'Rol eHRM bij verhoging AOW-leeftijd beperkt'

Om langer doorwerken van ouderen te realiseren, voldoet het huidige HR-instrumentarium niet. Dit concludeert Hans van der Steen, directeur Arbeidsvoorwaardenbeleid van werkgeversorganisatie AWVN naar aanleiding van de enquête onder zijn leden. Uit de enquête van werkgeversorganisatie AWVN blijkt dat slechts 28 procent van de ondernemers klaar denkt te zijn om langer doorwerken van ouderen te realiseren.

Bijna zestig procent van de leden doet nu niets, terwijl 71 procent van deze groep wel aangeeft met het onderwerp aan de slag te willen. 'Met het verhogen van de aow-leeftijd moet ook de manier van werken bij bedrijven worden aangepast. Het gaat erom dat bedrijven overgaan op een nieuwe manier van werken. Door de inzet van nieuwe middelen zoals bijvoorbeeld zelfroosteren', zegt Ilse Leeuwerink, woordvoerder van AWVN. 'eHRM is niet direct relevant, maar kan wel in een later stadium ondersteuning bieden.'

Thuiswerken

Harold van Gerven van Care4HR  denkt net als de AWVN dat eHRM niet direct kan bijdragen aan de voorbereiding op de verhoging van de aow-leeftijd. Ook organisatie-analist Gijs Houtzagers sluit zich aan hierbij aan. Wel denkt hij dat de technologische mogelijkheden zoveel mogelijk uitgebuit moeten worden. Beide experts hebben ideeën over eHRM-achtige oplossingen die ondersteuning zouden kunnen bieden. Houtzagers: 'Een voorbeeld van zo'n instrument is een performance systeem dat werkt aan de hand van vooraf gestelde doelen. Dit stelt medewerkers in staat om meer thuis te werken en minder te reizen. Ook videoconferencing zou kunnen bijdragen en als eHRM-instrument betiteld kunnen worden.'.

Volgens Robert Eits, accountmanager bij Afas Erp Software kan eHRM echter nu al helpen. 'Een goed eHRM-pakket heeft een module competentiemanagement, waarmee iemands kwaliteiten in kaart gebracht kunnen worden. In het kader van langer doorwerken kan samen met de medewerker zijn  toekomstige rol binnen de organisatie worden bepaald. Op basis van de mogelijke verschillen met de huidige rol wordt een persoonlijk ontwikkelingsplan opgesteld. Heel belangrijk is dat dit allemaal volledig digitaal is af te handelen binnen het systeem.'

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2010-01-20T13:09:00.000Z Kim de Vries
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.