekersreacties als bron worden geciteerd, hoezo journalistiek?), dat zijn geloofwaardigheid in objectiviteit automatisch onder druk wordt gezet. Het argument, we schrijven ook positief hoor, klinkt als een pleister op een zelf geinflicteerde wond.
Het feit dat er gereageerd wordt op deze reacties als redactioneel commentaar, leert ons dat hij zich wel degelijk aangesproken voelt. Als je staat voor wat je schrijft hoef je je niet te verdedigen, en ja... daarmee doe je het dus ook nooit goed, dhr. Toet.

Inmiddels heeft Kieboom ook intern een mail gestuurd. Om een stuk van die mail te citeren: "Tenslotte wil ik hierbij benadrukken dat er geen andere herstructeringsplannen zijn voor de overige organisatieonderdelen binnen Logica in Nederland. De thans voorgenomen verdere reductie van arbeidsplaatsen is de laatste additionele fase van de reeds eerder dit jaar ingezette rightsizing operatie".

M.a.w.: het is geen nieuwe ontslagronde, het is gewoon een voortzetting van hetgeen er al ingezet was. De ontslagen (die gewoon een vervolg zijn op de efficiencyslag die vorig jaar is ingezet) zullen vooral vallen in de staff functies, grofweg 5-60 plaatsen. C'est ca.

Toch jammer dat Computable dit als sensationeel nieuws brengt en incorrect op website laat staan.

Dag Diederik,

Zoals je uit de vele reacties op kan maken is je berichtgeving niet 100% juist geweest. Voor de volgende keer zou ik je dus aan willen raden je verder te verdiepen in de achtergronden van je berichtgeving. En zo te zien is er vanuit Logica voldoende intentie je te voorzien van de juiste informatie.

Ik kijk uit naar je volgende artikel.

Met vriendelijke groet,
Joop

Valcon, je zet het in je eigen context. Logica is de laatste jaren idd de weg kwijt

Ex-Logicaan: ik ben ook van mening dat Logica al jaren de weg kwijt is. Echter, ik heb een gruwelijke hekel aan incorrecte berichtgeving. Ik heb dit artikel inmiddels ook bij de communicatie-afdeling van Logica onder de aandacht gebracht, in de hoop dat men contact opneemt met Computable.

@Valcon; hoe naief kan je zijn? Dit is een nieuwe ontslagronde. Geen enkel bedrijf gaat een reorganisatie (lees: ontslagen) in stukjes doen als de plannen al bekend waren. Nu komt Logica weer negatief in het nieuws.

Het is daarnaast ook niet waar dat het alleen staff-functies zijn. In de mailing wordt ook gesproken over 'een efficiencyslag binnen de AM service line'. Dit zijn mooie woorden voor 'ook consultants krijgen de zak'.

@ redactie: Het nieuwe bericht dat er 50 banen worden geschrapt zegt genoeg lijkt me ;-)

Er zijn CMG-directeuren geweest die volhielden dat hun consultants geen uitzendkrachten waren. Zal het dan wel waar zijn dat er geen nieuwe herstructeringsplannen zijn?

@Gast: ik beweer nergens dat het "alleen staff" is, ik zeg alleen "vooral staff". Beter lezen aub.
Het proces ter verbetering van de efficiency is nog niet afgesloten. Het zou juist naief zijn geweest om na de vorige "ontslagronde" te denken dat het voltooid was. Er was toen duidelijk aangekondigd dat dit nog wel een tijd zou gaan duren.

@ICT-er: dat is natuurlijk een zwarte pagina uit het verleden van CMG... Dat staat echter los van hetgeen er nu gebeurt. Dat was nog in een tijd dat CMG de celstructuur kende, er was een andere NL directeur en een andere CEO.

Logica gaat echt geen consultants ontslaan waar ze jaren in geinvesteerd hebben. Die hebben ze veel te hard nodig als de economie weer aantrekt. Mensen die een overbodige functie hebben, die kunnen beter alvast hun CV gaan updaten. Maar is dat erg?

Persoonlijk vind het prima wat er bij Logica gebeurt. Ik heb het bedrijf de laatste jaren zien veranderen van een dynamische speler, tot een groot log bureaucratisch stuurloos gedrocht. Ik hoop dat het terugbrengen van overbodige lagen management ervoor gaat zorgen dat het bedrijf een stuk flexibiliteit en dynamiek terugkrijgt. Ik heb er in elk geval alle vertrouwen in.

Daarnaast denk ik dat het weinig zijn heeft om alleen maar te doemdenken en negatief te reageren. Als iedereen negatief denkt, gaat het vanzelf wel fout. Self fulfilling prophecy. Een positieve instelling heeft niks te maken met "naiviteit" (ik kan ook hele waslijsten van slechte punten van Logica opstellen, zoals talloze idiote bezuinigingen), maar met "instelling". Door doemdenken is geen enkel bedrijf beter geworden. Je kunt ervoor kiezen om alleen maar het negatieve te benadrukken, of je kunt bewust de goede kanten belichten. Helaas zit het in de aard van de mens om vooral het negatieve te benadrukken.

Even voor de goede orde voor iedereen die roept dat het GEEN nieuwe ontslagronde is. Aangezien er een officiele aanvraag bij de OR ligt gaat het dus WEL om een nieuwe ontslagronde. Dit even ter volledigheid.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2009-11-04T15:22:00.000Z Diederik Toet
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.