Unit4 boekt voor het eerst minder omzet

Dit artikel delen:
Crisis

Bedrijfssoftwareleverancier Unit4 boekt voor het eerst in zijn bestaansgeschiedenis minder omzet. De omzet kwam in 2009 uit op 379,4 miljoen euro, vier procent minder dan in 2008. Het Sliedrechtse bedrijf haalde vooral omzet uit onderhoudscontracten met bestaande klanten. De omzet uit nieuwe licenties trok pas eind 2009 weer aan. De winst nam met 58 procent toe tot 19,5 miljoen euro. In 2008 drukte een lening voor de aankoop van de Engelse softwareleverancier Coda de resultaten.

Algemeen directeur Chris Ouwinga zei tijdens een toelichting op de jaarcijfers: 'We hebben goed nieuws, maar het was gewoon een moeilijk jaar.' De directeur van de softwareleverancier vertelt dat hij begin 2009 bang was voor faillissementen van klanten, maar is opgelucht dat die grotendeels uitbleven.

Om de resultaten op peil te houden voerde de softwareleverancier het afgelopen jaar kostenbesparende maatregelen door. De integratie met de overgenomen Britse softwareleverancier Coda werd versneld doorgevoerd. Het bedrijf besloot bovendien minder externen in te zetten voor advieswerk. Die opdrachten worden zoveel mogelijk door eigen personeel verricht.

In de Benelux, het gebied waar de Sliedrechtse leverancier ongeveer een derde van zijn omzet behaalt, groeide de omzet met drie procent. De klappen vielen in Spanje en het Verenigd Koninkrijk, daar liep de omzet met respectievelijk 14 en 13 procent terug.

Benelux

In het derde kwartaal van het boekjaar 2009 lanceerde Unit4 samen met Salesforce.com een online-boekhoudienst. De softwareleverancier wil op dit moment niet zeggen hoeveel klanten die webdienst afnemen. Het bedrijf maakt bekend dat het in het komende jaar vier miljoen euro in het systeem steekt. Het gaat om doorontwikkeling van de software, personeelskosten en geld voor marketing.

Unit4, dat in 2009 Agresso uit de bedrijfsnaam schrapte, was afgelopen jaren behoorlijk op overnamepad. De softwareleverancier verwacht in het komende jaar een autonome groei te behalen tussen de twee en vijf procent. Ouwinga: 'Het streven voor autonome groei ligt op de middellange termijn tussen de zeven en tien procent, maar dat is op dit moment door onzekere marktomstandigheden niet haalbaar.'

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2010-02-23T14:20:00.000Z Pim van der Beek
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.