Licentiesysteem cloud computing in aantocht

Dit artikel delen:
man cloud laptop kantoor

Softwarebeveiliger Wibu Systems en het Fraunhofer Institute für Techno- und Wirtschaftsmathematik werken aan een beveiligd licentiesysteem voor cloud computing. Hiermee kunnen softwareleveranciers een accuraat inkomstenmodel opzetten en hun product in de cloud beveiligen. Het project S4Cloud, dat op de CeBIT 2010 is afgetrapt, moet vanaf 2011 vruchten gaan afwerpen.

Softwareleveranciers worstelen met hun licentie-inkomstenmodellen voor cloud computing, zegt Elke Spiegelharter van Wibu Systems. Zij vragen zich af hoe van applicaties in de cloud, die op vele separate computers draaien, het gebruik kan worden bepaald en in de gaten gehouden kan worden. 'In het project S4Cloud werken wij samen met het Fraunhofer Institute aan een oplossing waarmee softwareleveranciers de controle over hun software in een cloudversie niet verliezen.'

Het Fraunhofer Institute brengt in het project zijn gepatenteerde technologie GenLM in. Dat is een licentiemanagement-oplossing (met sleutels en parameters) voor softwareleveranciers in grid- en cloud computing-omgevingen. Wibu Systems zorgt voor een hardwaretoken (CodeMeter) en een softwareoplossing (CodeMeterAct) waarmee leveranciers hun software kunnen licenseren en beschermen. De GenLM-techniek stelt een gebruikersprofiel van een klant samen dat wordt vastgelegd in de CodeMeter-token. De CodeMeterAct, geschikt voor virtuele systeemomgevingen, houdt het gebruik in de cloud in de gaten. De software is flexibel van opzet en kan meeschalen met de hoeveelheid gebruikers van een applicatie.

Bitkom

Volgens beide Duitse partijen kunnen leveranciers met S4Cloud klanten laten betalen voor het daadwerkelijk gebruik van een applicatie in de cloud. Ook versiebeheer (een voortdurende update van nieuwe versies) en bescherming tegen softwaremisbruik worden in het project meegenomen. In 2011 komt S4Cloud als product op de markt.

Het Fraunhofer Institute en Wibu Systems staken de koppen bij elkaar na een uitspraak van Bitkom, de Duitse ict-branchevereniging, dat cloud computing de belangrijkste automatiseringstrend van 2010 wordt, maar dat softwareleveranciers nog wel aanlopen tegen vraagstukken op het gebied van schaalgrootte en beveiliging.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2010-03-05T10:00:00.000Z Rik Sanders


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.