Europese software voelt adem VS in de nek

Dit artikel delen:
Europese aanbesteding Europa vlaggen

De groei van de Europese softwareindustrie is in 2008 bijna tot stilstand gekomen. De totale omzet kwam uit op 25 miljard euro, tegenover 24,4 miljard euro. Dat blijkt uit het overzicht van de honderd grootste Europese softwarefirma's dat Truffle Capital heeft samengesteld. Deze Franse investeringsmaatschappij waarschuwt dat de Amerikaanse softwareindustrie er beter voor staat dan de Europese. Truffle Capital roept overheden op de softwareindustrie te ondersteunen.

De top vier van de 'Truffle 100' is in 2008 onveranderd gebleven: SAP, Sage, Dassault Systems en Software AG. SAP steekt met kop en schouders boven de rest uit en is verantwoordelijk voor 37 procent van de totale omzet (25 miljard euro) van de Europese softwareindustrie in 2008. Vergeleken met 2007 (24,4 miljard euro) is de totale omzet met 3 procent toegenomen, maar in 2007 noteerde de Europese softwareindustrie nog een stijging van 10,3 procent. De winst steeg wel naar behoren: met 11 procent van 3,2 miljard naar 3,6 miljard euro. De honderd Europese softwarebedrijven bieden werk aan ruim 211.000 mensen (een toename van 13,7 procent).

Nederland telt drie noteringen in de Truffle 100: Unit4 Agresso (6), Exact (12) en nieuwkomer Afas (84). ICT Automatisering is uit de top honderd gevallen. Het drietal is goed voor 2 procent van de totale omzet van 25 miljard euro. Gemeten naar landen staat Nederland daarmee met een totale omzet van ruim een half miljard euro op de zesde plaats in Europa. Engeland telt de meeste bedrijven (24) in de ranglijst, gevolgd door Frankrijk (19) en Duitsland (14). Dit laatste land levert vanwege de SAP echter veruit de grootste bijdrage aan de omzet (44 procent).

Overheersend

Bernard-Louis Roques, directeur en mede-oprichter van Truffle Capital, constateert dat de Europese softwareindustrie is verzwakt door de economische crisis, maar wel haar gezonde winstgevendheid en werkgelegenheid heeft kunnen behouden. Roques waarschuwt echter voor de concurrentie van de Amerikaanse softwarebranche. Die is traditioneel sterker, en blijkt ook nog eens beter bestand te zijn tegen crisistijden. Dat is te zien uit de diverse overnames die Amerikaanse bedrijven in Europa hebben gedaan (goed voor een totale omzet van vijfhonderd miljoen euro). Roques roept overheden in Europa op om hun softwareindustrie , bijvoorbeeld via belastingvoordelen voor onderzoek en ontwikkeling. 'De softwareindustrie in Europa is een belangrijke aanjager voor innovatie, economische groei en werkgelegenheid. We moeten voorkomen dat de Verenigde Staten een te dominante rol krijgen in deze sector.'

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2009-11-11T10:57:00.000Z Rik Sanders
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.