Qurius is nog lang niet boven Jan

Qurius draaide in 2009 een omzet van 117,2 miljoen euro, een daling van ruim 7 procent ten opzichte van 2008. De Microsoft-dienstverlener uit Zaltbommel leed vorig jaar een verlies van negen miljoen euro. Hoewel dit negatieve resultaat stukken lager ligt dan in 2008 (een verlies van 22 miljoen) ziet het bedrijf nog geen tekenen van economisch herstel. Het beursgenoteerde Qurius verwacht dat het dit jaar en in 2011 nog meer tijd zal kosten eer de markten die het bedrijf bedient weer boven Jan zijn.

Qurius realiseerde in 2008 een omzet van 126,2 miljoen euro. De dienstverlener zag in 2009 de omzet teruglopen tot 117,2 miljoen euro. Belangrijkste oorzaken waren een daling van licentieomzet (van17,6 miljoen euro naar 13 miljoen euro) en de opbrengsten uit onderhoud en andere diensten (93,7 miljoen tegenover 97,5 miljoen euro in 2008). Daarnaast moest het bedrijf ruim twee miljoen aan reorganisatiekosten afschrijven. Qurius staakte de operaties in Denemarken en Zweden en verkocht het onderdeel Multiplus Noorwegen. Het negatieve resultaat van de gestaakte activiteiten bedroeg 1,7 miljoen euro.

Qurius verwachtte eerder nog een verlies van 7,7 miljoen euro. De rode cijfers zijn hoger uitgevallen door extra voorzieningen voor weigerachtige debiteuren in Spanje en Duitsland.

Opnieuw rode cijfers

In het vierde kwartaal van 2009, dat bij andere automatiseerders tekenen van herstel liet zien, kon Qurius het tij niet keren. De omzet daalde in die periode met 12 procent naar 29 miljoen euro (2008: 33 miljoen euro). De inkomsten uit licenties namen zelfs met 29 procent af en bedroegen 3,5 miljoen euro (2008: 5,9 miljoen euro).

Voor 2010 verwacht het bedrijf opnieuw in de rode cijfers te duiken. Qurius ziet nog geen tekenen van economisch herstel en voorziet dat ook 2011 nog een lastig jaar wordt. In het eerste kwartaal van 2010 heeft het Microsoft-huis opnieuw in de kosten gesneden, inclusief een verdere reductie van overhead. Qurius kondigt aan nieuwe reorganisaties door te gaan voeren.

Reputatie verbeteren

Leen Zevenbergen, de kortgeleden aangetreden bestuursvoorzitter, wijst erop dat Qurius in Europa een van de grootste dienstverleners is op het gebied van Microsoft-bedrijfssoftware. Hij constateert echter dat de markt zich hiervan te weinig bewust is. 'Naast het verbeteren van de organisaties in alle landen waarin we actief zijn, zullen we ook veel werk steken in het laden van ons merk, om zo de reputatie van Qurius als sterke speler in de erp-markt te verbeteren, ' aldus Zevenbergen.

Eind april zal Zevenbergen, die Fred Hermans als ceo opvolgde, op de Algemene Vergadering van Aandeelhouders het zogeheten Visiedocument presenteren waarin de internationale plannen voor de komende jaren zijn uitgewerkt.

Qurius verzorgt ontwerp, realisatie en beheer van op Microsoft-technologie gebaseerde bedrijfsoplossingen en it-infrastructuren. Qurius telt ongeveer 900 medewerkers; het hoofdkantoor is gevestigd in Zaltbommel. Vanuit vestigingen in België, Duitsland en Oostenrijk, Engeland, Italië, Nederland, Spanje en het ontwikkelcentrum in Tsjechië bedient het bedrijf zo'n 2800 klanten. Qurius is sinds 1998 beursgenoteerd aan Euronext Amsterdam en is onderdeel van de AScX-index.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2010-03-18T10:33:00.000Z Rik Sanders
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.