Unit4 wint overnamestrijd om Pools Teta

Dit artikel delen:
Unit 4 Agresso hoofdkantoor Sliedrecht

Hoofdkantoor Unit4 in Sliedrecht

Bedrijfssoftwareleverancier Unit4 heeft de overnamestrijd om de Poolse branchegenoot Teta gewonnen van de Britse concurrent Sage. De leverancier uit Sliedrecht heeft 90 procent van de aandelen van die leverancier in handen. Daarmee zet Unit4 de overname van Teta definitief door. Binnen enkele maanden moet de overname zijn afgerond. Unit4 betaalt ongeveer veertig miljoen euro voor de uitstaande aandelen van het Poolse bedrijf.

De overige tien procent van de aandelen moet de komende maanden in handen komen van de erp- en hr-leverancier. Gesteund door wet- en regelgeving kunnen aandeelhouders gedwongen worden om de aandelen af te staan.

Unit4 was verwikkeld in een overnamestrijd om de Poolse branchegenoot. Eind mei 2010 bood het bedrijf uit Sliedrecht op alle uitstaande aandelen van Teta, dat bod kwam uit op ongeveer 34 miljoen euro. De Britse concurrent Sage bracht eind juni 2010 een hoger bod uit van ongeveer 37 miljoen euro. Daarop verhoogde Unit4 het bod tot bijna 40 miljoen euro. Dat bod liep 6 juli 2010 af. Tot die tijd konden aandeelhouders hun stukken aanmelden bij de koper. Unit4 zou het bod doorzetten als het 66 procent van de aandelen in handen had, maar heeft inmiddels negentig procent in handen.

Oost-Europa

Unit4 wil door de overname zijn marktaandeel in Oost-Europa vergroten. Als de overname doorgaat, haalt het softwarebedrijf uit Sliedrecht een van de grootste erp-leveranciers van Polen binnen. Teta heeft volgens de  koper ook een sterke markpositie op de hr-markt in Hongarije.

De zeshonderd medewerkers worden ondergebracht in een zelfstandige dochteronderneming. Die leverancier krijgt waarschijnlijk de naam Unit4 Teta. Dat is eigenlijk in strijd met de plannen van Unit4 om overal dezelfde naam te voeren. Het bedrijf schrapte begin 2010 Agresso uit de bedrijfsnaam. Volgens directeur Chris Ouwinga zal in bepaalde markten echter toch nog worden gekozen voor een gecombineerde naamsvoering om te voorkomen dat klanten de naam van het overgenomen bedrijf niet meer herkennen.

Teta boekte over 2009 een omzet van ongeveer 25 miljoen euro. Unit4, dat actief is in negentien landen, noteerde in dat jaar een omzet van 379,4 miljoen euro. Unit4 is al langer op overnamepad in centraal en Oost-Europa. Uitbreiding door overnames is onderdeel van de bedrijfsstrategie van de leverancier.

 • 2010: Activiteiten van People Partners worden overgenomen en ondergebracht bij Unit4 Consist
 • 2010: Unit4 koopt de divisie Consist van de Zweedse softwareleverancier IBS.
 • 2010: Neemt de beheeractiviteiten van de portalsoftware van Bedrijvenweb over.
 • 2008: De koop van 209 miljoen euro van het Engelse Coda, dat erp-software maakt, is de grootste overname van het bedrijf.
 • 2008 C-Logic wordt overgenomen, een Belgische producent van administratieve software voor KMO
 • 2007 Amedia wordt volledig overgenomen, het bedrijf maakt software voor assurantie tussenpersonen. In 2006 werd een balang van 50 procent in het bedrijf gekocht.
 • 2007Lopac, salarissoftwareleverancier, wordt gekocht.
 • 2006: NOXS, de internet- en securitydivisie, wordt verkocht.
 • 2006: De Duitse bedrijven Kirp en Dogro, beiden maker van standaard financiële applicaties worden aan het portfolio toegevoegd. Hierdoor krijgt Unit 4 Agresso een betere positie op de Duitse overheidsmarkt.
 • 2006: Centro de Cálculo de Sabadel (CCS), maker van financiële software, wordt aan het portfolio toegevoegd.
 • 2006: Het failliete Belgische bedrijf Soft Cell wordt aangekocht.
 • 2005: Het Engelse MCA, maker van studentinformatiesystemen en crm-modules zorgt voor een sterkere positie op de Engelse markt.
 • 2004: De aankoop van Decade Financial Software geeft het bedrijf een betere positie bij lokale overheden en dienstverlenende instellingen.
 • 2000: Unit 4 neemt Noorse branchegenoot Agresso over.
 • 1999: Overname Goudse softwareontwikkeleaar Diheco.
 • 1999: koopt productiesoftware-ontwikkelaar Isah in 2002 wordt het bedrijf weer van de hand gedaan.
 • 1999: Overname Digis, leverancier van standaardsoftware voor technische handelsondernemingen.
 • x

  Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

  Dit artikel delen:

  Nieuwsbrief

  Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

  Vul een geldig e-mailadres in

  Stuur dit artikel door

  Uw naam ontbreekt
  Uw e-mailadres ontbreekt
  De naam van de ontvanger ontbreekt
  Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

  ×
  ×
  article 2010-07-06T10:48:00.000Z Pim van der Beek


  Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
  Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.